Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 8 Mart İçin Özel Resepsiyon
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile beraber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir resepsiyon verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile beraber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona toplumun her kesiminden yaşam hikayeleri ve başarılarıyla öne çıkan kadınlar katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınlara özel 8 Mart resepsiyonu verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki resepsiyona, aralarında vali, rektör, temizlik görevlisi, polis, şehit annesi, şehit eşi ve köy korucularının yer aldığı 250 kadın katıldı. Çeşitli meslek gurupları ile toplumun farklı kesimlerinden kadınların yer aldığı resepsiyona katılanlar başarıları ve yaşam hikayeleriyle dikkati çekti.
Ülkelerindeki savaş sonrası Türkiye'ye gelen 5 Suriyeli davetlinin katıldığı resepsiyonda, başarıları ve yaşam hikayeleriyle kamuoyunca tanınan kadınlar yer aldı. Resepsiyona 14 yıl önce evlat edindiği bebeğin, spastik engelli çıkmasına rağmen bir an olsun yanından ayrılmayan Türkan Harmankaya ile Eskişehir'de yaşayan ve rüyasında gördüğü caminin yapımına başlayan Türkiye'nin ilk kadın cami derneği başkanı Aynur Eken de katıldı.
"BİR TARAFTA TIP DOKTORUYUM DİĞER TARAFTA SİYASET VE ANNELİK"
Resepsiyonda gazetecilere açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, dünyadaki bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "Tıp doktoruyum, aynı zamanda iki çocuk annesiyim tabii ki bunlar bizim kimliklerimiz. Bir tarafta tıp doktoruyum diğer tarafta siyaset, annelik kimliğim bunların hepsinin bir arada yürütüldüğü bir denge oluşturmak istiyoruz" dedi.
Çalışan kadınların özlük haklarının korunmasına yönelik bir dizi çalışmayı anlatan Ramazanoğlu,"Diyoruz ki bir kadın hem annedir hem çalışandır hem üretendir hem siyasettedir hem eştir hem kız kardeştir, hem evlattır. Aynı zamanda kadın yarındır, gelecektir, sanattır, estetiktir, kadın toplumun geleceğidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi kadın yoksa o toplumun geleceği yok" diye konuştu.
ŞEHİT ANNESİ SENİHA ÖNÜL: "HİÇBİR DÜĞÜNE GİTMİYORUM, BURAYA GELDİM"
Kayseri'den Ankara'ya giden çevik kuvvet midibüsünün Kırşehir'de devrilmesi sonucu şehit olan polis memuru 23 yaşındaki Gökhan Emre Örül'ün annesi Seniha Örül, "Ciğerim yanıyor, bir oğlumdu, 23 yaşındaydı, nişanlısı vardı. Oğlumun düğününü yapamadım, cennette yapacağım" dedi.
Şehit annesi Örül, oğlunu kaybettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanımız bize geldi, çok seviyorum. Hiçbir düğüne gitmiyorum ama Cumhurbaşkanımızı çok sevdiğim için buraya geldim. Onun manevi annesiyim, Rabbim başımızdan eksik etmesin. Ölene kadar da dualarım onunla. Ciğerim yanıyor ne diyeyim, Emre şehit oldu, bir taneydi, sizin gibi fidandı. Nişanlısı kaldı. Kendim kanser hastasıyım, onun altınlarını bozdurdum, umre yaptım. İnşallah onun adına hacca giderim. Başka bir şey diyemiyorum."
FİFA KOKARTLI HAKEM DİLEK KOÇBAY: "ERKEK EGEMEN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ"
FİFA Kokartlı Hakem Dilek Koçbay, "Erkek egemen olan bir ülkede yaşıyoruz, bayan futbol hakemi nadir mesleklerden biri ülkemizde" dedi.
16 yıldır yeşil sahalarda hakemlik yapan Koçbay, şunları söyledi: "Çoğu insan ülkemizde bayan futbol hakeminin varlığından haberdar değil, çünkü ülkemizde futbol şiddetle yönetildiği için bir bayanın oralarda olmasını insanlar düşünemiyorlar. 4 yıldır FİFA hakemliği yapıyorum, yurt dışında da maç yönetiyorum. Maç başlayana kadar farklı tepkiler, şaşırmalar oluyor ama düdüğü çaldıktan sonra sahada hakem oluyorsunuz. Sarı kart da verseniz kırmızı kart da verseniz karar verilmiş oluyor."
GEÇİCİ KÖY KORUCUSU FERRAH BOZKURT: "KADINLARA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUM"
Van'ın Çatak ilçesinde 4 yıldır geçici köy korucusu olarak görev yapan Ferrah Bozkurt, "Kadınlara yönelik her türlü şiddete 'hayır' diyorum, kadınların bir günü değil her gününün özel olması lazım. Böyle bir daveti beklemiyordum ama ilk duyduğumda çok sevindim, hemen kabul ettim" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ikinci kez geldiğini belirten Bozkurt, şöyle konuştu:
"Her mesleğin zorluğu gibi bizim de mesleğimizin zorlukları var tabii ki ama onun dışında hiçbir sıkıntımız yok. Mesleğimi yapmaktan memnunum, gurur duyuyorum"
Bozkurt, bölgede kadın olarak yaklaşık 400 geçici köy korucusunun görev yaptığını belirterek, "Mesleğimi öğrenenler ilk önce geri çekiliyor ama sonra açıklama yaptığınız zaman gayet hoş karşılanıyor bu durum" diye konuştu.
Topuklu ayakkabılarıyla dikkat çeken Bozkurt, "Bir erkeğin bile zorlandığı bir mesleği bir bayan olarak yapmak biraz zor ama kendi yaşadığım ortamda yaptığım için pek zorluk yaşamıyorum. Herkes beni tanıyor, bulunduğum ortam güzel. Mesleğimden dolayı bir sıkıntı yaşamıyorum. Kadınlara da tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
SURİYELİ İŞ KADINI ÖNÜL: "SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'A MİLYONLARCA KEZ TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Esad rejiminin zulmünden kaçarak Türkiye'ye yerleşen Suriyeli iş kadını Kadriye Esra Önül, "Burada olmak gerçekten çok büyük bir gurur. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bizi burada ağırladığı için milyonlarca kez teşekkür ediyorum. Sadece kendi adıma değil tüm Suriyeli kadınlar ve Suriye halkı adına teşekkür ediyorum. Bizi Türkiye'de ağırladığınız için tüm Türk halkına teşekkür ediyorum" dedi.
KADIN ŞOFÖR AYŞE YURT: "KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA İYİ ARAÇ KULLANIYOR"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında servis şoförü olarak görev yapan Afyonkarahisarlı Ayşe Yurt, "3 çocuğum var, eşim görme engelli ama her işi başaracağıma inanıyorum. Her bayanın fırsat verildikten sonra her işin üstesinden geleceğine inanıyorum. Yılmasınlar, ellerinden geleni yapsınlar." şeklinde konuştu.
Bazen il dışı görevlere gittiğini anlatan Yurt, şunları söyledi: "Arkadaşlar çok tedirgin oluyor, hele erkekler daha tedirgin oluyor, kendilerini bir kadına emanet etmekten korkuyorlar. Ama bence biz onlardan daha iyi araç kullanıyoruz. Eşim görme engelli olduğu için aracı ben kullanıyorum, iyi bir şoför olduğuma inanıyorum"
TÜRKAN HARMANKAYA: "BENİM OĞLUM TAYYİP DEDESİNİN ELİNİ ÖPECEK"
Görme engelli Türkan Harmankaya, doğum sırasında beyin felci geçirdiği için yatağa mahkum olan evlatlık edindiği 17 yaşındaki Enes Harmankaya ile resepsiyona katıldı.
Gözyaşları içerisinde yaşadığı duyguları aktaran Tülay Harmankaya, "Ona benden başka kimse bakamaz, kimseye emanet edemem çünkü o Allah'ın bana emaneti. Onu çok seviyorum, o da bensiz durmuyor. İşte böyle bir hayatımız var, çok mutluyuz Allah'ın izniyle. Benim oğlum Tayyip dedesinin elini öpecek. Annesi elini de öpecek, ayağını da öpecek, bizi buraya davet ettiği için onu çok seviyorum. Onunla Türkiye gurur duyuyor, onu Allah'ım her zaman korusun. Ona kimse zarar vermesin. Cumhurbaşkanımızı Allah başımızdan eksik etmesin. Benim yüreğimde hiçbir zaman Enes engelli değil, ben de değilim. Onu çok seviyorum, hayat mücadelesini hiç bırakmadım. 17 yıldır Ankara, İstanbul her yere götürdüm" ifadelerini kullandı.
Eskişehir'de yaşayan ve rüyasında gördüğü camiyi yaptıran ve Türkiye'nin ilk kadın cami derneği başkanı olan Aynur Eken de caminin tamamlanmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da destek verdiğini söyledi.
KADIN KİCK-BOKS EĞİTİMENİ KAMİLE GÜNDÜZ: "SAVUNMA SPORLARINA KADINLARIN YOĞUN İLGİSİ VAR"
Resepsiyona katılan ve Sevgi Evlerinde gönüllü olarak tekvando ve kick-boks eğitmenliği yapan Kamile Gündüz, "Bu sporu 20 yıldır yapıyorum, üç çocuğum var. Çocuklarım bana hiç engel olmuyor. Onlar da sporcu oluyor, büyük oğlum basketbolcu" dedi.
Kadına yönelik şiddeti değerlendiren Gündüz, "Eğer bu ülkede erkekler, kadınların yüzde 60'ının kendini savunabileceklerini bilirse bence bu kadar cesaretli olup taciz olayları olmayacaktır. Ben bu sporun daha çok kız çocuklarının arasında yayılmasını istiyorum" dedi.
Sevgi Evlerinde kendini savunma ihtiyacı olan çocuklara, savunma sporunu öğretmeye karar verdiğini belirten Gündüz, savunma sporlarına kadınların yoğun ilgisi olduğunu sözlerine ekledi. - ANKARA