Haberler

Türkiye'nin 3'üncü Harp Tarih Müzesi Kars'ta Açılıyor

Türkiye'nin 3'üncü Harp Tarih Müzesi Kars'ta açılıyor Kars'ta, kanlı savaşlara ev sahipliği yapan 'Kanlı Tabya' Harp Müzesi'ne dönüştürüldüKARS - Türkiye'de en çok tabyanın olduğu, 46 tabyaya sahip olan Kars'ta, en önemli tabya olan ve kanlı savaşlara ev sahipliği yapan 'Kanlı Tabya' Harp...

Türkiye'nin 3'üncü Harp Tarih Müzesi Kars'ta açılıyor

Kars'ta, kanlı savaşlara ev sahipliği yapan 'Kanlı Tabya' Harp Müzesi'ne dönüştürüldü

KARS - Türkiye'de en çok tabyanın olduğu, 46 tabyaya sahip olan Kars'ta, en önemli tabya olan ve kanlı savaşlara ev sahipliği yapan 'Kanlı Tabya' Harp Müzesi'ne dönüştürüldü.

Harp Müzesi'ne dönüştürülen Kanlı Tabya'da kalan askerlerin revir, ameliyathane ve mutfak bölümlerinde gerçeği aratmayacak şekilde dizayn edildi.

Yaralı askerler, ameliyat edilen askerler ve kovuşta istirahata çekilen askerlerin mektup okuması, düşünmesi ve dolaşması, teknolojik imkanlar kullanılarak tasarlanan proje de, görsel efektler, interaktif kurgular ve ses efektleriyle yakın tarihimizde cereyan eden olayların yeniden canlandırılıyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak önümüzdeki günlerde turizme olan 'Kanlı Tabya' Türkiye'nin 3'üncü interaktif müzesi olacak.

Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Cumhuriyet Tarihi öğretim görevlisi Nebahat Arslan, " Kars'ta özellikle kaleyi korumak adına, iç kaleyi korumak adına yapılan tabyalar oldukça fazladır. Kanlı Tabya 1'inci Mahmut zamanında 1734-1739 yılları arasında yapılmıştır ve 1828'de İran ile yapılan savaş sırasında çok kanlı muharebeler geçtiği için önceki adı Büyük Tabya'dır, daha sonra Kanlı tabya şekline dönüştürüldü. Kars'ta bulunan Timur Paşa Tabyaları, Ruslara karşı özellikle 3 şekilde, 3 tane ayrı ayrı yapılmıştır. Şahtahmaz Tabyası, Kanlı Tabya bunlara vereceğimiz birkaç örnektir. Bunlar zaman içerisinde tabi özellikle Cumhuriyet döneminden sonra çok işlevsel hale sokulmadı. Aslında çok önemli tarihi mekanlar olmasına rağmen günümüzde yavaş yavaş tarihi dokuların ortaya çıkarılması, şehrin tarihi geçmişinin ortaya yönünde bu tür yapıldığını onarıldığını görüyoruz" dedi.

" Kars'ın inanılmaz bir harp tarihi geçmişi var"

Nebahat Arslan, "Kanlı Tabya'nın Harp Tarihi Müzesi haline gelmesi çok önemli, eğer Harp Tarihi Müzesi yapılacaksa buna en layık olan şehir Kars şehridir. Çünkü inanılmaz bir harp tarihi geçmişi var. Yani 1828'den itibaren özellikle Kafkaslar yakın olmamız, Ruslara yakın olmamız, Asya'ya açılan bir kapı olmamız hesabıyla biz burada müthiş savaşlar yaşadık. 1828-1855, 1877-1878, Birinci Dünya Harbi burada çok büyük mücadelelerin verilmesine neden oldu. Sarıkamış Harekatı'nda inanılmaz bir mücadele verdik. Aynı zamanda burası Sarıkamış Harekatı'ndan sonra da 1920'ye kadar Ermenilerle yapılan savaşlarında temel noktası coğrafya, onun için savaş doymuş bir şekilde, burada Harp Tarihi Müzesi'nin yapılaması tabi ki çok önemlidir" diye konuştu.

"Kars şehri için, Türkiye tarihi için, Türklerin tarihi için çok önemli"

Arslan, "Bütün o savaş silsilesinin Kanlı Tabya'nın Müzeye dönüştürülüp orada gözümüzün önünden geçirilmesi çok önemli, orada çocuklarımıza ve gençlerimize bu vatanın nasıl kazanıldığına dair tüyoların verilmesi lazım. Görsellik çok önemli derslerinizde veya kitaplarda bunu anlatmanız çok muhtemel, anlatıyoruz da, ama orada çocuk veya bir genç orada sanki dokunarak, yaşayarak görmesi onda geçmişle ilgili birçok şeyin hatırlamasına neden olacaktır ve zihninde çok kalacaktır. Bu açıdan Harp Tarihi Müzesi'ne dönüştürülmesi ve önümüzdeki günlerde açılıyor olması Kars şehri için, Türkiye tarihi için, Türklerin tarihi için çok önemli olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Harp Tarihi Müzesi'ne dönüştürülen Kanlı Tabya'nın girişinin yanı başında sonsuzluğa giden bir ışık kervanı görülüyor. Işıkların bulunmuş olduğu yerde askerlerin o dönem kullandıkları çarıklar var. Tabya içerisinde 3 oda da ise interaktif canlandırmalar yapıldı. Tabyada kalan askerlerin revir, ameliyathane ve mutfak bölümlerinde gerçeği aratmayan dizaynlar yapıldı.

Yaralı askerler, ameliyat edilen askerler ve kovuşta istirahate çekilen askerlerin mektup okuması, düşünmesi ve dolaşması anlatılıyor. Yine o günlerde tabya içerisindeki askerlerin iaşelerinin karşılanması için bulunan mutfakta çalışan askerlerin görüntüleri ve yine o dönem kullanılan malzemeler bulunmakta. Heybesinden, güğümünden ve yiyecek olan mısır, biber, kuru soğan, patates ve yumurtalar bulunmakta. Kovuşta ise askerlerin bazıları yaralı halde geziniyor, bazıları mektup okuyor bazıları da düşünüyor.

Kahramanlık destanlarını yazan bu milletin kurtarıcıları önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları yanı başında Kafkas Cephesindeki komutanların fotoğraf ve kısa bilgilerinin de bulunmuş olduğu bölümünde bulunduğu tabyada o dönemlere ait top mermileri ve savaş malzemelerinin teşhir ediliyor. Yaklaşık 7 bin metrekare bir alan üzerine kurulu, bunun bin 200 metrekaresi kapalı alan, 4 ana bölümden oluşan 2 büyük salon, 4 ayrı yan salonlarla birlikte 6 salondan oluşan bölümleri bulunan müze açılışı yapıldıktan sonra Türkiye'de interaktif özellikli Çanakkale Tabya Müzeleri, Edirne Tabyalarından sonra 3'üncü interaktif müze olacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Sarıkamış Türkiye İran Kars Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title