Haberler

'Ortak Sorunumuz Deprem' Paneli

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, Olası Bir İstanbul Depreminde 70 Bin Binanın Ağır, 200 Bin Binanın Orta Hasar Göreceği, 4 Milyon Ailenin Acil Barınma ve 160-200 Bin Yaralı İnsanın Hastane İhtiyacı Olacağının Öngörüldüğünü Söyledi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, olası bir İstanbul depreminde 70 bin binanın ağır, 200 bin binanın orta hasar göreceği, 4 milyon ailenin acil barınma ve 160-200 bin yaralı insanın hastane ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Harp, CHP Bahçelievler İlçe Teşkilatınca Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen 'Ortak Sorunumuz Deprem' panelinde yaptığı konuşmada, depremin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu ancak toplumun sürekli bu tür olayları unuttuğunu anlattı.

Hiçbir şeyin üzerine tam olarak gidilemediğini çünkü amacın insan olmadığını savunan Harp, 'Amaç, rant ve para olunca, insana yönelik hiçbir politika üretme gereğini duymuyoruz' dedi.

Harp, 1999'daki depremin üzerinden 11 yıl geçtiğini, anlayışların değişmediğini belirterek, sorunların üzerine gidilmediği sürece olumlu neticeler alınamayacağını kaydetti.

Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derece deprem kuşağında bulunduğunu anlatan Harp, belediyelerin yüzde 68'inin bu bölgelerde yer aldığını söyledi. Harp, Türkiye'de 1900-1999 yılları arasında 160 adet hasar veren deprem yaşandığını belirterek, 578 bin 544 binanın yıkıldığı veya ağır ölçekte hasar gördüğü bu depremlerde 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Türkiye'de yılda ortalama bir kez hasar verici depremin yaşandığı vurgulayan Harp, 'Yıllık ortalama 6 bin yapımız depremde yıkılıyor veya hasar görüyor. Depremin yıllık ekonomik kaybı ise 300 milyon dolar' dedi.

Harp, TÜİK verilerine göre Türkiye'de konutların yüzde 44'ünün kaçak veya ruhsatsız olduğunu ifade ederek, 'Olası bir İstanbul depreminde 70 bin binanın ağır, 200 bin binanın orta hasar göreceği, 4 milyon ailenin acil barınma ve 160-200 bin yaralı insanın hastane ihtiyacı olacağı öngörülüyor. İstanbul'da yaklaşık 300 bin bina, 1 milyon hane var. İstanbul'da zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 30. Yani 300 bin binanın herhangi bir depremden sonra hasar tespitinin yapılması gerekiyor' şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ise 11 yıldır depremle ilgili çok sayıda tartışma yapıldığını ancak depremin çok çabuk unutulduğunu söyledi.

Tekin, CHP olarak depreme ilişkin yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

(STN-TUR-NUR) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title