Haberler

Organ Bağışının Artırılması İçin Büyük Adım

Sağlık Bakanlığı, Organ Bağışının Artırılması ve Bununla İlgili Hizmetlerin Daha Sistemli Yürütülmesi İçin Düzenlemeler Yaptı.

Sağlık Bakanlığı, organ bağışının artırılması ve bununla ilgili hizmetlerin daha sistemli yürütülmesi için düzenlemeler yaptı.

Bakanlık tarafından hazırlanan ''Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi'' yürürlüğe girdi.

Buna göre organ ve doku dağıtımı, ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde, bilimsel kurallara, tıbbi-etik anlayışa uygun ve adaletli bir şekilde gerçekleştirilecek.

Organ ve doku dağıtımında acil organ talepleri öncelikle değerlendirilerek, acil talepler için Acil Bekleme Listesi oluşturulacak.

Sağlık Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı ''Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi''ni tamamladı. Yayımlanan yönergeye göre, artık böbrek nakilleri bu listeye göre yapılacak.

Buna göre, nakil merkezleri, kadavradan böbrek nakli olmayı bekleyen hastalarını ''Ulusal Böbrek Bekleme Listesi''ne kayıt yapmakla yükümlü tutuldu. Listede kaydı olmayan hastaya kadavradan böbrek nakli yapılamayacak.

Böbrek dağıtımı, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi (UKM) tarafından Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesinde yapılan eşleştirme ve puanlamaya göre yapılacak.

Nakil merkezi tespitine yönelik yapılan puanlamada, merkezler, en yüksek puanlı 3 hastanın toplam puanına göre sıralanacak.

Bekleme süresinin başlangıcı olarak, hastanın diyalize ilk giriş tarihi veya böbrek naklinden sonra diyalize yeniden girmeye başladığı tarih kabul edilecek.

Eğer hasta nakilden sonraki 6 ay içinde böbreği kaybederse, bekleme süresi sıfırdan başlamayacak, kaldığı yerden devam edecek. Nakil merkezi hastayı tekrar bekleme listesine kaydederken diyalize başlama tarihini buna göre belirleyecek.

Yönergeye göre canlıdan organ ve doku nakli, alıcının dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarının durumları, ilgili organ ve doku nakli merkezindeki Yerel Etik Kurullar tarafından değerlendirilerek, uygun bulunması halinde nakil gerçekleştirilecek. Kemik iliği, kök hücre ve kordon kanı nakillerinde hısımlık bağı şartı aranmayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title