Haberler

Kadınlarda idrar kaçırmaya son

Güncelleme:

Konya Özel Akademi Hastanesi Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Özcan Kızılkaya, her 10 kadından 4'üncede idrar kaçırma problemi yaşandığını söyledi.

Kızılkaya, "Son yapılan çalışmalarda her 10 kadından 4'ünde idrar kaçırma problemi ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Hastalar bunu çok dile getirmiyor. Sosyal yönden de hasta idrar kaçırma problemi olduğunu söyleyemiyor. Ondan dolayı aslında biz bu oranların daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Bu buz dağının görünen kısmı."dedi.

Özellikle kadınlarda en çok görülen rahatsızlıkların başında idrar kaçırma probleminin geldiğini belirten Ahmet Özcan Kızılkaya, kadınların bunu hem doktoruna hem de yakınlarına söylemekten çekindiğini söyledi. Kızılkaya, bu rahatsızlığın tedavi edilmemesi durumunda idrar yolu enfeksiyonların arttığını da ifade etti. Kızılkaya, "Bu hastalık tedavi edilmezse hastada idrar yolu enfeksiyonları gederek artıyor. Bu hastalar genelde depresyonda olan aceleci, idrar kaçırmaktan dolayı sosyal yaşamdan kendilerini soyutlayan kişiler oluyor. En büyük problem bu aslında."diye konuştu.

MENEPOZDAN SONRASI DAHA ARTIYOR

Menepoz dönemlerinden sonra idrar kaçırma rahatsızlıkların daha da arttığını belirten Kızılkaya, "Menepoz sonrası bu oranın daha da arttığını görüyoruz. İlerleyen yaş, obozite, çok ve zor doğumlar, diyabet hastaları, alzheimer gibi beyini etkileyen hastalıklar, idrar yolu, vajinal enfeksiyonlar idrar yollarında ve böbreklerde taş olması gibi durumlarda bu hastalığın görülme durumları artıyor"dedi.

TEDAVİDE YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLIYORUZ

Hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu belirten Fizyoterapist Hadiye Yılmaz ise, uyguladıkları tedaviyle yüzde 90'lara varan başarı sağladıklarını söyledi. Yılmaz, "Haftada iki yada 3 seans şeklinde planlama yapıyoruz. Hastaya burada öğrettiğimiz egzersizlere ek olarak ev programları oluşturuyoruz. Hastalarımıza evde de egzersiz veriyoruz. Yaklaşık 6 ila 8 hafta arasında tedavimiz sürüyor. Bu tedavide yüzde 80-90 arasında iyileşmeler görüyoruz. Tabi bunda hastanın yaşıda tedavi süresini etkiliyor. Eve verdiğimiz programa uyup uymaması etkiliyor. Daha genç vakalarda tedavi süresi dahada kısalıyor."şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Ahmet Özcan Kızılkaya Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title