Haberler

'Türkiye'nin AB Üyeliği Olağanüstü Önemli'

ABD Dışişleri Eski Bakanı Henry Kissinger, 'Türkiye'nin AB Üyesi Olmak İçin Yapması Gearekenler, Avrupalı Ülkelerden Çok Daha Fazla.' Dedi

-ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, Avrupalı devletlerin 2. Dünya Savaşı sonrasında ulusal egemenliklerini Avrupa Birliği'ne devretmeye başladığını, Türkiye'nin ise hala katı bir ulus devlet yapısına sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB üyesi olmak için yapması gearekenler, Avrupalı ülkelerden çok daha fazla. Türkiye'nin Avrupa sisteminin bir parçası olması, stratejik ve politik açıdan olağanüstü bir önem taşıyor" dedi.

- Türkiye'nin NATO'nun kurulmasının ardından, ABD'nin en önemli müttefiki olduğunu dile getiren Kissinger, "Türkiye'nin Kore Savaşı'nda verdiği desteği hiçbir zaman unutmadım. Bu durum, hayatım boyunca Türkiye'ye bakışı olumlu etkiledi" diye konuştu.

İSTANBUL(ANKA) – ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, Avrupalı devletlerin 2. Dünya Savaşı sonrasında ulusal egemenliklerini Avrupa Birliği'ne devretmeye başladığını, Türkiye'nin ise hala ulusal bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB üyesi olmak için yapması gearekenler, Avrupalı ülkelerden çok daha fazla. Türkiye'nin Avrupa sisteminin bir parçası olması stratejik ve politik açıdan olağanüstü bir önem taşıyor" dedi.

Soğuk savaş dönemi ABD'sinin efsanevi Dışişleri Bakanı Dr. Henry Kissinger, Akbank Kurumsal Bankacılık Grubu'nun davetlisi olarak Sabancı Center'da bir konferans verdi. Konferansa aralarında Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Sabancı Gıda Grubu Başkanı Haluk Dinçer, işadamı Bülent Eczacıbaşı, gazeteci Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand'ın da bulunduğu, ekonomi, siyaset ve basın camiasından yaklaşık 500 kişi katıldı.

"KORE SAVAŞI'NDA VERDİĞİNİZ DESTEĞİ HİÇ UNUTMADIM"

Kissenger, konuşmasına Türk askerinin Kore Savaşı'nda gösterdiği cesaret için teşekkür ederek başladı. Türkiye'nin NATO'nun kurulmasının ardından, ABD'nin en önemli müttefiki olduğunu dile getiren Kissinger, "Türkiye'nin Kore Savaşı'nda verdiği desteği hiçbir zaman unutmadım. Bu durum, hayatım boyunca Türkiye'ye bakışı olumlu etkiledi" diye konuştu.

"AVRUPALI DEVLETLER EGEMENLİĞİNİ AB'YE DEVREDİYOR"

Diplomasi ve uluslararası ilişkiler tarihine göndermede bulunan Kissinger, Avrupa ülkelerinin 300 yıl öne gerçekleşen 30 Yıl Savaşları sonrasında, ilk kez "egemenlik" kavramını ortaya attığını hatırlattı. Böylelikle ulus-devlet olma sürecine doğru adım atıldığını belirten Kissinger, böylelikle devletlerin kendi sınırları içinde yetkili olduğunun kabul edildiğini vurguladı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Avrupalı devletlerin ulus devlet yapılarının değiştüiğine işaret eden Kissinger, artık Avrupalı devletlerin egemenliğini AB'ye devretmeye başladığına dikkat çekti.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ OLAĞANÜSTÜ ÖNEMLİ"

AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'nin ise hala katı bir ulus devlet yapısına sahip olduğunun altını çizen Henry Kissinger, "Türkiye'nin AB üyesi olmak için kat etmesi gereken mesafe, Avrupalı ülkelerden çok daha fazla. Türkiye, dünyadaki tüm eğilimlerin kesiştiği bir noktada. Türkiye'nin Avrupa sisteminin bir parçası olması stratejik ve politik açıdan olağanüstü bir önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ BÜYÜK DEVLETİN SAVAŞMASI FACİA OLUR"

Kissinger, dünyanın ekonomik merkezinin Atlantik'ten Pasifiğe doğru kaydığını belirterek, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerin yeni dönemde ciddi söz sahibi olacağını kaydetti. Tarihin böyle değişiklik gösterdiği zamanlarda, büyük gerilimler yaşanabileceği uyarısında bulunan Kissinger, "Tarihin bize öğrettiği en önemli şey, iki büyük devletin savaşmasının bir facia olacağıdır" dedi. Dünyadaki nükleer silahlanma eğilimine de değinen Kissinger, soğuk savaş dönemindeki dengelerin iki devlet arasında sağlandığını, ancak bugün birçok devletin nükleer silahlanma konusunda hevesli olduğunu söyledi.

"ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ YARAR SAĞLAMAZ"

ABD'nin Irak işgalinin tüm dünrya tarafından eleştirilmesine rağmen, bu süreçte ABD'nin Irak'tan çekilmesinin yarar sağlamayacağını ifade eden Kissinger, "Bugün Irak'taki sorunlar konusunda büyük hatalar yapıldı ama yine de öyle bir yere varılır ki, hatalardan bahsetmenin bir önemi kalmaz. Önemli olan geleceği şekillendirmektir" diye konuştu. Kissinger, Irak'ta yaşananların doğuracağı sonuçları, Alman filozof Emmanuel Kant'ın "Bir gün evrensel barış olacak. Yegane mesele insanların anlayışı ile mi, yoksa bir düzine felaketler sonucunda mı olacağı" sözüyle açıkladı.

"ABD FARKINDA OLMADAN ZARAR VERİYOR" ESPİRİSİ

Kissinger, Ortadoğu'da nihai barışın sağlanması için bölge ülkelerinin biraraya gelerek bir çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yaparak, fakat şu an için bu ihtimali zayıf gördüğünü sözlerine ekledi. ABD'nin uluslararası ilişkilerde hiç bir zaman tutarlı bir rol oynayamağını dile getiren Kissinger, "Bana her zaman ABD'nin uzun vadeli planlarının hangi ülkeleri olumsuz etkileyeceğini soruyorlar. Sınırlı tecrübeme dayanarak söylüyorum, ABD'nin başka ülkelere verdiği zararlar, farkında olmadan verilmiş zararlardır" dedi. Kissinger'in bu sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title