Haberler

AK Parti Sözcüsü Çelik: "İnsani koridor meselesine öncelikli yer verilmesi gerek"

Güncelleme:

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İnsani koridor konusunda güçlü bir şekilde çalışıyoruz.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İnsani koridor konusunda güçlü bir şekilde çalışıyoruz. Amerika tarafından da belki de yapılan yegane sağduyulu açıklama, eğer bunun hala arkasındalarsa, 'Gazze'ye kara harekatı, insani koridor olmadan olmasın' diyorlar. Biz tabii Gazze'ye kara harekatının hiç olmaması gerektiğini değerlendiriyoruz. Ama her halükarda insani koridor meselesine öncelikli olarak yer verilmesi gerekir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Çelik, bir gazetecinin 'ABD Hazine Bakanlığı, Gazze ve aralarında Sudan, Türkiye, Cezayir ve Katar'ın da bulunduğu Hamas bağlantılı çok sayıda kişiyi yaptırım listesine aldı' sorusuna ilişkin, "Hangi çerçevede bu yaptırımlar ortaya çıkmış bilmiyorum. Barış mesajları vermesi gerekenlerin her gün savaş ve tehdit mesajları vermesi gördüğünüz gibi, dışımızdaki ülkelerde 70 yaşındaki birinin gidip Filistinli bir çocuğu bıçaklamasına ya da Amerika'da sokaklarda birtakım insanların Filistinlilere saldırmasına yol açan, aslında kendi toplumlarını da zehirleyen bir maalesef zehirli iklim ortaya çıkarmaktadır. Bu tehdit dilinin, sürekli olarak bu katliamlar karşısında sessiz kalma tavrının o ülkelerin kendi iç barışını da zedeleyeceğini açık bir şekilde ifade etmek isterim. Zaman Filistin ile dayanışma yapanların sesini susturmak, Filistin ile dayanışma içinde olanların sesine baskı üretmek, Filistin ile buluşanları engellemek bu suç sayma zamanı değildir. Yaptırım ile baskıyla engelleme ile suç üretme ile hiçbir şekilde insanlık vicdanı susmaz" dedi.

İletişim Başkanlığının, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında tüm yurtta organize ettiği etkinliklerin ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin soru üzerine Çelik, "Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Türkiye Cumhuriyetinin 100'üncü yılını görkemiyle tabii ki anacağız. Cumhuriyet kutlamalarının ertelenmesi gibi bir şey tabii ki söz konusu olmaz. Nitekim cumhuriyet.gov.tr diye bir internet adresi vardır. Oraya girdiğiniz zaman bütün bu etkinliklerin topluca bir listesi var. Tabii ki bütün faaliyetlerimizi içinde bulunduğumuz ve her gün ekranlardan izlediğimiz insanlık trajedisinin ve durumun hassasiyetlerine göre ayarlıyoruz. Bütün bu olaylara baktığımızda bir kere daha görülmüştür ki iyi ki insanlığın vicdanının sesi olarak Türkiye Cumhuriyeti var. İyi ki Türkiye Cumhuriyeti barışın temsilcisi, barış perspektifinin temsilcisi olarak bu bölgede güçlü bir istikrar adası olarak yoluna devam ediyor. Hep söylüyoruz, 'Cumhuriyet, ilelebet payidar kalacaktır' diye. Bu aynı zamanda insanlığın umudunun ayakta kalması demektir" dedi.

"Kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti, egemen bir devlet olarak atacağı adımları planlıyor"

İsrail'in, Filistin'e yönelik gün geçtikçe artan saldırıları karşısında, ABD'nin İsrail'i korumak için kullandığı Kürecik radar üssünün kapatılmasının gündeme gelip gelmeyeceğine dair soru üzerine Çelik, "Tabii bir eylem planımız var. Ama dediğim gibi biz birtakım tepkilerin ortaya koyulmasını, ateşkesin sağlanması, politik çözüm çerçevesinin sağlanması çerçevesinde yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu diplomatik çizgiyi bütün herkesin sahiplenmesi gerektiğini söylüyoruz. Şu anda bahsettiğiniz konularla ilgili sıcak bir gündem söz konusu değil. Biz burada bu mesele çözülsün, ateşkes sağlansın ve hep beraber bu politik çözüme ulaşalım diye uğraşıyoruz. Kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti, egemen bir devlet olarak atacağı adımları planlıyor. Bunların içinde neler vardır? Bu adımlar zaten ortaya çıktığı zaman hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Çelik, "Gazze'deki katliam, normalleşme sürecindeki Türkiye-İsrail ilişkilerinin seyrini nasıl etkiler?" sorusunu "Tabii bir şekilde normalleşme süreci destek verdiğimiz, özen gösterdiğimiz, bölge çıkarları açısından da önemli bulduğumuz bir süreçti. Şimdi tabii önce İsrail'in bir normalleşmesi gerekiyor. Biran evvel bu ateşkesin sağlanması gerekiyor. Bu ateşkes sağlandıktan sonra bu insanlık dışı eylemlerin hemen durması gerekiyor. O sürece ondan sonrasında bakılır" dedi.

"Türkiye, antisemitizmin olduğu bir ülke değil"

"İsrail Güvenlik Konseyi, güvenlik riski gerekçesiyle Türkiye'deki vatandaşlarına 'acil dönün' çağrısında bulundu" sorusu üzerine Çelik, "Türkiye, herhangi bir şekilde antisemitizmin olduğu bir ülke değildir. Biz İsrail'in vahşet eylemlerine nasıl karşı çıkıyorsak, antisemitizme de aynı şekilde karşı çıkıyoruz. Hangi dinden olursa olsun hiçbir insanın burada güvenlik tehlikesi eğer herhangi bir şekilde şüpheli bir durum varsa bunun derhal güvenlik güçlerimizle paylaşılması gerekir. Ama bu son olaylarda da görüldüğü gibi Türkiye, her türlü çatışmadan, şiddetten kaçan, uzak durmaya çalışan insanlar için güvenli bir liman olarak bulunmaktadır" şeklinde cevap verdi.

Çelik, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Mısır'da düzenlemesi beklenen "Liderler Zirvesi"ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine, "Cumhurbaşkanımızın toplantıya katılımına ilişkin değerlendirme devam ediyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Gazze'de hastane gemi ve sahra hastanesi kurulması yönündeki açıklamalarına ilişkin somut gelişmeler olup olmadığıyla ilgili soruya Çelik, "Sağlık Bakanlığımız, Refah Sınır Kapısının yanında birtakım sahra hastaneleri kurulabileceğini ifade etti. Yani Türkiye, bu garanti sağlandıktan sonra bölgeye insani yardım ve sağlık yardımı hizmeti verilmesi konusunda hazırdır. Her türlü insani yardıma hazırdır" cevabını verdi.

Çelik, "Sağlık Bakanlığı'mız bu çerçevede bu hastanenin kurulmasından sonra sağlık hizmeti verilmesi için Refah Sınır Kapısı'na yakın bölgelerde, Mısır tarafında sahra hastaneleri kurulması için de hazırlıklarını tamamladı. Önemli olan bunun hayata geçmesi için karşımızdaki muhataplarımızın siyasi iradesinin ortaya çıkması. Türkiye olarak biz hazırız" şeklinde konuştu.

"İnsani koridor meselesine öncelikli yer verilmesi gerek"

İnsani koridora ilişkin Türkiye'nin çabalarıyla ilgili soru üzerine Çelik, şunları kaydetti:

"İnsani koridor konusunda güçlü bir şekilde çalışıyoruz. Amerika tarafından da belki de yapılan yegane sağduyulu açıklama, eğer bunun hala arkasındalarsa, 'Gazze'ye kara harekatı, insani koridor olmadan olmasın' diyorlar. Biz tabii Gazze'ye kara harekatının hiç olmaması gerektiğini değerlendiriyoruz. Ama her halükarda insani koridor meselesine öncelikli olarak yer verilmesi gerekir. Tabii insani koridorun işe yaraması için de bombalamalar devam ederken orayı insansızlaştırma için sadece bir tahliye mekanizması olarak değil, tam tersine bombalamaların sona ermesi, ateşkesin sağlanması ve bununla beraber insani yardımların doğru bir şekilde ulaştırılması için kullanılması gerekir. Çünkü İsrail tarafındaki bazı değerlendirmeler de insani koridoru Gazze'nin insanlardan arındırılması için bir çıkış kapısı olarak değerlendirme şeklinde. Bu da doğru bir yaklaşım olmaz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ömer Çelik AK Parti Ömer Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title