Haberler

Rusya'nın Türk Üzümünde Pestisid İddialarına Alaşehir'den Tepki

Rusya'nın Federal Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rostselhoznadzor) Uzmanlarının, Türkiye'den İthal Ettikleri Sofralık Yaş Üzümde İnsan Sağlığına Zararlı Pestisidler Bulunduğu Yönündeki İddiaları, Tepkiyle Karşılandı. İddialar, Türkiye'de Üzümcülüğün Başkenti Olan Manisa'nın Alaşehir İlçesinde Tepkilere Neden Oldu.

Rusya'nın Federal Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rostselhoznadzor) uzmanlarının, Türkiye'den ithal ettikleri sofralık yaş üzümde insan sağlığına zararlı pestisidler bulunduğu yönündeki iddiaları, tepkiyle karşılandı. İddialar, Türkiye'de üzümcülüğün başkenti olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde tepkilere neden oldu.

Rus hükümetinin, yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'den sebze ve meyve ithalini yasaklaması üzerine iki ülke ilişkilerinde yaşanan kriz döneminin, Rostselhoznadzor uzmanlarının Türkiye'den ithal edilen birkaç ton üzümde insan sağlığı için tehlikeli kalıntı tespit ettiği iddiaları üzerine yeniden tekrarlanabileceği bildirisi, Alaşehir'de tedirginliğe yol açtı. Rusya'ya ihraç edilen üzümün büyük bir kısmını oluşturan Alaşehir ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü arasında görüşme

trafiği başladı.

Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine sebze ve meyve ihracatının yapıldığı Alaşehir'de, meyve ve sebze ihracatında söz sahibi isimlerden olan Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Tariş Müdürü Yılmaz Yıldırım konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Çekirdeksiz sofralık üzüm ihraç edilen ülkelerin başında Rusya'nın bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Toplam 129 bin tonluk ihracatın 80 bin tonunu Rusya'ya yapıyoruz. Bu da yüzde 55'lik oran Alaşehir, Manisa ve ükemiz için çok önemli bir rakam. Rusya'daki söz

konusu pestisid iddialarını Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile görüşeceğiz. Bu kalıntı iddiası İtalyan üzümüyle ilgilidir diye düşünüyoruz. İnşallah da böyledir" dedi.

Yaklaşık 2 yıl önce sebze ve meyve ihracatında iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve-sebze ürünleri ihracatına analiz zorunluluğu getirerek Gıda Güvenlik Sertifikası alınmayan ürünlerin ihracatını yasakladığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu nedenle özellikle Rusya'ya gönderilecek tüm ürünlerden birer numune alınarak kendi borsamız bünyesinde Intertek firması ile kurmuş oldduğumuz labaratuvarımızda analizleri yapılıyor.

Dolayısıyla Rusya'ya analizi yapılmayan hiçbir ürün ihraç edilmiyor."

Rusya pazarının bizim için çok canlı bir pazar olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Sebze ve meyve gibi hiçbir şey üretilmeyen bir ülkeye ilçemizde kurulan gümrük müdürlüğümüzden her yıl ortalama 80 bin ton sofralık üzüm ihraç ediyoruz. Bunun yanında kiraz, çilek de gönderiyoruz. Tabii bunu yaparken de üreticilerimizi özellikle ilaç kalıntıları konusunda bilinçlendiriyor, uyarılarda bulunuyoruz. Biz dahil tüm tarım kuruluşları bu konuda adeta seferberlik ilan etmiş gibi çalışmaktadır.

Çünkü gerçekten bölgemiz için Rusya'ya yapılan ihracat vazgeçilmez sayılabilir. Bunun ileriki yıllarda artması için Alaşehir Ticaret Borsası olarak üreticimizi buraya yönlendirmiş durumdayız."

RUSYA PAZARINDA YALNIZ DEĞİLİZ

Rusya'ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye'nin ülke olarak yalnız olmadığını hatırlatan Yıldırım, başta İran olmak üzere Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ciddi rakipleri bulunduğunu belirtti. Söz konusu ülkelerde tarıma da çok ciddi destek verildiğine işaret eden Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Tariş Müdürü Yılmaz Yıldırım, şöyle konuştu: "Oysa bizim çiftçimiz şu an kaderine terk edilmiş durumda. Biz Tariş olarak çiftçimizi yaşatmaya çalışıyoruz ama en azından ihracat yapılan ürünlere

verilen teşviklerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin verdiği teşviklerin yarısı kadar olması lazım. Tabii bizim Rusya pazarında en önemli şansımız, Rusya'da yaş meyve ve sebzede hiçbir şey üretilmiyor, ithal etmek zorunda kalıyorlar. Buraya en çok ihracatı yapan ülke neden Türkiye olmasın? Mevcut pazarda payımız belki çok değil ama görünen o ki, ileriki dönemde özellikle küresel ısınmanın da getireceği avantajla Türkiye o pazarda daha hakim konuma gelecektir."

RUSYA PAZARI ÖNEMLİ

Alaşehir'de yerleşik olan 56 üzüm işletmesi arasında en çok ihracat yapan firmaların başında gelen Çelikoğlu'nun sahibi Süleyman Çelikoğlu, Türk üzümünde pestisid bulunduğu iddialarının muhtemel olabileceğini ancak çok zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.

Rusya'ya yapılan bütün sevkiyatların Tarım Bakanlığı'nca denetlenerek gönderildiğini anlatan Çelikoğlu, şöyle konuştu: "Rusya pazarı bizim için çok önemli. Burayla ilişkilerimizde sorun yaşanması halinde üreticisinden ihracatçısına hepimiz çok sıkıntı çekeriz. Bu nedenle biz kendi üzüm işletmemizde çok dikkatli davranıyor, bağdan işletmemize gelinceye kadar tüm işlemleri birebir takip ederek ihracat yapıyoruz. Kesinlikle sıradan bir ürün alınarak dışarıya gönderilmiyor."

İlçede uzun yıllar bağcılık yapan Şemi Akdoğan isimli üretici de, özellikle Alaşehir'den gönderilen üzümde ilaç kalıntısı olmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Burada üzüm üretiminin tamamen ziraat mühendisleri ve ihracatçıların kontrolünde yapıldığını anlatan Akdoğan, şöyle konuştu: "İlaç bayilerimiz de üreticiye ilaç verirken dikkatli davranmaktadır. Rusya'ya sattığımız üzümlerde ilaç kalıntısı çıkacağını hiç sanmıyorum. Üretici artık bilinçlendi. Özellikle son 2 senedir üreticinin bilhassa

kendisi bu işte hassas davranmaktadır. Çünkü üzümünün elinde kalması riski var."

(ÖA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title