Haberler

'Türk Özel Sektörü İran'da 3 Santral Yapacak'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk Özel Sektörünün İran'da 2000 Megavat Gücünde 3 Adet Doğal Gaz Çevrim Santralı Kurmaları Konusunda Mutabakata Vardıklarını Açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk özel sektörünün İran'da 2000 megavat gücünde 3 adet doğal gaz çevrim santralı kurmaları konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Bakan Güler, 2 günlük İran ziyareti dönüşünde Esenboğa Hava Limanında temaslarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Ziyaretinde İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Mançehr Mutteki, Petrol Bakanı Vekili Gulam Hüseyin Nozeri ve Enerji Bakanı Perviz Fettah ile başarılı görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Ziyareti sırasında elektrik mutabakat zaptı imzaladıklarını belirten Güler, bu çerçevede Türk özel sektörünün 2000 megavat gücünde 3 doğal gaz çevrim santrali kurmaları konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti.

Yine bu çerçevede, iki ülke arasında elektrik iletim hatlarının geliştirilmesinin de kararlaştırıldığını ifade eden Güler, yeni kurulacak iletim hatlarıyla birlikte pik saatlerde (elektrik tüketiminin tavan yaptığı saatler) yılda 3-6 milyar kilovatsaat elektrik alışverişinin mümkün olabileceğini, iki ülke arasındaki saat farkından dolayı büyük bir ekonomi sağlanacağını bildirdi.

Bakan Güler ayrıca Türk iş adamlarının İran'da 10 bin megavat kurulu gücünde hidroelektrik santralleri yap-işlet-devret yöntemiyle yapmaları konusunda da anlaştıklarını söyledi.

İran'daki 3 ayrı blokta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) doğal gaz aramasıyla ilgili, mutabakat çerçevesinde yürütülen çalışmaların da gözden geçirildiğini anlatan Bakan Güler, İran'ın Türkmenistan doğal gazına geçiş hakkı vermesi, Türkiye'nin de İran gazına geçiş hakkı vermesi için varılan mutabakat çerçevesinde görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title