Haberler

"İsrail Hukuk Dilini Öğrenmeli"

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "BM'nin Mavi Marmara Raporunu Takdirle Karşıladık" Dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 9 Türk'ün Olumu ile Sonuçlanan Mavi Marmara Baskınında, İsrail'in Saldırısını 'Yasa Dışı', 'Orantısız' ve 'Kabul Edilemez Gaddarlık' Olarak Niteleyen BM İnsan Hakları Konseyi'nin Raporunu Değerlendirdi.

Davutoğlu, "Gerçekten son derece objektif bir şekilde, tarafsız bir şekilde kaleme alınmış. Rapor bir kere sağlam delillere dayanıyor. Tamamıyla hukuki bir dil kullanılmış, olayın politik yanından daha çok hukuki arka planı üzerinde durulmuş" dedi.

Türkiye'nin raporu takdirle karşıladığını vurgulayan Davutoğlu, "Bu raporun tabii belli bir yankısı olacak. Türkiye olayın gerçekleştiği 31 Mayıs'tan bu yana hep uluslararası hukuk dilini kullandı. Hep en doğal haklarını koruyacağını ifade etti ama, bunu da rasyonel, tamamıyla uluslararası toplumun vicdanini ve uluslararası normları yanına alarak yaptı. Biz tarafsız bir komitenin oluşmasına büyük önem veriyorduk. İnsan Hakları Konseyi'nin oluşturduğu komisyonun da, sağlam delillerle, güçlü bir rapor çıkaracağını bekliyorduk. Bu anlamda bizim beklentilerimizi karşılayan bir rapor" diye konuştu.

Davutoglu, İsrail'in uluslararası hukuk dilini artik öğrenmesini umduğunu dile getirdi.

Raporun, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin raporu olduğunun altını çizen Davutoglu, raporun BM Genel Kurulu'na gelmesinin söz konusu olduğunu da belirterek, "BM'nin, New York'ta Sayın Ban Ki Moon'un insiyatifi ile kurduğu Soruşturma Komisyonu, yine hukuki boyutu öne çıkan, ama New York'ta BM bünyesinde oluşturulan bir komisyon. Biz her iki komisyona da büyük bir önem atfediyoruz ve her iki komisyona da her turlu desteği veriyoruz" dedi. Davutoglu, Türkiye'nin BM New York merkezine sunduğu raporda ulaşılan bulgularla İnsan Hakları Konseyi'nin raporu arasında ciddi bir örtüşme olduğunu vurguladı. Mavi Marmara saldırısı konusunda uluslararası hukuk standartlarına uygun bir yaklaşım sergilenmesinin önemine değinen Davutoğlu, "Hiç kimse, hiç bir ülke, hele hele Türkiye gibi devlet geleneği güçlü ve uluslararası alanda saygın bir ülke, acık denizlerde vatandaşlarının öldürülmesi karsısında kayıtsız kalamaz. Bunu biz hep söyledik, bu çerçevede de uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ettik. Uluslararası toplumun, uluslararası hukukun bir başarısıdır, eğer tarafsız ve objektif bir rapor ortaya çıkarsa" diye konuştu.

Nafiz ALBAYRAK - NEWYORK - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title