Haberler

Sarkozy'nin Akdeniz Birliği Türkiye'yi Dışlayacak

Washington Times Gazetesi, Fransa'nın Yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 'Akdeniz Birliği' Önerisinin, Türkiye'nin AB Üyeliğine Alternatif Olarak Ortaya Atıldığı Yolundaki Kuşkulara Dikkat Çekti.

Fransa'da seçim kampanyası sırasında dış politikaya pek ilgi göstermeyen yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ortaya "Akdeniz Birliği" gibi iddialı bir öneri atması şaşkınlık yarattı. Washington Times gazetesi, önerinin yarattığı şaşkınlığa dikkat çekerken Türkiye'nin AB üyeliğine alternatif olarak ortaya atıldığı yolundaki kuşkulara dikkat çekti.

Washington Times gazetesi, Sarkozy'nin önerisini içeren belgelere ulaştığını belirtirken, öneriye göre 16 Akdeniz ülkesinin, ekonomi, güvenlik, terörle mücadele ve göç gibi alanlarda işbirliği yapmak üzere "gevşek bir birliğinin" amaçlandığını kaydetti.

Gazete, fikrin ilgili çoğu ülkelerce olumlu karşılandığını ancak Türkiye'de "derin kuşkular" yarattığını, Türkiye'nin, AB üyeliğine alternatif olarak Akdeniz Birliği'nin öne sürülmesinden korktuğunu yazdı.

Söz konusu belgelerde, Akdeniz Birliği'nin bölgede çatışan çıkarlarla ilgili olarak AB ile yakın bir çalışma içerisinde olacağı belirtildi. Belgelerde ayrıca, Sarkozy'nin "Akdeniz bölgesi, her şeyin sonuna kadar oynandığı yerdir. Büyük bir barış ve uygarlık rüyası için yaratalım" yolundaki sözlerine de yer verildi.

SARKOZY ANKARA'NIN KORKULARINI GİDERMEK İÇİN BİR ŞEY YAPMADI

Washington Times, Sarkozy'nin Akdeniz Birliği'nde Türkiye'ye "öncü bir rol" önerdiğini belirterek "Ancak yetkilileri, Fransız Cumhurbaşkanının Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığının çok farkında olan Ankara'daki korkuları gidermek için pek bir şey yapmadı" diye yazdı.

Ankara'da bir Türk yetkilisinin öneriye ilişkin olarak "Bu, Türkiye'nin AB üyeliği yerine geçmemeli" sözlerini aktaran gazete, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de benzer kuşkuları dile getirdiğini kaydetti.

Seçim kampanyası sırasında dış politikaya çok az ilgi gösteren Sarkozy'nin böyle bir "yenilikçi ve geniş kapsamlı" bir öneride bulunmasının bölgedeki diplomatları şaşırttığını belirten gazete, bazı büyükelçiliklerin Türkiye'nin kuşkularını paylaştıkları bilgilerine de dikkat çekti.

Washington Times, bir Akdeniz birliği fikrinin ilk olarak 2003 yılında beş Kuzey Afrika ülkesince Tunus'ta ortaya atıldığını anımsatarak "5 artı 5" olarak bilenen Tunus planının, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından "tarihi" olarak nitelendirildiğine ancak gerçekleştirilmesi için pek bir şey yapılmadığına işaret etti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title