Haberler

NYT: Köln'de Camiye Tepki

Köln'de Yapılması Planlanan Türk Camisi Tartışması Büyüyor.

Köln'de yapılması planlanan camiyle ilgili tartışma büyüyor. Tartışmaya geniş yer veren New York Times gazetesi, Köln'de çoğunluğu Türklerden oluşan Müslüman toplumun bir cami yapmak için bastırdığı ancak karşılığında yabancı düşmanı bir tavırla karşılaştığını yazdı.

New York Times'ın haberinde, Gotik katedrali ile tanınan Köln'ün son dönemde Almanya'nın en büyüklerinden biri olacak bir cami hakkındaki tartışmalarla sarsıldığı vurgulandı. Haberde, Almanya'daki Müslüman Türk toplumu tarafından yapılan caminin ateşli bir ulusal tartışmaya döndüğü kaydedildi.

"AŞIRI SAĞCI TEPKİYLE KARŞILAŞTI"

Köln'de çoğunluğu Türk olan Müslüman nüfusun, tamamlandığında Almanya'nın en büyük camilerinden biri olacak ibadethanenin kabul edilmesi için bastırdığı ifade edilen haberde, "tahmin edilebileceği gibi" aşırı sağcı yerel bir siyasi partinin de "gürültülü, yabancı düşmanı bir protesto kampanyası başlattığı", üstelik bu grubun Avusturya ve Belçika'daki aşırı sağcı müttefiklerinden destek aldığı vurgulandı.

Söz konusu projenin Alman-Musevi yazar Ralph Giordano tarafından da eleştirildiği ifade edilen haberde Giordano'nun, camiyi "topraklarında yavaş yavaş ilerleyen İslamcılaşmanın bir göstergesi" olarak gördüğü kaydedildi. Haberde, Yahudi soykırımından kurtulan isimlerden biri olan Giordano'nun Almanya'daki başka Yahudiler tarafından eleştirildiği kaydedildi.

Giordano'nun sokakta çarşaflı kadınlar görmek istemediğini söylediği belirtilen haberde, Giordano bu sırada çarşaflı kadınları "insan penguenlere" benzetince, kendisi de bir Musevi olan gazeteci arkadaşı Henryk Broder'in bu tür ifadeler kullanmaması için kendisini uyardığı ifade edildi.

"KÖLN PAPA'NIN EVİ"

Köln'ün, Papa 16'ncı Benedikt'in evi olduğu ve bir zamanlar "Kuzey'in Roma'sı" olarak adlandırıldığı ifade edilen haberde, bir yandan Türkiye siyasi hayatında İslam'ın yerini tartışırken diğer yandan 2,7 milyonluk Türk nüfusun Almanya'da dini ve kültürel inançlarını nasıl yerine getireceğinin tartışıldığı değerlendirmesi yapıldı.

Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma, "Bu tür konularda dikkatli olmamızı gerektiren ortak bir tarihi geçmişimiz var" dedi. Kendisinin bu cami projesini desteklediği kaydedilen haberde, ancak Schramma'nın da bazı şüpheleri bulunduğu ifade edildi. Haberde, Köln'ün Katolik lideri Kardinal Joachim Meisner'in de kararsız olduğu vurgulandı.

ALMAN SİYASİLERE UYARI

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği yetkililerinden Bekir Alboğa ise Köln'deki 120 bin Müslüman'ın gururla, inançlarının simgesi olarak gösterebilecekleri tek bir yer bile olmadığına dikkat çekti. Alboğa, Hıristiyanların kilisesi, Musevilerin de sinagogu olduğunu söyledi.

Söz konusu caminin dini hoşgörü için önemli bir an olacağın söyleyen Alboğa, gazeteye göre "Almanya'nın karanlık tarihine" atıfta bulunarak, "Alman siyasiler söylediklerine dikkat etmeli" dedi.

New York Times gazetesi de Köln'de halen 30 cami bulunduğunu ancak bunların çoğunun eski fabrika ya da depolar olduğu ve Almanya'daki Müslümanların ibadetlerini gizli yapabildiği hissi yarattığını yazdı.

CAMİNİN TASARIMINI KİLİSE UZMANI MİMAR YAPMIŞ

Yapılması planlanan caminin kiliseler üzerinde uzmanlaşan Alman bir mimar tarafından tasarlandığını söyleyen Alboğa, cam duvarlarla kaplı camide "kalplerimiz açık, kapılarımız açık, camimiz açık" mesajı verdiklerini söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title