Haberler

Türban Teklifi Görüşmeleri Sürüyor

Meclis Genel Kurulu'nda, Üniversitelerde Türban Serbestisi Sağlayan Anayasa Değişikliği Teklifinin 10'ncu Maddesinde Değişiklik Öngören 1. Madde Üzerindeki Görüşmeler Devam Ediyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, üniversitelerde türban serbestisi sağlayan Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerine CHP grubu adına İstanbul Milletvekili Nur Serter konuştu. Türbanın "siyasal ve dini" bir simge olduğunu vurgulayan Serter, türban serbestliğinin hedefinde laiklik olduğunu ileri sürdü. Türbanın, sadece giyinme biçimi değil, siyasallaştırılmış dinsel içeriklik bir kimlik olduğunu belirten Serter, Türkiye'nin Leyla Şahin davasına gönderdiği savunmayı örnek gösterdi. Türbanla üniversitelere girilmesinin temel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilemeyeceğini savunan Serter, türbanın kadın erkek eşitliğini de ortadan kaldırdığını söyledi. Serter'in konuşması sırasında AKP sıralarından sık sık itiraz sesleri yükseldi. Üniversitelerde türban eylemlerinin yaşanmadığını hatırlatan Serter, ÖSS'yi kazanan türbanlı kızların üniversitelere başı açık girdiği için eylemlerin bittiğini söyledi. Serter, AKP'nin siyasi rant amacı nedeniyle yeniden türban tartışmalarını ortaya attığını savundu.

1. madde üzerine MHP grubu adına ise Mersin Milletvekili Behiç Çelik söz aldı. Düzenlemeyi savunan Çelik, teklifin sadece üniversite öğrencilerini kapsadığını savunurken, kamu kurum ve kuruluşlarında kamu hizmeti verenlerin kılık kıyafet düzenine uyacağını kaydetti.

-DTP'DEN AÇIK DESTEK-

Demokratik Toplum Partisi Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, toplumda hassas konuların bulunduğunu, bunlardan birinin Kürt, diğerinin ise başörtüsü sorunu olduğunu ifade etti. Konunun Meclis'te uzlaşı ile çözülmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, Aleviler'in de inançsal anlamda eşit olmadığını dile getirdi. Özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Kaplan, düzenlemeye açık destek vereceklerini kaydetti.

-ALEVİLERİN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ NE OLACAK?-

Teklifin 1. maddesi üzerine şahsı adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, türban konusunda düzenleme yapılırken, Hükümet'in Alevilerin inançsal isteklerine sessiz kalmasını eleştirdi. Ersin, Alevilerin yıllardır, din derslerinin kaldırılması ve inanç merkezlerinin tanınmasını istediklerini hatırlattı.

-AKP'Lİ KADIN MİLLETVEKİLLERİ KONUŞTU-

AKP'den ise İstanbul Milletvekilleri Mesude Nursuna Memecan ve Özlem Türköne Piltanoğlu konuştu. Piltanoğlu'nun konuşması sırasında CHP'li milletvekilleri ile AKP'liler arasında karşılıklı atışma yaşandı. Atışmanın büyümesi üzerine bazı milletvekilleri ayağa kalkarak birbirlerinin üzerine yürüdü. Piltanoğlu konuşmasına ara verirken, oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil de milletvekillerini yerlerine oturmaları için uyardı. Grup başkanvekillerinin araya girmesiyle milletvekilleri yerlerine otururken, Piltanoğlu da konuşmasına devam etti. (ANKA)

(EKİP)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title