Haberler

Siyasette 90 Yıllık Erkek Egemenliği

Kadın Partisi İzmir İl Başkanlığı, kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1934 yılından 2015 yılına kadar yapılan 22 genel seçimle ilgili TBMM arşivini tarayarak, bu tarihlerde seçilen kadın ve erkek milletvekillerinin sayısını çıkardı.

Kadın Partisi İzmir İl Başkanlığı, kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1934 yılından 2015 yılına kadar yapılan 22 genel seçimle ilgili TBMM arşivini tarayarak, bu tarihlerde seçilen kadın ve erkek milletvekillerinin sayısını çıkardı. Bu süreçte İzmir'den 429 erkek milletvekiline karşılık sadece 25 kadın vekilin seçildiği ortaya çıktı.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki, İzmir'den seçilen ilk kadın milletvekilinin adının verildiği, Benal Nevzat Salonu'nda düzenlenen toplantıda büyük emeklerle arşivler taranarak hazırlanan bu veriler paylaşıldı. Bu süreç içinde İzmir'den 429 erkek milletvekili seçilirken, sadece 25 kadın milletvekili seçilebildiğini dile getiren Kadın Partisi İzmir İl Başkanı Emel Denizaslanı şunları söyledi:

"Listede görüldüğü gibi 25 kadın milletvekilinden 12'si İzmir'de yaşayıp İzmir'den seçilirken 7'si Ankara ve 6 tanesi de İstanbulda yaşarlarken İzmir'den kontenjan olarak seçilmişlerdir. Partiler, merkez sağ ve merkez sol olarak tanımlanırsa 14 milletvekili merkez sol partilerden (CHP, SHP, DSP), 11 milletvekili de merkez sağ (DP, ANAP, DYP, AK Parti, MHP) partilerinden seçilmişlerdir. AKP'nin iktidara geldiği Kasım 2002'den günümüze yapılan 5 genel seçimde yüzde 10 barajı nedeniyle seçimler üç parti arasında sıkışıp kalmış, 2015 genel seçimlerinde TBMM'ne 4 parti milletvekili göndermiştir. İzmir'de 2002'den günümüze, sonuçlar kadınlar bakımından incelendiğinde ise 4 AKP, 1 MHP ve 7 CHP'li kadın, bazıları birden fazla seçilerek meclise gitmiştir. ve bu seçilmiş kadınların İzmirli olmalarına bakarsak, AKP'nin 4 vekili de İzmirli CHP'nin 7 vekilinin 3'ü İzmirli 4'ü kontenjan iken MHP'nin tek kadın vekili İzmirli değildir."

Emel Denizaslanı, milletvekillerinin İzmirli olmasının önemine dikkat çekerek, "İzmirli olmayan kadın vekilin genel merkezce gösterilmesinin rahatlığı ile kentle çok ilişkisi yoktur ve dışarıdan gelen bu vekile taban ulaşamamaktadır" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkan Saylan AK Parti Konak İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title