Haberler

Talat: 'Rum Tarafı 'Egemenim' Demek İstiyor'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Tarafının Petrol Konusunu Gündeme Getirmesinin, Petrol Zenginliğinden Yararlanmak İçin Olmadığına İnandığını Belirterek, 'Birincisi Kıbrıs'ta 'Ben Egemenim, Ben Söz Sahibiyim' Demek İstiyor. İkincisi Gelecek Yıl Güneyde Seçim Var, Petrol Vaat Ederek Oy Alma Politikası Bu Uğraşın Bir Parçası' Dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum tarafının petrol konusunu gündeme getirmesinin, petrol zenginliğinden yararlanmak için olmadığına inandığını belirterek, ''Birincisi Kıbrıs'ta 'Ben egemenim, ben söz sahibiyim' demek istiyor. İkincisi gelecek yıl güneyde seçim var, petrol vaat ederek oy alma politikası bu uğraşın bir parçası'' dedi.

Talat, Girne'de İstanbul'dan gelen gazetecilerle bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de iki önemli görüşme yaptığını hatırlatan Talat, bunlardan ilkini AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile gerçekleştirdiğini söyledi.

''Kıbrıs sorununu çok iyi biliyor'' diye nitelediği Rehn ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü meselesini konuştuklarını aktaran Talat, tüzüğün ilk etapta KKTC açısından çok büyük bir getirisi olmayacak gibi, ''ne üretiyor, ne satacak'' gibi göründüğünü, ancak çok önemli bir adım olacağını dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Belçika Dışişleri Bakanı ile de görüştüğünü hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının yıllardır çok başarılı kampanya sürdürdüğünü söyledi.

''İnsanların elindeki bilgi notları tamamen Rumların hazırlayıp verdiği bilgi notları ve Kıbrıs'ın gerçekleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar'' diyen Talat, KKTC'nin temsili konusunun gündeme girdiğini, kendi temsilcileri olmasının çok büyük bir avantaj getireceğini, bunu Avrupa Parlamentosuna da taşıyabilirlerse çok olumlu olduğunu dile getirdi.

Mehmet Ali Talat, izolasyonların kaldırılmasıyla yetinemeyeceklerini ama bütünlüklü çözüm yolunda bunun çok önemli bir adım olduğunu, böylelikle Kıbrıs Türk halkının ekonomik olarak rahatlamasını da sağlamış olacaklarını kaydederek, ''Nihai hedef KKTC'yi örneğin New York'ta temsil etmek. Avrupa Komisyonunda bir Kıbrıslı Türkün komiser olması gibi uluslararası temsiliyet açısından bir ortaklığı elde etmek. Yani izolasyonların kaldırılması önemli ama hedefimiz bütünlüklü çözüm'' diye konuştu.

Talat, bir soru üzerine AB'in Kıbrıs Türk toplumu ifadesinden vazgeçmediğini ama bu ifadenin kendilerini tatmin etmediğini belirterek, ''Biz halkız, Kıbrıs Türk halkıyız. BM çerçevesinde de Kıbrıs Rum tarafıyla en büyük kavgalarımızdan biri de metinlerde toplum ifadesi geçsin mi geçmesin mi meselesi. Bana KKTC Cumhurbaşkanı denmesini şu aşamada beklemiyorum ama Kıbrıs Türk toplumu lideri yerine Kıbrıslı Türklerin lideri denmesini tercih ediyoruz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title