Haberler

Türkiye'nin Akdeniz'de Petrol Araması Kıbrıs'ta Çözümü Olumsuz Etkiler

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Türkiye'nin Bölgede Petrol Aramasının Kıbrıs Sorununu Olumsuz Etkileyeceğini Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Türkiye'nin bölgede petrol aramasının Kıbrıs sorununu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Erçakıca, Türkiye'nin petrol aramasıyla bölgede gerginliğin daha da artacağına dikkat çekti.

Türkiye'nin durduk yerde orada petrol arama çabası içine girmediğini belirten Erçakıca, şöyle konuştu: "Sorumlu Rum tarafıdır. Eğer siz tek yanlı bir girişim yaparsanız ve bunu önlemenin başka yolları kalmazsa, bu tür atraksiyon ve eylemleri de davet etmiş oluyorsunuz."

Erçakıca, Türkiye'nin petrol arayacağı haberlerinin resmen doğrulanmadığına, ancak böyle bir saklı hakkı da bulunduğuna işaret etti.

Erçakıca ayrıca, Türkiye'nin petrol arama girişiminin Kıbrıs sorununun çözümünü olumsuz etkileyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Doğu Akdeniz'de gerginliği tırmandırdığı gibi, buradaki mevcut koşullardaki yaşam kalitemizi de olumsuz etkileyecektir. Ancak biz, Türkiye'ye, 'haklarını koruma, gerginlik olmasın Doğu Akdeniz'de diyebilecek durumda değiliz."

Hasan Erçakıca, bugün düzenlediği haftalık brifingde, Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de petrol arama girişimini değerlendirdi. Özellikle Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un "milli zenginlikler toplumlara değil egemen devletlere aittir" yönündeki sözlerine dikkat çeken Erçakıca, petrolün çıkarılmasının, Rum tarafının egemenlik hakkı olduğunu öne süren Rum liderin siyasi amaçlarla çıkardığı petrol krizinde esas amacının, yeni krizlerle Kıbrıs sorununu kendi amaçları doğrultusunda ilerletebilmek olduğunu söyledi.

Erçakıca, denizlerdeki doğal kaynakların uluslar arası çatışmaların değil iş birliğinin vesilesi olması gerektiğine işaret ederek Rum Yönetimi'nin Kıbrıs sorununa çözüm bulmadan "ben egemenim" diyerek tek taraflı olarak Akdeniz'de petrol arama girişiminde bulunmasının barışa değil gerginliğin tırmanmasına neden olacağını belirtti.

Papadopulos'un krizi başkanlık seçimlerinde iyi bir malzeme yakalamak amacıyla da yarattığına işaret eden Erçakıca, şöyle konuştu: "Rum lider, bu krizi gerekçe yaparak kendi yönetimlerini meşru göstermeye çalışmakta ve devletinin egemen olduğu söylemini sürekli olarak gündemde tutmaktadır."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Papadopulos hükümetinin, kendi iddia ettiği şekilde egemen olmadığını ve bu nedenle petrol kaynakları konusunda uluslar arası anlaşmalar veya ihaleler yapma hakkına da sahip olmadığını söyledi. Erçakıca, bu konuda şöyle konuştu: "Denizlerdeki doğal kaynaklarla ilgili uluslar arası anlaşmalar, devletlerin bu konuda anlaşmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu kaynaklar, uluslar arası çatışmaların değil iş birliğinin vesilesi olmalı. Doğal kaynakların değerlendirilmesi için Kıbrıs sorununa erken ve kapsamlı bir çözüm bulunması gerekli. Böyle bir çözüme ulaşılmadan, 'ben egemenim' diyerek yapılacak tek taraflı uygulamalar barışa değil gerginliğin tırmanmasına neden olacaktır. Petrol arama konusunun sadece Kıbrıs boyutu yok, Türkiye'yi de ilgilendiriyor. Rum tarafı, bölge devletlerini karşı karşıya getirecek, Doğu Akdeniz'de daha büyük krizler peşinde"

Hasan Erçakıca, Kıbrıs Türk tarafı ya da Türkiye'nin Rum tarafını petrol girişiminden dolayı dava etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna şöyle karşılık verdi: "Bu dava konusu değil, siyaset konusudur. Öyle bir araştırmamız da yok. Bu konuda uluslar arası bir prosedür de yok zaten. Hangi mahkemeye gidilecek?"

Kapalı denizlerde petrol aramanın, devletlerin yapacağı anlaşmaların konusu olduğuna işaret eden Erçakıca, Rum tarafının, "mahkemeye verin" çağrısının da çok küstah bir açıklama olduğunu söyledi.

Hasan Erçakıca, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, petrol konusunda "hukuki girişim yapılacak" sözlerinin hatırlatılması üzerine, uluslar arası hukuk çerçevesinde bir mücadele alanı yaratmaya çalışan Türk tarafının birçok konuda hukuki ve siyasi girişimleri bulunduğunu aktardı. Erçakıca, son olarak direkt uçuşlar konusunda hukuki girişimde bulunulduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Türkiye'nin de Akdeniz'de petrol arayacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine şöyle karşılık verdi: "Gerginlikler, gerginlik doğurur. Bu gibi durumlarda daima başlangıç noktasına dönmek lazım. Eğer böyle bir şey olacaksa da, bunun sorumlusunun Türkiye olmayacağı çok açık. Türkiye durduk yerde orada petrol arama çabası içine girmedi. Sorumlu taraf Rum tarafıdır."

(TAK-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title