Haberler

Orlandi Davası'nda Tecavüz İddiası, Din Adamı Vergani'ye Soruşturma

Vatikan vatandaşı Emanuele Orlandi'nin 29 yıl önce kaçırılmasıyla ilgili din adamı Monsenyör Piero Vergari hakkında Roma savcılığı tarafından 'Adam kaçırmaya iştirak' iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Vatikan vatandaşı Emanuele Orlandi'nin 29 yıl önce kaçırılmasıyla ilgili din adamı Monsenyör Piero Vergari hakkında Roma savcılığı tarafından 'Adam kaçırmaya iştirak' iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Emanuela'nın kaçırılmasında o dönem Vergari'nin sorumluluğunda olan Sant'Apollinare Bazilikası'nın ilk adım olarak kullanıldığı, hatta genç kızın burada tecavüz edilip öldürüldüğü iddiası gündemde bomba etkisi yarattı. Soruşturma kapsamında "Emanuela'yı bulmak istiyorsanız, de Pedis'in mezarına bakın" ihbarını değerlendiren savcılık, geçtiğimiz hafta "Magliana çetesi" elebaşı olmasına ve 1990'da bir mafya hesaplaşmasında hayatını kaybetmesine karşın, Sant'Apollinare Bazilikası'na gömülü olan Enrico de Pedis'in mezarını açtırdı. Bazilikanın altında yeralan mezarlık bölümünde de Pedis'e ait olduğu sanılan iskeletin yanısıra 200'ü bulan, mezarlığın diğer sakinlerinin kemikleri üzerinde de inceleme başlatıldı. Mezarlıkta gizli bölüm olup olmadığına yönelik bir tarama çalışması da yürütülüyor.

Soruşturma Magliana çetesinden de Pedis'in yanısıra, Angelo Cassani, Gianfranco Cerboni ve Sergio Virtu'yu da kapsıyordu. Şimdi o dönem Sant'Apollinare Bazilikası sorumlusu olan Monsenyör Piero Vergari de soruşturmaya dahil edildi. Geçmişte de hakkında cinsel taciz ve ilegal ilişkiler olduğu yönünde söylemlerle gündeme gelen Vergari'nin, Emanuela'nın kaçırılması olayında suç ortağı olduğu iddia edildi. Soruşturma, Emanuela'nın bazilikada tutulup, tecavüz edildikten sonra öldürüldüğü olasılığı üzerinde yoğunluk kazandı. Roma Cumhuriyet Savcılığı din adamının kişisel bilgisayarına el koydu. 1991'de Kardinal Poletti'ye bir mektup göndererek bir yıl önce ölen de Pedis'in cemaat adına büyük bir hayırsever olduğunu iddia etmesi üzerine görevinden alındı ve rahip olarak doğduğu yer olan Umbria'ya döndü. Vergari halen Lazio Bölgesi'nde bulunan Rieti kentinde din adamlığını sürdürüyor.

AĞABEYDEN AĞIR SUÇLAMA

İddianın ortaya atılması ardından gazetecilere açıklama yapan Emanuela Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi, ağır suçlamalarda bulundu. Orlandi, şöyle konuştu:

"Bu tam anlamıyla bir utanç. O akşam ve sonrasında olanlar, 29 yıllık sessizlik, yasadışı örgüt dayanışması ve yön saptırma, benim her zaman söylediğim, devlet, kilise ve suç dünyası arasındaki bağlantıyı gösteriyor. Kalbimde böyle olmadığını umuyorum. Yoksa yemin ederim ki kendimi engelleyemem."

PUZZLE PARÇALARI BİRLEŞTİ

Yeni gelişmeleri geçmişteki bazı söylemlerle birleştiğini söyleyen Orlandi, Emanuela'nın bir araca binip gittiği yönündeki iddiaları inandırıcı bulmadığını belirterek, "Emanuela akşam 19.00'da kayboldu. Babam her zaman, Emanuela'nın bir arabaya binip kaybolmasının imkansız olduğunu, eğer o saatte, birileri kaçırmaya çalıştıysa da mutlaka bir gören olacağını söylüyordu. Kızkardeşimin bir arkadaşıyla yaptığı son telefon görüşmesinde, bir kozmetik firmasının broşürlerini alıp dağıtmasını istediklerini söylemiş. Eğer Bazilaka'ya gidip bu broşürleri alması istendiyse, kesinlikle arkasında artniyet aramamıştır" dedi.

TUZAK MI KURULDU?

Gazetecilerin, "Emanuela'ya tuzak mı kurulduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna "Bu cevabı emniyetin vermesini bekliyorum" yanıtı veren Pietro Orlandi, o dönem Monsenyör Vergari'nin yönetiminde olan Sant'Apollinare Bazilikası'na sadece de Pedis'in değil, Banco Ambrosiano yöneticisini öldürmeye çalışırken polis tarafından vurulan çetenin diğer bir üyesi Danilo Abbruciati'nin gittiğini belirterek, "Abbruciati'nin cebinde kızkardeşimin de devam ettiği, bazilikaya bağlı müzik okulunun öğretmeninin telefonunun yazdığı bir kağıt parçası bulundu" dedi.

BAZİLİKA DA SCALFARO AÇMAZI

Pietro ayrıca, kızkardeşinin kaybolduğu ilk günlerde konuştuğu Emanulea ile birlikte müzik okuluna giden bir arkadaşının, müzik okulun yöneticisi Rahibe Dolores'in Monsenyör Vergari hakkındaki izlenimlerinin iyi olmadığını belirterek, kendilerini her zaman dua için bazilikaya değil başka bir kiliseye girmeleri konusunda uyardığını söylediğini belirtti. Orlandi ayrıca Rahibe Dolores'in, hiç kimseye söylemeleri koşuluyla 'sır' olarak bu bazilikada Oscar Luigi Scalfaro'nun(dönemin İçişleri Bakanı ve 1992'de Cumhurbaşkanı seçildi) ofisinin olduğunu söylediğini iddia etti.

VATİKAN'A BASKI AMAÇLI OLDUĞU KESİN

Orlandi, Sant'Apollinare, Emanuela'nın kaçırılma organizasyonunu gerçekleştirmek için çok uygun bir yer olduğunu kabul edip, "Emanuela'nın vücudu orada olabilir. ya da bir kaç saat orada tutup, kaçma organizasyonunu yapmış olabilirler. Ama Vatikan'a baskı yapmak için kızkardeşimi kaçırdıkları iddiası neredeyse kesinleşti" diyerek, Emanuela'nın kaybolmasından kısa süre önce Fransız Gizli Servisi SDECE'nin de Vatikan'dan bir kişinin kaçırılma olasılığı olduğuna dair alarm verdiğini hatırlattı.

27 MAYIS'DA ROMA EMANUELA İÇİN YÜRÜYECEK

Ağabey Pietro Orlandi, 27 Mayıs 2012'de Emanuela'nın kaçırılması olayıyla ilgili Roma'da bir yürüyüş düzenleyeceklerini de hatırlatıp, "Büyük bir umutla, Papa 16'ncı Benedikt, nihayet Emanuela'nın ismini söyleyip, hırsızlara ulaşmak için bize du etsin diye San Pietro Meydanı'na kadar yürüyeceğiz" dedi.

ORLANDİ OLAYI

Vatikan çalışanlarından birinin 15 yaşındaki kızı Emanuela Orlandi, 22 Haziran 1983'te Roma'da ortadan kayboldu. Kimliği belirsiz kişiler, Orlandi ailesine telefon açıp Emanuela'yı, Papa'ya suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın serbest bırakılması amacıyla kaçırdıklarını ileri sürdü. O günden itibaren geçen 29 yıllık sürede olay henüz aydınlatılamadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vatikan Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title