Haberler

Başbakan Erdoğan'da 'Gönül Dağı' Türküsü

Başbakan Erdoğan, Kırşehir’de düzenlenen Neşet Ertaş 1. Altın Bağlama Kültür Sanat Ödülü töreninde Gönül Dağı türküsünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de düzenlenen Neşet Ertaş 1. Altın Bağlama Kültür Sanat Ödülü törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, “Garip yaşayan Neşet Ertaş, bizi de arkasında garip bıraktı” diye konuştu. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, sanatçılarla birlikte Gönül Dağı’nı söyledi.Törene İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Bedia Akartürk, Gülşen Kutlu başta olmak üzere çok sayıda sanatçının katıldığı Neşet Ertaş 1. Altın Bağlama Kültür Sanat Ödülü töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Merhum Neşet Ertaş’ vefatının birinci yılında rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Çocukluğundan itibaren çok büyük acılar, ayrılıklar yaşadı. Kendisi de bunu dizelerinde ifade etti. Garipti, garip yaşadı. Bir yıl önce hakka yürüdü. Hiç kuşkusuz bizi sessiz bıraktı” dedi. Başbakan Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:“Bizi o da arkasında garip bıraktı. Tesellimiz şu ki, inşallah çocuk yaşta kaybettiği annesi Döne ve babası Muharrem’e kavuştu. Topraktan geldiğini biliyordu. Sevenlerine, dinleyenlerine ayağınızın turabıyım diyordu. Nihayetinde aslı olan toprağa döndü. Biz de ona döneceğiz. Neşet Ertaş, tıpkı Yunus gibi ete kemiğe bürünmüş, Neşet Bey’e bürünmüş. Şahsen 21. Yüzyılda bir Yunus Emre tanımış olmanın bahtiyarlığını ve gurunu yaşıyorum. Bir ustanın bir saz ustasının, söz ustasının gerçek bir gönül dostunun doyumsuz muhabbetine mazhar olmanın bu gün bile heyecanını yaşıyorum. Öyle isimler vardır ki tarihin sahnesinden sessiz ce gelirler ve geçerler. Şu çok önemli kadri kıymetini göçtükten sonra bilirler. Geride öyle bir iz öyle bir aşk bırakırlar ki insanlar olduğu sürece bu izi silemez. Her medeniyetin bir özü, bir temel yapı taşı vardır. Allah’a hamd olsun bizim medeniyetimizin özü her zaman aşk olmuş. Medeniyetimiz aşk ile, aşk üzerine inşa edilmiş ve o şekilde bir sevgi ve gönül medeniyeti olmuştur. Bu büyük medeniyetin hamurunda şehitlerimizin kanı ve alın teri var. Ama bütün bunlardan öte bu medeniyetin özünde hazreti Mevlana’nın, Hacı Bektaş-ı Veli’nin Neşet Ertaş Usta’nın sarsılmaz bir inançla tertemiz aşkları vardı.

Sözü ve yaşantısıyla aşkın timsaliydi. İnsanda aşk yoksa sazı eline almasın derler. O engin gönlündeki Hak aşkını sözü ve sazı ile ifade edebiler, söze ve saza aşk ile mana yükleyebilen büyük bir sanatçıydı.

Merhum Neşet Ertaş, medeniyetimizin hamurunu aşk ile mayalayan bir gönül mimarıydı. Yoksulluğu çok ağır şekilde yaşayarak öğrenmişti. Hiçbir zaman isyan etmedi, isyan etmedi. Kendisi de akrabaları da hak yemeyi akıllarının ucundan bile geçirmedi. Sazını ve sözünü kendisine azık edinip çiçek dağının yürekli bir evladı olarak yaşadı.

Ondan aldığımız aşk ile yılmadan yorulmadan, millet için çalışıyoruz. Mirasını gururla taşıyoruz, mirasına her daim saygı duyuyoruz, boz kırın tezenesini inşallah unutmayacağız unutturmayacağız.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bu toprakların sessiz haykırışını bozlaklarıyla taşıyan ustayı anmaya geldik” dedi. Bakan Çelik, “Neşet usta da kendisinden öncekilerin söylediklerine yeni şeyler katarak yaşadı. Bizim duygu dünyamızı bütünleştiren seslerden birisi oldu” diye konuştu.

İbrahim Tatlıses ise ödül töreninde yaptığı konuşmasında, “Boz kırın tezenesi, Kalbimizin kılcal damarına tın tın vurdu ve sonra hayatımızdan çıktı. Kendisini rahmetle anıyorum” derken Orhan Gencebay ise, “Onu ilk tanıdığımda 16-17 yaşlarındaydım. O çalıp söylemişti ben ağlamıştım, ben çalıp söyledim o ağlamıştı. Aynı zamanda Kasımpaşa’da bir ağabeyimiz daha vardı oraya giderdik. Aşıklarla söyleşirdik. Vefatından bir hafta önce telefonla görüştük. İzmir’de hastanedeydi. O hep sevgiyi, saygıyı aradı. Sevgi ve saygı olmazsa Neşet olmazdı. Bizim binlerce yıllık kültürümüzün taşıyıcısıydı. O benim yol arkadaşımdı” ifadesinde bulundu.

Neşet Ertaş 1. Altın Bağlama Kültür ve Sanat Ödülleri’nde: En iyi Çalgı Cafer Nazlıbaşı, En iyi Genç Yetenek Ödülü’nü Hulusi Gölbaşı, En iyi Yerel Müzik Ustası Seyit Çevik, Abdal Kültürüne Katkılarından dolayı Doç. Dr. Erol Baran, En iyi Okuyucu Gülşen Kutlu

ALPARSLAN ÖTÜKEN-DELİL DOĞAN BİLMEZ-ENDERHAN ÖZ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Neşet Ertaş Politika Güncel Haberler

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

title