Haberler

Rehn: "Türkiye'ye Ciddi Olduğumuzu Göstermeliyiz"

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye ile AB Müzakerelerinde İlerlemenin Sağlanmasının Nihai Hedef Kadar Önemli Olduğunu Belirtirken, AB'nin Katılım Müzakereleri Konusunda Ciddi Olduğunu Göstermesi Gerektiğini de Söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye ile AB müzakerelerinde ilerlemenin sağlanmasının nihai hedef kadar önemli olduğunu belirtti. Rehn, AB'nin Türkiye'ye katılım müzakereleri konusunda ciddi olduğunu göstermesi gerektiğini de söyledi.

Olli Rehn, Berlin'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada yılın ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını yürüten Almanya'yı kutlarken Alman döneminde Türkiye ile üyelik müzakerelerinde ilerlemenin sağlanmasından dolayı özellikle memnun olduğunu söyledi. Rehn "Türkiye ile AB müzakerelerinde ilerlemek nihai hedef kadar önemlidir" ifadesini kullandı.

Sadece tutarlı adımlarla nihai hedefe ulaşılabileceğini de belirten Rehn, 1963 tarihli Ankara Antlaşmasının Türkiye'nin tam üyeliğinden sürecin nihai bir sonucu olarak söz edildiğine dikkat çekti.

Olli Rehn, terörizm ve dini köktendincilik kontrol altına alınırken ılımlı ve demokratik Müslümanlar ile köprülerin oluşturulması gereğine işaret ederek " AB'nin Türkiye ile olan ilişkisi, bizim Müslüman dünyası ile bağları güçlendirmek için değerli bir yoludur" dedi. Rehn şöyle devam etti:

"Türkiye, halen zor bir dönüşüm sürecini yaşıyor. AB tarafından getirilen koşullar, ülkenin, önündeki seçenekleri net bir biçimde görmesi ve süreçten daha güçlü bir demokrası ve daha canlı bir toplum olarak çıkmasına yardımcı olabilir."

Bunun sonucunda Türkiye'nin Müslüman dünyasındaki ılımlılar için bir fener oluşturabileceğini vurgulayan Rehn, "Ancak, AB'nin koşullarını, Türkiye'nin modernden postmoderm topluma geçişine destek amacıyla kullanabilmemiz için, Türklerin katılım müzakereleri konusunda ciddi olduğumuzu bilmelerini sağlamalıyız" uyarısını yaptı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title