Haberler

Tarihte Bugün

Tarihte 4 Mart'ta Meydana Gelen Önemli Olayların Kronolojik Sıralaması Şöyle:

Tarihte 4 Mart'ta meydana gelen önemli olayların kronolojik sıralaması şöyle:

- 4 Mart 1656 Düşük ayarlı para ve alınamayan maaşlar için ayaklanan askerler, IV. Mehmed'in onayıyla bazı saray ağalarını idam etti. Tarihimizde Çınar Vakası diye geçer.

- 4 Mart 1915 İngiltere, Fransa ve Rusya arasında Boğazlar'ın taksimini öngören İstanbul Antlaşması imzalandı.

- 4 Mart 1915 3. Avustralya Tugayı, Mondros Limanı'na geldi.

- 4 Mart 1915 İngiliz ve Fransız harp gemilerinden oluşan Birleşik Filo, Seddülbahir ve Kumkale'ye yeniden bir çıkarma girişiminde bulundu.

- 4 Mart 1919 Bir gün önce istifa eden Tevfik (Okday) Paşa Hükümeti yerine, Damat Ferid Paşa Hükümeti kuruldu.

- 4 Mart 1920 Celalettin Arif Bey, Mebusan Meclisi başkanlığına seçildi.

- 4 Mart 1922 Gazi Mustafa Kemal, cepheyi denetlemek üzere Ankara'dan ayrıldı.

- 4 Mart 1923 İzmir İktisat Kongresi sona erdi.

- 4 Mart 1924 Halife Abdulmecit Efendi ve hanedan mensupları yurtdışına çıkarıldı.

- 4 Mart 1925 Takrir-i Sükun Kanunu TBMM'de kabul edildi.

- 4 Mart 1925 Takrir-i Sükun Kanunu hükümete 2 yıl için olağanüstü yetkiler veren bu kanunla ayaklanmaların bastırılması hedeflendi. Yeni İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Yumuşak giden süreç birden sertleşti ve içe kapandı.

- 4 Mart 1929 Takrir-i Sükun Kanunu kaldırıldı.

- 4 Mart 1934 İstanbul Üniversitesi'nde Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretime başladı.

- 4 Mart 1955 Türk-Amerikan işbirliğiyle kurulan Minneapolis Moline Türk Traktör ve Ziraat Makineleri Fabrikası Ankara'da açıldı.

- 4 Mart 1964 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta 3 ay süreyle görev yapacak Uluslararası Barış Gücü gönderilmesine karar verdi.

- 4 Mart 1964 BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Hükümeti'nden, şiddeti ve kan dökülmesini önleyecek kararlar almasını istedi. Bu tarihten sonra Rum yönetimi, Kıbrıs hükümeti olarak tanınmaya başladı.

- 4 Mart 1977 Kaliteli iplik üretimi yapan Karsu Tekstil A.Ş. Kayseri'de faaliyete geçti.

- 4 Mart 1977 Türkiye Barolar Birliği'nin aldığı karar üzerine tüm yurtta avukatlar davalara girmedi.

- 4 Mart 1981 Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Reşat Moralı ile din görevlisi Tecelli Arı, Çalışma Ataşeliği'nden çıkıp arabaya binecekleri sırada 2 teröristin saldırısına uğrayarak hayatlarını kaybetti. Saldırıyı terör örgütü ASALA üstlendi.

- 4 Mart 1981 Paris'te Çalışma Müşaviri Reşat Moralı ile din görevlisi Tecelli Arı şehit edildi.

- 4 Mart 1983 Vestel A.Ş. kuruldu.

- 4 Mart 1991 Merkez Bankası'nın geçen hafta aldığı "Interbank'ta kotasyon vermeme" ve "Bankaların disponibilite oranlarının yükseltilmesi" kararları Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

- 4 Mart 1998 KESK, TBMM gündeminde bulunan Kamu Çalışanları Sendikası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için Ankara'da eylem yaptı. Memurların gösterisine polis müdahale etti.

- 4 Mart 2001 Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerine hemen başlanıp başlanmamasına karar vermek için bu sabah sandık başına giden İsviçreliler, ezici çoğunlukla "AB üyeliğine hayır" dedi.

- 4 Mart 2002 İsviçre, tarafsızlığı ve egemenliğine gölge düşüreceği endişesiyle uzak kaldığı Birleşmiş Milletler'e sonunda "Evet" dedi.

(İST-ED-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
title