Haberler

Saddam'dan Kaçıp, 4 Yıl Boyunca Türkiye'de Kamplarda Kaldılar

Yokluk içinde giden peşmergeler lüks ciplerle mezar ziyaretine geldi Ramazan YAVUZ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA) IRAK'ın devrik, idam edilen lideri Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal saldırılarından kaçarak 1988 yılında Türkiye'ye sığınan, Muş, Mardin ve Diyarbakır'da oluşturulan kamplara yerleştirilen Kuzey Irak'taki Kürtler', Kuzey Irak'a döndükten 18 yıl aradan sonra 'Monika' adı verilen lüks ciplerle gelerek yakınlarının mezarını ziyaret etti.

Yokluk içinde giden peşmergeler lüks ciplerle mezar ziyaretine geldi

Ramazan YAVUZ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)

IRAK'ın devrik, idam edilen lideri Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal saldırılarından kaçarak 1988 yılında Türkiye'ye sığınan, Muş, Mardin ve Diyarbakır'da oluşturulan kamplara yerleştirilen Kuzey Irak'taki Kürtler', Kuzey Irak'a döndükten 18 yıl aradan sonra 'Monika' adı verilen lüks ciplerle gelerek yakınlarının mezarını ziyaret etti.

Saddam Hüseyin'e bağlı güçler tarafından 16 Mart 1988 tarihinde İran sınırında bulunan Halepçe kasabasına atılan kimyasal bombalarla 5 bin Kürt'ün ölmesinden sonra yollara dökülen yaklaşık 500 bin Kürt kendilerine kucak açan Türkiye'ye sığındı. Diyarbakır, Muş ve Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde oluşturulan kamplara yerleştirilen Kürtler, Irak'taki yeni yapılanma üzerine 1992 yılında Kuzey Irak'a döndü. Türkiye'de kaldıkları 4 yıllık sürede çeşitli nedenlerden dolayı Diyarbakır'da 350, Muş'ta 210, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde ise 420 sığınmacı Kürt ölürken buralardaki mezarlıklara gömüldü. 1992'de Kuzey Irak'a yokluk içinde dönen Kürtler, 18 yıl aradan sonra ölülerini ziyaret etmeye Kuzey Irak'ta çok lüks olduğu için 'Monika' diye adlandırılan 100-150 bin Euro değerindeki lüks ciplerle Türkiye'ye geldi. IKDP Duhok İl Başkanı Serbest Sinduri başkanlığındaki 20 kişilik grupta daha önce IKDP'nin Diyarbakır temsilciliğini yapan Hacı Salih Hüseyin, Kuzey Irak'taki Peşmerge komutanlarından Osman Kasım ile Türkiye'deki kamplarda 4 yıl kalan mülteciler de yer aldı.

"TüRKİYE'YE ŞüKRAN BORçLUYUZ"

Diyarbakır'da kent turu atan Kuzey Irak'taki Kürtler, Mardinkapı'daki yakınlarının mezarını ziyaret ederek çelenk bıraktıktan sonra dua etti, mezarlıktaki çocuklara çikolata dağıttı.

Yakınlarının mezarlığında bol hatıra fotoğrafı çektiren Kuzey Irak Kürtler'den bir bölümü ise cep telefonlarıyla yakınlarının ailelerine göstermek için Arapça yazılı mezar taşlarının fotoğraflarını tek tek çekti. Gruba başkanlık eden Serbest Sinduri, 1988'de Saddam zulmünden kaçtıklarında Türkiye'nin kendilerine sınırlarını açtığını ve bütün kurum ve kuruluşlarıyla yardımcı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Irak'tan göç ederken bir çok yakınımız kötü koşullar nedeniyle yollarda yaşamlarını yitirdi. Irak'tan kaçarken Türkiye Cumhuriyeti bize sınırlarını açarak kucak açtı, Türkiye yönetimi ile tüm kurumlarına şükran borçluyuz. Bunun yanı sıra Diyarbakır'daki, Mardin'deki, Muş'taki Kürt kardeşlerimiz bize her türlü konuda sahip çıktı, evlerini açtı, ellerinden gelen bütün yardımı yaptı. Kendilerine ne kadar tüşükkür etsek azdır. Biz onların bize yaptığı bu yardımları, bize sahiplenmelerini asla unutmadık, unutmayacağız. Allah'a şükürler olsunki bugün artık Irak'ın toprak bütünlüğü içinde özgür yaşıyoruz. Kendi kendimizi yönetiyoruz. Bu da şimdiye kadar yitirdiğimiz şehitlerimizle oluşan bir durumdur. Şimdiye kadar Türkiye'deki ölülerimizi ziyaret etmeye fırsatımız olmadı. Aradan yıllar geçtikten sonra geldiğimizde mezarlarının aynen yerinde ve sağlam olduğunu gördük. Mezarlarındaki yazılar bile duruyor. Burdaki Kürt kardeşlerimiz kendi mezarları gibi bizim ölülerimizi de kendilerinden gördükleri için mezarlarına sahip çıkmışlar. Biz Kürt hükümeti olarak Diyarbakır, Muş ve Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki ölülerimizin isimlerinin üzerinde yer alacağı bir anıtı bulundukları yerlere dikeceğiz ki yakınları geldiğinde onları rahatça ziyaret edebilsin."

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki çadırkentte 4 yıl kaldığını söyleyen gruptaki Revin Hirguri ise, ailesinden bazı kişilerin Diyarbakır'da bazısının, Kızıltepe'de yaşamını yitirdiğini ve kendilerine buraya gömdüklerini anlattı. Hirguri, "Muş, Mardin ve Diyarbakır'daki kamplarda kalanların hemen hepsi zaten akrabaydı. Burada ölenlerin hepsi yakınımız. Onlar yaşamları boyunca özgür bir Kürdistan için mücadele etti. Biz de yıllar sonra onları ziyaret ederek Irak'ta oluşan özgürlük müjdesini onlara vermeye geldik vede verdik" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
title