Haberler

Rum Kesimi ile İngiltere Arasında Memorandum

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Bugün Londra'da, Kıbrıs Sorunun Çözümünde "İki Bölgeli, İki Toplumlu Federasyona Atıfta Bulunulan" Karşılıklı Anlayış Memorandumu İmzaladı.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bugün Londra'da, Kıbrıs sorunun çözümünde "iki bölgeli, iki toplumlu federasyona atıfta bulunulan" karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.

Memorandumda, "ikili ilişkilerin geliştirilmesine ve tarafların Avrupa konularında işbirliği yapmalarına" da atıf yapılıyor.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas ile Brown bugünkü görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiltere Başbakanı Brown, Londra'nın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni çabada verimli bir sonuç ortaya çıkması için elinden geleni yapacağını ifade ederek, Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın "bu yeni çabada oynadığı rolden övgüyle" söz etti.

Brown, "Kıbrıs sorununda siyasi bir çözüme ulaşılması çabalarına destek verme ve güçlü rol oynamaya hazır olma" sözünü verdi.

Hristofyas'ın, "Kıbrıs Türk toplumuna ve liderine ulaşarak vizyonunu ve inanılmaz cesaretini gösterdiğini" ve Yeşil Hattın iki tarafında, Kıbrıs'ta ümidi uyandırdığını savunan İngiltere Başbakanı, "Kıbrıslılar için çözümün Kıbrıslılar tarafından bulunmasının doğruluğu konusunda Hristofyas'la görüş birliği içinde olduğunu" söyledi.

Brown, İngiltere'nin siyasi eşitlik zemininde, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun sağlanmasında yardıma hazır olduğunu belirterek, Hristofyas'ın İngiltere'den güçlü ve destekçi bir rol üstlenmesini istediğini söyledi.

Gordon Brown, "Kendisine güvence verdim. Bölgedeki tüm taraflarla görüşeceğiz. Böylelikle Kıbrıs halkı uzun zamandan beri kaçırdığı adil ve kalıcı bir anlaşma fırsatını yakalayacaktır. Bunu göstermek için Avrupa Bakanı Jim Murphy temmuz ayında Kıbrıs''ı ziyaret edecektir" diye konuştu.

İngiltere'nin Kıbrıs barış çabalarındaki rolüne de değinen Brown, "Türkiye hükümetiyle düzenli olarak görüşmeye devam edeceğiz" dedi. "Bir şeyleri ileriye götürmek için tarihi bir fırsat olduğuna inanıyorum" ifadesini kullanan Brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Politik eşitlikte iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon sözü verdik ve Kıbrıs'ı yeniden birleştirecek bir sonucu doğuracak herhangi bir süreci desteklemeye hazırız."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title