Haberler

Neşet Ertaş Son Yolculuğuna Uğurlandı

Güncelleme:

Usta ozan Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de son yolculuğuna uğurlandı.

Usta ozanın Neşet Ertaş'ın cenazesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çok sayıda sanatçı ve vatandaşın katılımıyla Ahi Evran Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

GENCEBAY DA TÖRENDEYDİ

Cenazeye katılan, sanatçının 51 yıllık dostu Orhan Gencebay "O çalardı ben ağlardım, ben çalardım o ağlardı" diyerek göz yaşı döktü.

Cenazeye katılmak üzere çevre illerden de çok sayıda kişi Kırşehir'e geldi.

Ankara'dan karayoluyla Kırşehir'e getirilen Ertaş'ın cenazesi, Kırşehir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Konvoyun geçişi sırasında yol kenarında toplanan vatandaşlar, Ertaş'ın cenazesini el sallayarak uğurladı.

BABASININ AYAK UCUNA DEFNEDİLDİ

Dün belediye görevlileri tarafından dedesi Muharrem Ertaş'ın yanına mezar kazıldığını gören Hüseyin Ertaş, "Babam, dedemin ayak ucuna gömülmeyi vasiyet etmişti" dedi. Bunun üzerine dün açılan yer kapatılarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da talimatıyla bu kez Muharrem Ertaş'ın ayak ucunda yeni mezar yeri oluşturuldu.

Muharrem Ertaş'ın "İşte geldim, işte gittim. Güz çiçeği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömürceğim geçti gitti" yazılı mezar taşının ayak ucuna, belediye görevlileri tarafından açılan yeni mazarın etrafı, iş makineleriyle düzeltildi.

CENAZENİN NEREDE YAPILACAĞI TARTIŞMA YARATMIŞTI

Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili olarak hastane bahçesinde gerginlik yaşanmış, Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri Başkanı Engin Gündük'ün, "Cenazesi camide yapılmaya çalışılıyor. Buna izin vermeyelim" sözlerine Ertaş'ın yakınları tepki göstermişti.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "bozkırın tezenesi", usta ozan Neşet Ertaş'ın Kırşehir'deki cenaze namazına katıldı. Erdoğan, "Ağabeyimiz, kardeşimiz, ozanımız, bozlakçımız" diye başladığı konuşmasını, "Yolun açık olsun üstad!" diyerek bitirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"ASLINDA HEPİMİZ GARİBİZ"

"Çok değerli ağabeyimiz, ozanımız musalla taşında. Söyleyecek söz yok. Örnek olacak şeyleri söyledi ve gitti.

Üstad mahlas olarak hep 'garip' mahlasını kullandı. Hepimiz aslında garibiz. Makamlar mevkiler aslında boş. Hepimiz topraktan geldik ve yine toprağa döneceğiz.

Makam ve mevki boş. Trilyonlar boş. İşin aslı iki metreküp kabir. Topraktan geldik. Hepimiz toprağa döneceğiz. Anadolu'nun sesi oluşu, Çiçek Dağı'nı sesi oluşu bize farklılıklar sunuyordu. O birlik ve beraberlik anlayışına ihtiyacı var. Bu sanatın devamını, onun yetiştirdiklerinden bekliyorum. Yerine yetişen nesilleri de bekliyoruz. Umuyorum ki Rabbim, cennetiyle ve cemaliyle şereflendirir. Sevgi büyük. Sevenleri çok. Umuyorum ki yeri de faziletli olacaktır. Ailesine ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Yolun açık olsun üstad!"

BAĞLAMAYLA İLKOKULDA TANIŞTI

Bağlama ve türkü deyince akla ilk gelen isimlerden Neşet Ertaş, 1938'de Kırşehir'de doğdu.

Çocukluğu Kırtıllar köyünde geçen Ertaş, müzikle babası saz ustası Muharrem Ertaş sayesinde ilkokul yıllarında tanıştı. Önce keman, ardından bağlama çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı.

Profesyonel müzik hayatına 1950'li yılların sonunda İstanbul'a gidişiyle başladı. İlk plağı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü işte bu yıllarda kaydetti. Çok sevilen plağın ardından yenileri geldi, konserler başladı.

Halk ozanı bir süre sonra yeniden İç Anadolu'ya döndü ve Ankara'ya yerleşti.

23 YIL SONRA TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya'ya giden Ertaş'ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu.

2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü. Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan "Bozkırın Tezenesi" lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti.

Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi.

UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.

Recep Tayyip Erdoğan Neşet Ertaş Kırşehir Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title