Haberler

Türkiye'nin İlk Kopya Koyunu "Oyalı" Doğdu

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde Dünyaya Gelen Türkiye'nin İlk Kopya Koyununa "Oyalı" İsmi Verildi.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde dünyaya gelen Türkiye'nin ilk kopya koyununa "Oyalı" ismi verildi.

Hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren bir çok konuda çığır açabilecek bir çalışma olan klon çalışmaları İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında başlamıştı. Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK destekli projeler kapsamında yer alan 'kopya koyun' Türkiye'nin ilk klon projesi olarak bilim tarihine geçti. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde uzman bir ekip tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmalar ilk meyvelerini vermeye başladı. Prof. Dr. Sema Birler yönetimindeki uzman ekibin

69 klon embriyoyu 8 koyuna transfer etmesiyle başlayan süreçte 2 koyun hamile kalmıştı. Yoğun bakım ve takiplerin sonunda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiren koyunlardan biri 21 Kasım Çarşamba günü sezaryanla doğum yaptı. Türkiye'nin ilk kopya koyunu "Oyalı"nın sağlık durumun çok iyi olduğu öğrenildi.

Oyalı'nın doğumu ile ilgili düzenlenen basın toplantısına İstanbül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şafak Ural ve Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muammer Uğur ile Oyalı'nın klonlanması çalışmalarına katılan Prof.Dr. Sema Birler yönetimindeki ekip katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Ural, başarılı klonlama çalışması nedeniyle ekip başkanı Prof. Dr. Sema Birler'e teşekkür etti.

"Oyalı"nın doğum süreci ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Birler, çalışmanın Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, doğumu dün gerçekleşen klon kuzuya, İÜ Rektör Yardımcısı Şafak Ural tarafından "Oyalı" adının verildiğini belirtti.

Klonlanmanın Hadımköy Mezbaası'ndan alınan hücrelerden gerçekleştirildiğini kaydeden Birler, "Alınan hücrelerden oluşturulan 69 embriyo 8 adet taşıyıcı koyuna transfer edildi. Bu koyunlardan 2'si gebe kaldı. İşte o koyunlardan biri dün "Oyalı"yı dünyaya getirdi" diye konuştu.

Prof. Dr. Birler, Oyalı'nın sezaryanla alınmasına ilişkin olarak, "Normal doğumu bekledik. Doğum yaklaştıkça hem hayvanın, hem bizim heyecanımız arttı. Yurt dışındaki arkadaşlarla da görüştük. O nedenle sezaryan kararı verdik" şeklinde konuştu.

Diğer gebe koyunun en geç 1 hafta içerisinde doğum yapacağını belirten Birler, ikinci gebe koyundan çoklu doğum beklediklerini belirterek "İlk ultrason incelemelerinde 4-5 yavru gördük. Hepsi yaşamayabilir. Ama en az 3 yavru bekliyoruz" dedi.

"Oyalı"nın mezbaadan alınan hücrelerden klonlandığı için cinsinin henüz tam net olmadığını söyleyen Prof. Dr. Birler, "Trakya Bölgesi'ndeki yerli koyun melezi gibi duruyor. Birkaç ay sonra cinsini daha net öğrenebileceğiz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Birler, "Dünyada ilk 10'un içindeyiz. Mezbaa materyallerinden çıkarsak, bu olayı gerçekleştiren 4. ülkeyiz. Ayrıca, embriyoların henüz bölünmeye başladığı anda taşıyıcıya transfer ettik ve bu dünyada ilk kez yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Klonlama çalışmaları için özel cihazlar alınarak laboratuar oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Birler, bunun yaklaşık 250 bin YTL'ye mal olduğunu söyledi.

"Oyalı"nın yaşaması için özel bir çaba harcayacaklarını kaydeden Prof. Dr. Birler, "Bu da bizim için Dolly. Yaşaması için çalışacağız. Bizim gözetimimiz altında kalacak. Onun için özel bakım gerekiyor. İlaç verildi. Vitamin, antibiyotik verildi. Annesini emmesi çok önemli. Şimdilik güçsüz olduğu için memeyi tutmakta zorlanıyor. Bazen biz destekliyoruz. Biberonla da besledik. Ancak biraz daha güçlendikçe çok daha rahat olacak" diye konuştu.

Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muammer Uğur'a Koyun Üreticileri Birliği tarafından bir teşekkür plaketi verildi. "Oyalı" Veterinerlik Fakültesi'nin Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı'na ait binadaki özel bir ağılda tutuluyor. Bir hafta sonra doğumu beklenen diğer gebe koyun da aynı yerde tutuluyor.

(CC-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title