Haberler

Sgk ile Eczacılar Arasında 'İlaç Alım Protokolü' Krizi Sürüyor

Türk Eczacılar Birliği (Teb) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Alım Protokolü Görüşmelerinin Tıkandığını Belirterek, Pazartesi Günü Yapılacak Görüşmelerden Sonuç Alınmadığı Takdirde Eczanelerin Kapatılması Kararının Gündemlerinde Olduğunu Söyledi.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç alım protokolü görüşmelerinin tıkandığını belirterek, pazartesi günü yapılacak görüşmelerden sonuç alınmadığı takdirde eczanelerin kapatılması kararının gündemlerinde olduğunu söyledi.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, Türk Eczacılar Birliği Merkezi'nde 51 Eczacı Odası Başkanı ile düzenlediği basın toplantısında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilaç protokolünde gelinen noktayı anlattı. Çolak, 2007 protokolü süresinin 1 Temmuz itibariyle biteceğini hatırlatarak, bu tarihten sonra yeni protokolün imzalanmaması durumunda eczanelerden sosyal güvence ile ilaç alma olasılığının kalkacağını kaydetti. Konuyla ilgili olarak basında yayınlanan haberleri hatırlatan Çolak, " 'Sadece SSK'lılar etkilenecek' manşeti doğru değil. Bundan sosyal güvencesi olan bütün kesimler etkilenecektir" dedi.

Birlik olarak görüşmelerin olumlu bir noktada sonuçlandırılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten TEB Başkanı Çolak, "Fakat 2005 yılından itibaren eczanelerimizde yaşanan deprem ve yeni dayatmalar bizim için hizmeti sürdürülemez kılmıştır. Eczaneleri kapanma noktasına getirecek, dolayısıyla sağlık hizmetlerinin yaygınlığını azaltacak, hastalarımızın ilaca erişimini engelleyecek uygulama önerilerini asla kabul etmeyeceğimizin altını çiziyoruz. Eczanelerin ticarethane değil, sağlık danışma merkezleri, eczacıların tüccar ya da finansör değil, sağlık çalışanı olduğunun unutulmamasını istiyoruz" diye konuştu.

İki gündür Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile yapılan görüşmeleri hatırlatan Çolak, bu sabah SGK ile Türk Eczacılar Birliği heyeti görüşmelerinin tıkandığını söyledi. Eczacılardan sürekli taviz beklenen tutumun devam ettiğini belirten Çolak, "8 bin eczanenin sürekli olarak kapanmasındansa tüm eczanelerin süreli olarak kapanmasını tercih edeceğimizi , 24 bin eczaneyi temsilen 51 Eczacı Odası ve Türk Eczacılar Birliği Merkez heyeti olarak yeniden ve büyük bir kararlıkla kamuoyuna ilan ediyoruz" şeklinde konuştu.

Çolak'ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı. Çolak daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Bakanlarla pazartesi günü görüşmelerin devam edip etmeyeceğine yönelik sorusu üzerine Çolak, görüşmenin yapılacağın söyledi. Bürokratlara tepki gösteren Çolak, "Sayın Bakanın 'Bu işin çözün' dediği bürokratlarla yol almamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sonuç alınmazsa eczanelerin kapanıp kapanmayacağına ilişkin soruları ile karışılaşan Çolak, bu konuda temkinli konuştu. Bugün Oda başkanları ile gerçekleştirecekleri toplantıda birçok eylem planının tartışılacağını belirten TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Biz sağlık hizmeti sunuyoruz. Amacımız sağlık hizmetlerinde kaos oluşturmak değil. Vatandaşların mağdur edilmesi gibi bir derdimiz yok. Biz, çağdaş eczacılık hizmeti vermek istiyoruz" şeklinde görüşünü dile getirdi.

(EDA-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title