Haberler

Obama'dan Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı.

ABD Başkanı Barack Obama, New York'ta bugün başlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında konuştu. Obama, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye yönetimine karşı yaptırım kararı almasını istedi.

Obama, "Suriye'nin iyiliği için ve dünyanın barış ve güvenliği için tek bir sesle konuşmalıyız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye rejimine karşı yaptırım kararı vermesinin ve Suriye halkının yanında yer almasının zamanıdır" dedi.

Konuşmasında Ortadoğu sorunu ve Filistinlilerin bağımsız devlet olma girişimlerine de değinen Obama, Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmayı hak ettiklerini ancak bunun sadece İsrail'le yapılacak görüşmelerle sağlanabileceğini belirtti.

BARIŞIN KISA YOLU YOK

Obama, "Onyıllardır süren bir çatışmayı bitirmek için kısa yol olmadığını düşünüyorum. Barış açıklamalar ve BM kararlarıyla gelmez. Eğer bu kadar kolay olsaydı, şimdiye kadar barış sağlanırdı" dedi.

ABD Başkanı, "Sonuçta, bir arada yaşaması gerekenler İsrailliler ve Filistinliler. Sonuçta aralarında bölünme yaratan konularda anlaşmaya varması gerekenler İsrailliler ve Filistinliler – biz değiliz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin "Filistinlilerin, yapabileceklerine sınır konmadan, kendilerine ait bağımsız bir devlette yaşadığı bir gelecek" peşinde olduğunu belirten Obama, "Ancak Amerika'nın İsrail'in güvenliğine bağlılığı sarsılmaz; İsrail'le dostluğumuz derin ve kalıcıdır" dedi.

İRAN VE KUZEY KORE'YE DE SESLENDİ

İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarını uluslararası hukukun denetimi altına sokmayı başaramamaları durumunda, uluslararası alandaki yalnızlıklarının derinleşeceğini de söyleyen ABD Başkanı, "Eğer hükümetleri sorumluluklarını yerine getirirse, bu ülkelerin halkları için gelecekte çok büyük fırsatlar söz konusu. Ama eğer uluslararası hukukun dışında hareket etmeye devam ederlerse daha büyük bir baskı ve yalnızlıkla karşı karşıya kalırlar" dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title