Haberler

Tüzmen: "Cari Açığın Panzehiri İhracattır"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Cari Açığın Panzehirinin İhracat Olduğunu Belirtirken, "İhracata, İhracatın Yüzde 1'i Kadar Destek İstiyoruz" Dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, cari açığın panzehirinin ihracat olduğunu belirtirken, ''İhracata, ihracatın yüzde 1'i kadar destek istiyoruz'' dedi.

Son günlerde çok tartışılan cari açık konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tüzmen, cari açığı en çok tetikleyen unsurun ''ithalatta yaşanan artış'' olduğunu söyledi.

Aşırı değerli YTL nedeniyle sanayicilerin özellikle ara mal ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladıklarını kaydeden Tüzmen, ''Rekabet edebilmek için bunu yapmak zorunda kaldılar. İthal ettikleri ara malları işleyip ihraç ettiler. Diğer yandan aşırı değerli YTL nedeniyle ithal tüketim malları da ucuz hale geldi. Bu durum da dış ticaret açığını ve cari açığı artırdı'' diye konuştu.

Cari açığın tehlike haline gelmemesi için yapılması gerekenin ''ihracatı artırmak'' olduğunu vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti:

''Cari açığın panzehiri ihracattır. İhracatı artırmadan cari açık sorununu aşmamız mümkün değildir. Yapmamız gereken; bütün kurum ve kuruluşlarımızda ihracatı artırma çalışması yapmaktır. Bunun için öncelikle döviz kurlarının normal seviyeye gelmesi gerekir. Bu konu artık tartışılmayacak bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır. Döviz kurlarıyla dış ticaret açığı arasındaki ilişki son aylardaki tecrübelerimizle sanırım iyice anlaşılmıştır. Düşük kur, aşırı değerli YTL politikası yabancı sermayenin doğrudan yatırım olarak ülkemize gelmesini de engellemektedir.

Yabancı sermaye, aşırı değerli YTL yüzünden ürünlerini Türkiye piyasasında rahatlıkla satabilmektedir. Oysa döviz kurları normal seviyelerde olsa yurt dışında ürettiği ürünleri ülkemizde rahat satamayacak ve Türkiye piyasasına girmek için ülkemizde üretim yapma yolunu seçecektir. Bu da özellikle istihdama önemli katkı sağlar. Bugün Çin'in yaptığı budur.''

Tüzmen, Çin'in her yıl 50-60 milyar dolar yabancı sermaye çekmesinde, izlediği kur politikasının çok önemli katkısı olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title