Haberler

Shp Genel Başkanı Karayalçın İzmit'te... - ''askerlerimizin Can Güvenliği Sağlanacaksa Gerekli Teminatlar Alınacaksa Türkiye, Lübnan'a Asker Göndermelidir ''

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ''Askerlerimizin can güvenliği sağlanacaksa gerekli teminatlar alınacaksa Türkiye, Lübnan'a asker göndermelidir'' dedi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ''Askerlerimizin can güvenliği sağlanacaksa gerekli teminatlar alınacaksa Türkiye, Lübnan'a asker göndermelidir'' dedi.

Karayalçın, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, Lübnan'a can güvenliği ve diğer tüm teminatların alınmasından sonra asker göndermesi ve komutayı üstlenmesi gerektiğini söyledi. Karayalçın, ''Benim için kilit olan, askerlerimizin can güvenliğidir. Askerlerimizin can güvenliği sağlanacaksa gerekli teminatlar alınacaksa Türkiye, Lübnan'a asker göndermelidir'' diye konuştu.

Türkiye'nin, bugüne kadar Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü aracılığıyla farklı tarihlerde dünyanın çeşitli ülkelerine 28 kez asker gönderdiğini anımsatan Karayalçın, ''Türkiye 28 kere asker gönderirken hangi görüşleri, hangi ölçüleri göz önünde tuttuysa bugün de Lübnan'a asker gönderme konusunu yüksek bir duyarlılıkla ve benzer ölçülerle ele alıp karara bağlamalıdır'' dedi.

Lübnan'a asker gönderilmesi konusunun iç siyaset kaygılarının dışında rasyonel değerlendirmelere dayalı olarak karara bağlanması gerektiğine inandığını söyleyen Karayalçın, şunları kaydetti:

''Tepkiyle öfkeyle konuya yaklaşılamaz. Ben üç ölçünün sayın parlamenterlerimiz tarafından göz önünde tutulması gerektiği inancındayım.

Birincisi askerlerimizin can güvenliğidir. En önemli konu olarak onu görüyorum. İkincisi Türkiye'nin bölge ülkeleriyle olan ilişkisidir, bu ilişkinin geleceğidir. Üçüncü ölçü olarak da bölgenin gereksinimlerinin göz önünde tutulması gerektiği düşüncesindeyim.''

-''BÖLGE ÜLKELERİ, TÜRKİYE'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYOR''-

Orta Doğu ülkelerinin, Türkiye'yi Lübnan'da göreve çağırdığını, bunun dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Karayalçın, BM Barış Gücü'nde yer alacak Endonezya, Bangladeş, Malezya, Fransa, İspanya ve İtalya'nın, bölge dışından olduğuna dikkati çekti.

Güvenliğin sağlanması koşuluyla Türkiye'nin asker gönderme kararı alması durumunda, gönderilecek birliğin klasik uygulamalardan çok farklı bir görev tanımıyla görevlendirilmesi gerektiğini belirten Karayalçın, şöyle konuştu:

''Yani, gidip orada yalnızca, Afganistan'daki gibi askerlerin dolaşması söz konusu olmamalıdır. Her şeyden önce, mümkün olduğu kadar az kara askeri gönderilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Türkiye, Lübnan'da kara askerinden çok, hava ve deniz gücüyle yer almalıdır.''

-TÜRKİYE'NİN İSTİKRARI-

Türkiye'nin bugüne kadar Orta Doğu kimliğini göz ardı ettiğini iddia eden Karayalçın, Türk halkının kimliğine önem veren bir halk olduğunu dile getirdi.

Karayalçın, ''Kendi kimliğimizi tanımlarken, hemen hemen tüm unsurları sayarız da Orta Doğulu yanımızı çok fazla dikkate almayız. Kafkasyalıyız deriz, Balkanlıyız deriz, Akdenizli olduğumuzu söyleriz. Karadenizli kimliğimize göndermede bulunuruz. Ama nedense Orta Doğulu kimliğimizi önemsemeyiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, Orta Doğu ile çok yakından ilgilenmesi gerektiğini vurgulayan Karayalçın, ''Anadolu topraklarının, Anadolu yaylasının istikrarı, Orta Doğu'nun istikrarıyla bire bir ilişkilidir. Orta Doğu'da istikrar yoksa Türkiye'de, Anadolu'da istikrardan söz etmek olanaklı değildir'' dedi.

Karayalçın, şöyle devam etti:

''Türkiye yalnızca 'ön bahçesi, arka bahçesi, yaşam alanı' diye nitelenebilecek bir coğrafyayla, o gerekçelerle ilgilenme durumunda değildir. Eğer Türkiye'nin siyasi istikrarı, Türkiye'nin huzuru, düzeni, iç barışı, Orta Doğu topraklarından etkilenmekteyse, bu iddia doğru bir iddiaysa, bu, doğru bir gözlem ise Türkiye'nin bölgeye asker gönderme, göndermeme, su verme ve vermeme ile sınırı aşan suların dışında, farklı bir gözle yaklaşması gerekmektedir.''

Karayalçın, Türkiye'nin, Orta Doğu'ya Atatürk devrimlerini ve cumhuriyetçilerin yurttaşlık kurumunu ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title