Haberler

Çin ve Avrupa Birliği Arasında Elektrikli Otomobiller Tansiyonu

Güncelleme:

Çin ve Avrupa Birliği arasında elektrikli otomobillerle ilgili düzenlemelerin artmasıyla tansiyon yükseliyor. Avrupa Birliği, Çinli otomobil üreticilerinin haksız sübvansiyonlardan yararlandığını iddia ederek soruşturma başlattı. Çin'den AB'ye otomobil ithalatının artmasıyla birlikte AB, geçici gümrük vergisi uygulama ihtimalini değerlendiriyor. Nihai kararın 2024 yılında verilmesi bekleniyor.

Çin ve Avrupa Birliği arasında elektrikli otomobiller tansiyonu gitgide artıyor. Her iki taraf da son aylarda sert kararlar alarak, yabancı markalara yönelik düzenlemeleri artırdı. Bu, özellikle Çinli markaların elektrikli otomobillerde önemli bir yol kat etmesinin ardından geldi.

Avrupa, Çinli otomobillere ek gümrük vergisi getirecek mi?

Avrupa Birliği, Çinli otomobil üreticilerinin haksız sübvansiyonlardan yararlandığını iddia ederek geçtiğimiz Ekim ayında bir soruşturma başlattı. Mart ayında ise Çin'den ithal edilen elektrikli araçların gümrük kaydını sıkılaştırmaya başladı.

Çin'den AB'ye otomobil ithalatı son yıllarda arttı. Buna göre Çinli markaların geçtiğimiz yıl boyunca 350 binden fazla elektrikli araç sattığı bildirildi. Soruşturma süreci kapsamında AB, Çin menşeli elektrikli araçlara geçici gümrük vergisi uygulayıp uygulamayacağını Temmuz ayında açıklayacağını söyledi.

3121322

Çinli modellere yönelik nihai kararın ise 2024 yılının sonlarında verilmesi bekleniyor. Bu otomobillere yönelik olası tarifeler belirsizliğini korusa da, Çin'in hızla büyüyen elektrikli araçları AB pazarında tehdit oluşturmaya başladı.

Avrupa ülkeleri son yıllarda yerli üretimi artırmak istiyor. Bu kapsamda BYD, SAIC ve Geely gibi şirketler de Avrupa'da araç üretmek için Macaristan gibi AB ülkelerinde fabrika kuruyor. Batarya tedarikçileri CATL ve SUDAL ise Almanya ve İspanya'da tesisler inşa ediyor.

Ancak üretimin tamamen AB'ye taşınması zaman alacak. Çin hükümeti ise ek gümrük vergisinin ikili iş birliğe zarar vereceğini ve Avrupa'nın çıkarlarına ters düşeceği konusunda uyarıyor. Çin'den parça tedarik eden BMW ve Volkswagen gibi üreticiler de bundan etkilenebilir.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Avrupa Birliği Tansiyon Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title