Haberler

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Dinlemeleri İğrenç Olarak Değerlendirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Hürriyetinin Özel Hayatın Gizliliğinin Anayasa ile Güvence Altında Olduğunu Belirterek, "Dinlemenin Keyfi, Habersiz ve Kanunsuz Yapılması Halinde Bu Ne Ahlaki Ne de Hukuki Bir İştir. Tamamen Yanlıştır, İğrenç Bir İştir. Bunun Lanetle Hepimiz Kınıyoruz. Böyle Bir Şey Olmamalı" Dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, haberleşme hürriyetinin özel hayatın gizliliğinin anayasa ile güvence altında olduğunu belirterek, "Dinlemenin keyfi, habersiz ve kanunsuz yapılması halinde bu ne ahlaki ne de hukuki bir iştir. Tamamen yanlıştır, iğrenç bir iştir. Bunun lanetle hepimiz kınıyoruz. Böyle bir şey olmamalı" dedi.

Milletvekilleri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı, Bakanlığın Plan ve Bütçesinde dinlemeyle ilgili soru yağmuruna tuttu. Görüşmeler sonrasında dinleme ile ilgili sorulara yanıt veren Yıldırım, haberleşme hürriyetinin özel hayatın gizliliğinin anayasa ile güvence altında olduğunu belirterek, "Dinlemenin keyfi, habersiz ve kanunsuz yapılması halinde bu ne ahlaki ne de hukuki bir iştir. Tamamen yanlıştır, iğrenç bir iştir. Bunun lanetle hepimiz kınıyoruz. Böyle bir şey olmamalı ama oluyor mu oluyor. Bugün mu oluyor hayır. Türkiye'de mi oluyor hayır. Bütün dünyada oluyor" diye konuştu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kuruluşuna kadar yasa dışı dinlemelerin hiçbir müyediyesinin olmadığının altını çizen Yıldırım, dinlemenin suç bile teşkil etmediğini kaydetti. Dinlemelere ilişkin yasal düzenlemenin zaruret haline geldiğini ifade eden Yıldırım, şikayetin isteğe bağlı olmaktan çıkıp, resen de olabilmesi ve cezaların olabildiğinde artırılması için Adalet Bakanlığı'nın çalışma başlattığını anımsattı.

-"TİB, DİNLEME YAPAN KURULUŞ DEĞİL-"

TİB'in dinleme yapan kuruluş olmadığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"TİB'in böyle bir görevi yok. TİB, telekomünikasyon yolu ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve MİT'in dinleme taleplerin mahkeme kararıyla yapıldığını denetleyen bir birimdir. Ortam dinlemeleri TİB'in görev alanı içinde değildir. Daha doğrusu bir bu anlamda yasal bir düzenleme yok. TİB'in faaliyete başladığını 2006'dan itibaren telekomünikasyon yoluyla yasal olmayan hiçbir dinlemeye izin verilmemiştir. Sinyal takibi ve dinleme kayıtları tutulur ama bunlar TİB'in bilgisine kapalıdır. Hiçbir şekilde TİB bunlara girip bakma yetkisine sahip değildir. Eğer orda herhangi bir kişi yetkisini aşarak bunu yaparsa suç islemiş olur."

-"BENDE MAĞDUR OLDUM"-

Dinlemelerin yayınlanmasına da değinen Yıldırım, bununla ilgili bir olayın da kendi başından geçtiğini söyledi. Yıldırım, başından geçen olayı şöyle anlattı:

"Dinlemeler yayınlanıyor. İster yasal ister yasal olmayan. Benim de başımdan geçti. İki kişiye yasal bir dinleme yapılmış. İkisi arasında konuşurken benden bahsediyorlar. "Efendim, bakanla görüştüm. Şu işi bağlandım' diye konuşmuşlar. Benim haberim yok. Şimdi ne oluyor burada ben mağdur oluyorum. Benim gibi yüzlerce, binlerce insan mağdur oluyor."

-"HERHALDE HAKİMLERİN İSTİSNASI YOK"-

Kimin dinleneceği kimin dinlenemeyeceği konusunun bilgisinin dışında olduğunu belirten Yıldırım, hukukçu olmadığını, yasaları bilmediğini, sadece dinlemelerin ya savcı ya da hakim kararıyla yapıldığını bildiğini kaydetti. Yıldırım, "Hakimler dinlenir mi dinlenemez mi o konu da bilgim yok. Her halde bir istisnası yok. Dokunulmazlık konusu olan insanların herhalde dinlenmesi bu yöntemlerle olmuyor veya hiç olmuyor onu tam bilemiyorum. Başbakanı altı yıl hiçbir yasal izin alınmadan dinlemişler. Bizi de sizi de dinliyor olabilirler. Hakikaten bu hiçbir yere sığdıramayacağız iştir. Gayriahlaki iştir. İğrenç bir şeydir. Bunun mutlaka giderilmesi lazım" diye konuştu.

-YILDIRIM'DAN KORKU İMPARATORLUĞU ELEŞTİRİLERİNE YANIT-

Bunun önüne geçmenin herkesin boynunun borcu olduğunu ifade eden Yıldırım, korku imparatorluğu oluşturuyor eleştirilerine de yanıt verdi. Yıldırım, "Bizim korku imparatorluğu oluşturup herkesi dinleyerek, idari olarak diğer kurumlar üzerinde bir baskı oluşturacağımız yaklaşımları çok insafla bağdaşmıyor. Böyle konu asla mevcut değil. Bu konu enine boyuna Meclis'te tartışılmalı. Çözümü Parlamento bulacak" dedi. (ANKA)

(HLY/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title