Haberler

Tadiç'in Seçim Zaferinin Kosova'daki Yankıları

Batı Yanlısı Sırbistan Demokrat Partisi'nin Başında Bulunan Boris Tadiç'in Dün Sırbistan'da Düzenlenen Genel Seçimlerden Zaferle Çıkmasının Yankıları Sürüyor. Bu Zaferin Sırbistan'ı Avrupa Birliği'ne (AB) Yaklaştıracağı Yorumları Yapılırken, Kosova Konusunda Önemli Bir Değişikliğe Yol Açmayacağına Dikkat Çekiliyor.

Batı yanlısı Sırbistan Demokrat Partisi'nin başında bulunan Boris Tadiç'in dün Sırbistan'da düzenlenen genel seçimlerden zaferle çıkmasının yankıları sürüyor. Bu zaferin Sırbistan'ı Avrupa Birliği'ne (AB) yaklaştıracağı yorumları yapılırken, Kosova konusunda önemli bir değişikliğe yol açmayacağına dikkat çekiliyor.

Kosovalı gözlemci ve analistler, Avrupa açısından ılımlı bir politika izleyen demokrat Boris Tadiç'in, Kosova konusunda tavizkar bir siyaset izlemesinin söz konusu olmadığının altını çiziyor. Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacaklarını açıklayan Tadiç'in, ancak AB baskısı sonucu Kosova konusunda hafif bir yumuşamaya gidebileceği ileri sürülüyor. Sırbistan'daki seçim sonuçlarını değerlendiren Kosova Çevre Bakanı Başdanışmanı Kadir Hüseyin, Kosova olarak şimdilik bir değişiklik görmediklerini belirterek, "Sırbistan Cumhurbaşkanı gibi, Sırp Hükümeti de Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacaklarını açıklamışlardı. AB ve ABD baskısı sonucunda, Tadiç'in seçim zaferinden sonra Sırbistan'ın Kosova siyasetinde az çok bir değişiklik olabilir" dedi.

Hüseyin, şimdilik bir değişiklik beklemediklerinin altını çizerek, belki 2-3 yıl sonra Sırbistan'a yapılabilecek baskılar sonucu Kosova konusunda bazı değişiklikler olabileceğini söyledi.

Kosova Demokratik Birliği (LDK) Milletvekili İsmet Beçiri ise, Sırbistan'da uzun bir süredir Kosova konusunda hemen hemen tüm siyasi etmenlerde aynı yaklaşımla karşılaştıklarını hatırlattı. Bunu söylerken aşırıcılığa kaçmayı istemediğini belirten Beçiri, "Seçimi kim kazanırsa kazansın, bu Sırbistan'ın sorunudur. Biz bağımsız bir devletiz. Diğer yandan Tadiç'in zaferinin hiçbir etkisi olmayacağı söylenemez. Ama Sırp siyasetindeki tüm etmenlerin Kosova konusunda hemen hemen aynı politikayı izledikleri bilinmektedir. Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlığının kapanmış bir mesele olduğunu anlaması gerekir" diye konuştu.

Priştine'de Arnavutça çıkan Bota Sot Gazetesi editörü İdriz Morina da, seçim sonuçlarının Kosova-Sırbistan ilişkilerinde yakın bir tarihte önemli değişikliklere neden olmayacağını vurguladı. Tadiç ve diğer Sırp siyasilerin söylemleri arasında önemli bir fark görülmediğine işaret eden Morina, "Buna rağmen Tadiç'in Avrupa yanlısı olarak Sırbistan'ın kapılarını Avrupa'ya açması, Kosova yaklaşımında belirli ölçüde değişikliğe neden olabilir" dedi.

Gazeteci-yazar Enver Baki ise, Tadiç'in seçimleri kazanmasının sadece Kosova'da değil, bütün Balkanlar'da yankısının olacağını hatırlatarak, Demokrat Parti'nin Avrupa'ya daha yakın olmasının bu yankıyı her yerde hissettireceğini söyledi. "Kosova söz konusu olunca, Tadiç ve başında bulunduğu Demokrat Parti'nin Avrupa'ya yakınlaşmasında ve kısa bir dönemde Avrupa'ya kabul edileceği umuduyla Balkanlar'da da büyük bir yankısı olacağına inanıyorum" diyen Baki, Tadiç'in diğer parti liderlerine göre daha ılımlı olduğunu sözlerine ekledi.

(EK-OYK-OYK-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title