Haberler

Kuskunkıran Tüneli, Başbakan Erdoğan Tarafından Açıldı

Kuskunkıran Tüneli, Van'da bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen toplu açılışla hizmete girdi.

Kuskunkıran Tüneli, Van'da bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen toplu açılışla hizmete girdi.

Van depreminin yıl dönümünde Van ve Erciş'te bulunan Başbakan Erdoğan, toplu konutlarla bitlikte Bitlis'teki Kuskunkıran Tüneli'nin de açılışını yaptı. Telekonferans sistemi ile Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tünelin açılışını gerçekleştirdi. Tünelde ilk test sürüşünü yapan Bakan Yıldırım, tüneli kullanmaya başlayan bir şehirlerarası yolcu otobüsüne de binerek yolcular ve şoförle bir müddet sohbet etti.

Tünelde test sürüşü yapan Bakan Binali Yıldırım'ın yolunu kesen vatandaşlar, tünelin ve yolun bahşişini istediler. Bakan Yıldırım ise, vatandaşlara bahşiş vererek, "Aslında kendilerine böyle bir yol yapıldığı için onların bizlere bahşiş vermeleri gerekir" dedi.

Açılış töreninde katılımcılara seslenen Yıldırım, bu yolun hayırlı uğurlu olmasını dilerken, "Bugün Bitlis-Van sınırında tarihi bir olaya şahitlik yapıyoruz. Kuskunkıran'ın ne demek olduğunu merak ettim ve ne anlama geldiğini araştırdım. 2 bin 250 metrelik bu geçitten eski dönemlerde atlar katırlar geçerken semerlerindeki kuskunlar kırılırmış, bu nedenden dolayı buraya bu ismi vermişler. Kış aylarında geçit vermeyen bu yollarda seyahat edenlerin hayatını karartan bu geçidin, bugün böyle 2 bin 300 metrelik bir tünelle geçileceğini Vanlılara ve sizlere söyleselerdi 'hayal bu' derdiniz. Ama bugün Allah'a şükür, Van ile Bitlis'i bir birbirine bağlayan 2 bin 300 metrelik bir tünelle aşıyoruz. Artık burada Bitlis'ten Van'a gelenler ve Van'dan Bitlis'e gidenler, kışın da yazın da rahat rahat seyahat edecekler. Hayırlı uğulu olsun" diye konuştu.

Van ziyaretine değinen Yıldırım, "Az önce Erciş'teydik. 5 bin konutun, 13 okul, hastanenin ve birçok tesisin açılışı Başbakanımız tarafından yapıldı. Sizler tam 1 yıl önce büyük bir felaketten çıktınız. Van, Erciş depremden büyük hasar gördü ve 644 vatandaşımızı hakkın rahmetine ulaştırdık. Yaralılarımız oldu. Ben bu vesileyle, depremin yıl dönümü dolayısıyla hayatını kaybeden tüm Vanlılara ve Ercişlilere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum ve ruhları şad olsun" dedi.

Bakan Yıldırım "Erciş'ten buraya gelirken hava şartlarından dolayı helikopter buraya konamadı. Sayın Başbakanımız yanınızda değilse bile sesini duydunuz, kendisini gördünüz. Onun da şahitliğinde Bitlis Valimiz, yüklenici firma, Karayolları Bölge Müdürümüz ile birlikte açılışı gerçekleştirdiniz. Sizlerle hasbihal etmek ve bu tarihi olayı kayda düşmek için birlikteyiz. Bu eserin bugünlere gelmesinde başta Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Bölge Müdürlüğümüz, işçilerimiz Van için, Bitlis için, bu civarda yaşayan 1 milyon vatandaşımız için hizmet verecek olan bu eserde hizmet verecek olanlara teşekkür ediyorum. Yollar yapılır, hava alanları yapılır, hızlı tren yapılır, iletişim otobanlarıyla ülke bir bir baştan donatılır. Bunlar önemli ancak bunlardan önemli olan gönüllere yol yapmaktır. Biz 10 yıldır insanımızın yolunu da yapıyoruz, hizmetini de yapıyoruz. Gönüllere de yol yapmayı asla ihmal etmiyoruz. Bu ülkede ihtiyacımız olan tek şey var; birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz. Birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize halel gelmemek üzere her şeyin üstesinden geliriz, her şeyi başarabiliriz. Bu yolları yaparken de çok sıkıntı çektik. Makinelerimiz yakıldı, tehditler aldık. Ama dedik ki biz insanımıza hizmet etmeye ah ettik, bu yola baş koyduk, bizi kimse engelleyemez. Terör örgütü de olsa, kan döken caniler de olsa bizi engelleyemez. Bizi milletimizden alıkoyamaz. Milletimizle buluşmaktan kimse alıkoyamaz. Bugün buradayız ve bu mutluluğu birlikte yaşıyoruz. Paylaşacak çok şeyimiz var. Ayrılık yapacak hiçbir şeyimiz yok. Bu ülke hepimize yeter. Bir araya geleceğiz, kardeş olacağız, gücümüzü birleştireceğiz" dedi.

Açılıştan sonra Bakan Binali Yıldırım, yeniden Van'a gitti. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Binali Yıldırım Bitlis Erciş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title