Haberler

Toptan: Laiklik İlkesiyle Halkın Sorunu Yok

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhuriyetin Temel Nitelikleri Arasında Sayılan Laiklik İlkesiyle Halkın Uzaktan Yakından Bir Sorunu Olmadığını Vurgulayarak, 'Bana Göre, Korkuya Yer Yok' Dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılan laiklik ilkesiyle halkın uzaktan yakından bir sorunu olmadığını vurgulayarak, ''Bana göre, korkuya yer yok. Çünkü böyle bir yaşam tarzı, bizim insanımızın yaşam tarzıdır. Böyle bir yaşam tarzını bizim insanımız bırakmaz, bırakması için de bir neden yoktur'' dedi.

Toptan, Şeyda Açıkkol'un TRT-2'de yayınlanan ''Bir Artı Yüz'' adlı programına katılarak sorularını yanıtladı. Açıkkol'un laiklik konusundaki sorusunu cevaplayan Toptan, şöyle konuştu:

''Adına modern laiklik dediğimiz böyle bir yaşam biçimi, bizim genetiksel olarak içimize sinmiş olan bir yaşam biçimidir. O nedenle uygulamada farklılıklar olabilir. Belkide biraz farklılıklar şundan kaynaklanıyor: Bize böyle geçmişten gelen laiklik anlayışı, bir hukuki ve teorik çerçeveye sığdırılmaya çalışıldığı zaman bazı sorunlar çıkıyor. Bunu çok zorlamamak da lazım diye düşünüyorum.

Halkımızın uzaktan yakından bir sorunu olmayan ve Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında saydığımız laiklik ilkesinin Türkiye için bir sorun olmadığını düşünüyorum. Bunu abartmamak lazım. Zaten değiştirilemez ilkelerden bir tanesi. Böyle bir devlet biçimini kim nasıl değiştirebilecek? Böyle bir şeyi kimse aklından geçirmez, geçiremez diye düşünüyorum. Tartışmaları da olağan buluyorum. Bana göre, korkuya yer yok. Çünkü böyle bir yaşam tarzı, bizim insanımızın yaşam tarzıdır. Böyle bir yaşam tarzını bizim insanımız bırakmaz, bırakması için de bir neden yoktur.''

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yasama, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrımına ilişkin olarak, ''Herkes kendi hakkını, kendi hukukunu, kendi sınırını içine sindirmeli. Biz yasama organı olarak kendimizi yargı yerine koymamalıyız. Yargı, kendisini hükümet yerine koymak suretiyle hükümet icrası yapmaya kalkmamalı'' dedi.

Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesiyle ilgili sorunların olduğuna dikkati çeken Toptan, kuvvetler arasındaki uyumu, kuvvetler arası ilkesinin öngördüğü ölçüde sağlamakta zaman zaman eksikliklerin olduğunu ifade etti.

Kuvvetler ayrılığında yasama organına ciddi haksızlık yapıldığı kanaatinde olduğunu belirten Toptan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Herkes, her şeyi yasama organından bekliyor. Oysa yasama, içinden yürütmeyi çıkarır, idari ve siyasi ve ekonomik denetimi yapar. Bunun dışındaki alanlarda yasama organının yapacağı çok fazla bir şey yok.

Yetkiler arasında ahenk kültürü gerektirir. Burada da bir eksiğimiz olduğunu kabul etmeliyiz. Oysa burada hiç kimsenin alanı sınırsız değil. Yasama organının Anayasayla denetlenmesi söz konusu, Anayasa Mahkemesi bunun için var. Yürütmenin eylem ve işlemleriyle ilgili idari denetim var. Şimdi bunlar tamam ama aynı şekilde Anayasa ve yasa değişikliği yapmak suretiyle yasama organının da diğer alanlarla ilgili düzenleme yapma yetkisi var.''

Geçmişe bakıldığında gelinen noktayı önemsediğini vurgulayan Toptan, şöyle devam etti:

''Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, gittikçe Türkiye'de yerleştiğine şahit oluyoruz. Zaman zaman hepimizi heyecanlandıran, kızdıran bir takım gelişmeler oluyor ama o tartışmaları da önemsiyorum. Yargı, yasamaya bir şeyler söylüyor, biz çıkıp yargıya bir şeyler söylüyoruz. Ama yine de kimse, kimsenin işine müdahale etmiyor.

Biz, 'yargının kararı hiç tartışılmaz' diye çıkıyoruz, 'şeriatın kestiği parmak acımaz' diye atasözümüz var. Herkes yargının verdiği karara uyar, uymak zorunda. Başka türlü bir tartışma da yapmak mümkün değil. Ama yürütme de yargı da yasamanın yaptığı işlere, 'böyle kanun olur mu' deyip, kıvırma hakkına sahip değil.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title