Haberler

THY, Dünyanın En Karlı Havayolu Olmayı Hedefliyor

Türk Hava Yolları A.o. (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, 2008 Yılında Dünyanın En Karlı Havayolu Şirketi Olmayı Hedeflediklerini Söyledi.

Türk Hava Yolları A.O. (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, 2008 yılında dünyanın en karlı havayolu şirketi olmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünya havacılığında bir duraklama yaşandığını ifade eden Kotil, "Bu bir kriz dönemi; adını doğru koyalım. Ama bunun her şirkete aynı şekilde yansıması gerekmiyor. THY olarak bize yansımaması için çok gayret gösteriyoruz ve sonuç da aldık. İlk çeyrek sonuçlarımız çok pozitif" dedi.

Ekonomik büyüme ve daralma ne olursa olsun THY olarak büyümeye devam edeceklerini vurgulayan Kotil, Avrupa'da havacılığın yolcu sayısı bakımından yüzde 2 gibi bir büyüme gösterdiğini, Amerika'daki havayollarının küçülme moduna girdiğini, THY'deki büyümenin ise ilk çeyrekte yüzde 16'lara ulaştığını kaydetti.

Çok ciddi kar ve ciro getiren transit ve business yolcu sayılarının da ilk çeyrekte yüzde 50 gibi önemli oranda yüksek bir artış gösterdiğini anlatan Kotil, "Tahminlerimiz 2007'deki bu 1 milyon transitin önümüzdeki birkaç yılda 3 milyona geleceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

İlk çeyrekte THY'nin gösterdiği yüksek büyüme performansını havacılık sektöründe yaşanan global krize bağlayan Kotil, "Bizim fiyatlarımız diğer hava yollarına göre daha iyi ve kriz de bize yardımcı oluyor" dedi.

"HEDEF GLOBAL MARKETTE BÜYÜK MARKA OLMAK" 2008'in THY'nin yılı olacağını söyleyen Kotil, "Bu yıl dünyadaki en karlı şirket olmayı hedefliyoruz. Bu çok iddialı, ben de farkındayım. Geçen yıl, yüzde 11.44 ile Avrupa'daki büyük havayolları içerisinde en büyük karı yakalamıştık. Bu yıl birçok şirket özellikle birinci çeyrekte zarar açıkladığı için en karlı şirket olmak o kadar zor gözükmüyor. Amacımız en azından 2007'deki karlılık oranını yakalamak" diye konuştu.

"Uçtuğumuz her yerde iddia ediyorum en kaliteli ürün bizde, o ürün kalitesine göre de en ucuz bilet fiyatı THY'nin. Zaten bütün yaklaşım bundan ibaret" diyen Kotil, amaçlarının Türkiye ile ilgisi olmayan fakat THY ile uçan transit yolcu sayısını artırıp daha çok business yolcu taşıyarak bir network taşıyıcı ve global markette büyük marka haline gelmek olduğunu ifade etti. Kotil, 2003 yılında dünyada uçan toplam yolcu sayısının 200'de birini taşıyan THY'nin, artık global yolcunun yüzde birini taşıdığını ve şirketin hedefinin ileride bu sayıyı yüzde ikiye yükseltmek olduğunu anlattı.

"THY, olayı hiçbir zaman kriz olarak algılamadı. Biz krizleri fırsata döndürüyoruz. 2003'te bunu yaptık. 2008-2009'da da bunu yapacağız" şeklinde konuşan Kotil, Ortadoğu ve Orta Asya'da yüzde 40 gibi çok yüksek büyüme rakamları yakaladıklarını ve hedeflerinin THY'yi önümüzdeki beş yıl sonunda bir kat daha büyütmek olduğunu belirtti.

STAR ALLIANCE VE ANADOLUJET Star Alliance'a 20. üye olarak katılmanın, burada yer alan diğer 19 havayolunun THY'yi beslemesi ve THY markasının piyasada tanıtılması açılarından kendilerine çok fayda sağladığını dile getiren Kotil, özellikle global piyasada tanıtıma çok önem verdiklerini, geçen yıl 35 milyon dolar olan reklam bütçesini bu yıl 38 milyon dolara yükselttiklerini kaydetti.

THY'nin yeni projesi Anadolujet'e de değinen Kotil, "Anadolujet bir şirket değil, alt markamız. Bu alt markanın amacı Ankara'dan yaptığımız operasyonları daha ucuz ve verimli hale getirmek. Oradan alacağımız bilgi ve tecrübeyle önümüzdeki yıllarda tam ölçekli, daha düşük giderli bir şirket kurabiliriz" açıklamasını yaptı.

2008'DE 11 YENİ HAT THY'nin ana büyüme ekseninin yeni pazarlar olduğunu ifade eden Kotil, bu yıl global pazarda diğer şirketler hat kapatırken THY'nin 11 yeni hat açacağını belirterek, "Brezilya'da Sao Paolo'yu planlıyoruz, ekim ayında başlayacak. Washington DC'ye uçacağız, Amerika'daki üçüncü noktamız olacak. Kanada'ya uçmayı bekliyoruz. 'Bekliyoruz' diyorum çünkü iki ülke arasındaki anlaşmalar henüz bitmedi. Rusya'da uçuş noktamızı Ufa'da bir tane daha artırıyoruz. İskenderiye'ye başlıyoruz. Ayın 15'i itibarıyla Halep'e başlıyoruz. Dolayısıyla yakın coğrafya, uzak coğrafya, uçulmayacak bir yer kalmayacak" dedi.

THY olarak yakında şirketin 75'inci kuruluş yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Genel Müdür Temel Kotil, "Tüm planlarımız bir 75 yıl daha var olmak üzere, tabii ki bu çerçevede uçak alımlarımız devam edecek. Daha büyük bir siparişi henüz vermedik, onun kararı henüz kesinleşmedi. Ama ara dönemde 330-340 uçakları tek tek piyasadan alıyoruz. 2010 ve sonrası için tabii ki sipariş vereceğiz" şeklinde konuştu.

"UÇAĞA BİNMEK ANCAK UÇAK MÜHENDİSİ OLDUKTAN SONRA NASİP OLDU" İlk uçuş deneyimini ancak çok istediği uçak mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yaşayabildiğini anlatan Kotil, şöyle konuştu: "70'lerde ülkede 'Türkiye kendi uçağını yapacak' diye çok fazla propaganda yapılıyordu. Biz de bundan çok etkilendik. İlk tercihim uçak mühendisi olmaktı. İşte o zaman şans yine belki de. Yurtdışında doktoraya devam etmek için bir burs verilmişti, o da bana denk geldi. Belki garip gelecek ama uçak mühendisi olduktan sonra yurtdışına doktora eğitimine giderken ilk kez uçağa binmek nasip oldu. İlk uçuşum İstanbul'dan Brüksel'e idi. THY ile uçtuk. Tabii kamu adına gittiğim için burslu olarak THY ile uçmam gerekiyor. Ama Amerika'ya uçuş olmadığı için Brüksel'den Sabena ile Amerika'ya uçtuk. Tabii bu bize çok ağır gelmişti o yıllarda. Yani İstanbul'dan New York gibi bir yere Atlantik üzerinden THY'nin uçuşu yoktu, çünkü büyük uçağı yoktu. İşte rahmetli Özal, o zaman başbakanımız, daha sonra cumhurbaşkanımız oldu, THY'ye çok önem veriyordu. 310'ların alınmasında talimatı oldu.

310'ların ilave yakıt tankları vardı ve 86 yılında artık THY New York'a uçabiliyordu. Daha sonra uçma şansımız oldu. Ben 84'de Amerika'ya gitmiştim ve büyük bir üzüntü idi Sabena ile New York'a uçmak. Bugün onu tersine çeviriyoruz, çok daha tersine çevireceğiz. Yani rakibimiz Sabena'lar değil bizim. Rakibimiz Avrupa'nın küçük havayolları değil, dünyanın en büyük havayolları. Onlarla rekabet etmekten de zevk duyuyoruz." (ERÖ-ERÖ-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title