Haberler

Tüpraş Genel Müdürü Erkut: "Yeni Rafineye Eşdeğer Tesis Kuracağız"

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Yaklaşık 3 Milyon Ton Civarında Fuel Oili 2 Milyon Ton Civarında Motorine Dönüştürecek, 500 Bin Ton Civarında Benzin ve Ipg Üretecek Bir Tesis Kuracaklarını Belirterek, Söz Konusu Yatırım ile Türkiye'nin Motorin Arzını Büyük Oranda Artıracaklarını Söyledi. Erkut, Tesisin Yeni Rafineriye Eşdeğer Bir Yatırım Olacağını Kaydetti.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, yaklaşık 3 milyon ton civarında fuel oili 2 milyon ton civarında motorine dönüştürecek, 500 bin ton civarında benzin ve IPG üretecek bir tesis kuracaklarını belirterek, söz konusu yatırım ile Türkiye'nin motorin arzını büyük oranda artıracaklarını söyledi. Erkut, tesisin yeni rafineriye eşdeğer bir yatırım olacağını kaydetti.

Yavuz Erkut, Tüpraş İzmit Rafineri'sindeki "Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi"nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-"FUEL OİLİ MOTORİNE DÖNÜŞTÜRECEK TESİS KURUYORUZ"-

     Bir soru üzerine, Tüpraş'ın yeni yatırımlarına ilişkin bilgi veren Erkut, mevcut tesislerdeki fuel oil ünitelerinin rafineye eşdeğer kapasite yaratacağı yeni bir tesis kurma hazırlığında olduklarını belirtti. Yaklaşık 1 yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını ve ilk sonuçları önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklayacaklarını ifade eden Erkut, "Yaklaşık 3 milyon ton civarında fuel oili 2 milyon ton civarında motorine dönüştürecek, 500 bin ton civarında benzin ve IPG üretecek bir tesis gündemde. Maliyeti oldukça yüksek. Rafineriye eşdeğer büyüklükte bir tesis olacak. Devreye girmesi 4-5 seneden önce olmayacak" dedi.

-"TÜRKİYE DE AVRUPA GİBİ MOTORİNE YÖNELİYOR"-

Türkiye'nin de Avrupa gibi dizele kaydığına dikkat çeken Erkut, "Ürettiğiniz benzin pek tüketilmiyor. Bizim ürettiğimizin yüzde 50'si ihraç. Benzinden ziyade motorin üretimini artırmak gerekiyor. Yani ilave bir rafinaj bir kapasitesinden ziyade, ilave bir motorin kapasitesi bulmamız lazım. Bu da mevcut siyah ürünlerimizi beyaz ürünlere çevirmek için yapılan yatırımlardan biri olacak" diye konuştu.

Erkut, bugün törenle hizmete sokulan "Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi"nden yılda 150 milyon dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, hedeflerinin gerçekleşmesinin düşük ve yüksek kükürtlü motorin fiyatları arasındaki farkın yaratacağı koşullara bağlı olduğunu kaydetti.

-"ÇEVRE PİYASALARDAN ÖNEMLİ GETİRİ BEKLİYORUZ"-

     1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkiye'de düşük kükürt haricinde motorin satılmayacağını hatırlatan Erkut, "Bölgemizde bulunan bazı rafineriler, özellikle Karadeniz'deki Rus rafinerileri henüz bu yükseltme işlemlerini tamamlayamamış durumdalar. Dolayısıyla çevre ülkelerden de tahminimizin ötesinde getirileri olacağını düşünüyorum. Biz zaten Türkiye'nin motorin talebinin yüzde 100'ünü karşılamıyoruz ama standartlar değiştiğinde bizim ürettiğimiz yurtiçinde çok daha fazla katma değer yaratacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-"DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ MOTORİNDEN AZ VERGİ ALINMALI"-

Düşük kükürtlü motorinden alınan verginin yüksek olduğunu savunan Erkut, çevre dostu düşük kükürtlü motorinden alınan verginin düşürülmesi, en azından yüksek kükürtlü motorinle eşit hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kurşunsuz benzinin piyasaya girdiğinde, kurşunlu benzinden daha düşük vergilendirmeye tabi tutulduğunu hatırlatan Erkut, şunları söyledi:

"Yalnızca bilinçi tüketici Euro-4'ü alıyor çünkü 11-12 vuruş daha pahallı pompada. Yani siz arabanızın motoruna sahip çıkmak istemez iseniz, daha düşük motorini kullanabilirsiniz. Ama Euro-4 motorlarda Euro-4 benzinin kullanılması lazım. Bunun için de vergiden kaynaklı fark olmamalı. Ürün bazında olabilir, o da zaten çok cüzzi bir rakamdır. En azından vergisi eşit olmalı. Kaldı ki, bu kadar yatırımı yaptıktan sonra, düşük kükürtlü daha çevreci yakıt desteklenmeli. Yani yüksek kükürtlü motorinin daha yukarıda, düşük kükürtlü motorinin vergisi daha aşağıda olmalı. Şimdi ise durum tam tersi. Arada 70 dolarlık oldukça önemli bir fark var."

-"YÜKSEK PETROL FİYATLARI CİROMUZU ARTIRIYOR"-

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title