Haberler

'Türk Halkının Yüzde 71'i Hükümete Güveniyor'

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi Tartışmalarının Yapıldığı, 10 Nisan-10 Mayıs Döneminde Yapılan Araştırmaya Göre Halkın % 71'i Hükümete Güvendiği, % 25'inin Güvenmediği Ortaya Konuldu.

Türk halkının yüzde 71'inin hükümete güvendiği bildirildi. AB'nin kamuoyu araştırmaları kurumu Eurobarometre tarafından Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimi ve Genelkurmay bildirisi tartışmalarının yapıldığı, 10 Nisan-10 Mayıs döneminde gerçekleştirilen "Ulusal Rapor" araştırması, halkın yüzde 71'inin hükümete güvendiğini, yüzde 25'inin ise güvenmediğini ortaya koydu. Araştırmada askerlere güvene ilişkin bir soru sorulmadı.

Eurobarometre tarafından Türkiye'de 10 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında bin 5 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen "Ulusal Rapor. Türkiye" araştırmasının sonuçları, Ankara'daki AB Bilgi Merkezi'nde açıklandı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Martin Dawson ve Raporun Ulusal Editörü Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Çarkoğlu tarafından açıklanan araştırmanın sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 71'i hükümete güveniyor. Bu oranın, 2006 sonbaharında yapılan araştırmadaki yüzde 63'lik orandan yüksek olması dikkat çekiyor.

HALKIN DÖRTTE BİRİ HÜKÜMETE GÜVENMİYOR

Hükümete güvenmeyenlerin oranı ise, yüzde 25'te kaldı. Bu oran, önceki araştırmada yüzde 33 düzeyinde bulunuyordu.

Ali Çarkoğlu, hükümete yüksek desteğin, önceki araştırmalarda da göründüğünü belirtirken araştırmanın tarihlerinin çok önceden belirlendiğini de ifade etti. Çarkoğlu, "Gelişmelerin bir miktar etkisi olmuş olabilir ancak ne kadarı bilmiyoruz" diye konuştu. Dawson ise, araştırma sırasında katılımcılara "parti tercihi" sorulmadığını da ifade etti.

Eurobarometre araştırması, ayrıca ülkede ekonomik durumun daha iyi gittiğini düşünenlerin oranının, aynı süre içerisinde yüzde 27'den yüzde 38'e çıktığını da gösterdi. Ekonominin daha kötüye gittiğine inananların oranı ise yüzde 38'den yüzde 32'ye geriledi.

2007 yılının ilk baharında ankete katılanlardan yüzde 76'sı, yaşamından genel olarak memnun olduğunu da ifade etti.

AB ÜYELİGİNE DESTEK

Araştırma, AB üyeliğinin iyi bir şey olacağını düşünenlerin oranı, yüzde 52 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki araştırmada yüzde 54 olarak belirlenmişti. Bu sonucu değerlendiren Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Dawson, karamsar değerlendirmelerine rağmen halkın AB üyeliği hedefine olan desteğin yüzde 50 üzerinde, istikrarlı bir çizgiyi sürdürdüğünü vurguladı.

TERÖRÜ KUVVETLE KINIYORUZ

Bu arada, Türk halkı için en büyük iki sorunu işsizlik ve terör oluşturuyor. Dawson, araştırmanın bu sonucu için "Sürpriz değil" dedi. Türkiye'de terör saldırılarının arttığını kaydeden Dawson, "Her türlü terörü kuvvetle kınıyoruz. PKK, bizim terör listesindedir ve Türk yetkilileri ile işbirliğine hazırız" dedi.

AB BAYRAĞI BENİMSENMİYOR

AB üyesi ülkeleri ile karşılaştırıldığında AB bayrağına ilişkin değerlendirmeler Türkiye'de çok daha olumsuz. Türk halkının sadece yüzde 20'si, AB bayrağı ile özdeşleşiyor. Bu oran, AB ortalamasında yüzde 61'i buluyor.

KÜRESEL ISINMA ACİL BİR SORUN

Eurobarometre araştırması, ortaya koyduğu diğer ilginç unsur, Türk halkı arasında küresel ısınma sorunu konusunda artan bilinç oldu. Nitekim, katılımcılardan yüzde 66'ı, bu sorunun acil olarak AB tarafından ele alınması gerektiğine inanıyor. Bu oran, AB ortalamasında yüzde 57'de kaldı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title