Haberler

Sivas Mühendislik Öğrencisi Silahlı İnsansız Hava Aracı Yaptı

Sivas'ta mühendislik bölümü öğrencisi Murat Arslan toplumsal olaylara havadan müdahale sağlamak ve sınır güvenliğinde kullanmak amacıyla 'Drone Türk 1" isimli silah taşıyabilen insansız hava aracı tasarladı.

Sivas'ta mühendislik bölümü öğrencisi Murat Arslan toplumsal olaylara havadan müdahale sağlamak ve sınır güvenliğinde kullanmak amacıyla 'Drone Türk 1" isimli silah taşıyabilen insansız hava aracı tasarladı. Geliştirme aşamasında olan hava aracı biber gazı da sıkabilecek. Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Murat Arslan, 5 yıl boyunca harçlıklarını biriktirerek silahlı insansız hava aracı yaptı. Arslan, 'Drone Türk 1" ismini verdiği aracın uzaktan kumanda edilerek toplumsal olaylara havadan müdahale edilmesini amaçladı. Kendi yazdığı açık kaynak kodlu kart sayesinde yaptığı aracın kumanda edilmeden de uçuş sağladığını belirten Arslan, parçalarını yurt dışından getirttiği aracın 3 kilometre yükseldiğini ve 10 kilometrelik bölgede devriye atabildiğini ifade etti. 10 kilo ağırlığındaki aracı 37 bin liraya mal ettiğini belirten Arslan, "Cihaz, operatörün önündeki yer istasyonuyla kontrol edilebiliyor. Yani operatörün uçan multikopter ile göz teması kurmasına gerek kalmadan önündeki ekranlanlarla bütün bilgileri cihaza gönderebiliyor. Cihazdan anlık olarak gelen görüntüleri izleyebiliyor. Üzerindeki silahla nişan alıp ateş edebilme özelliğine sahip. Basınçlı gazla 68 kalibrelik plastik mermiler atabilen yarı otomatik bir silah ilave ettik. Silahımızla bir uçuşta 400 mermi atılabiliyor" dedi.

"SINIR GÜVENLİĞİNDE KULLANILABİLİR"

Aracın 20 dakika boyunca havada kalabildiğini belirten Arslan, "Cihaz herhangi bir saldırı karşısında belirli yüksekliklere çıkıyor. Daha sonra güvenli bir şekilde operatörün yanına iniş yapıyor. Ayrıca verilen koordinatlara giderek hedefi vurup geri dönebiliyor" dedi. Polislerin rahatlıkla bu aracı kullanabileceğini belirten Arslan, eylemcilere boyalı plastik mermi atılarak sivil vatandaştan ayırt edilebileceğini söyledi. Projenin şu anda gelişme aşamasında olduğunu anlatan Arslan, "Proje ilerleyen safhalarda sınır güvenliğinde kullanılabilir. Üzerinde patlar silah olabilir. Örneğin bir bixi silahı rahatlıkla kaldırabilicek düzeyde. ve yine otomatik pilot ile kilometrelerce uzaktan operatör sayesinde hiç kimsenin canı tehlikeye atılmadan rahatlıkla eylemlerde ve saldırılarda kullanılabilir" diye konuştu. Arslan, projenin geliştirme aşamasında olduğunu ve aracın gaz bombası atacak ve biber gazı sıkacak hale getirileceğini dile getirdi. Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Teknokent Proje Pazarı yarışmasında birinci olan proje meraklıların ilgisini çekiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title