Haberler

Mobil Santrallere Yürütmeyi Durdurma Kararı

Samsun'un Tekkeköy İlçesinde Bulunan Mobil Santrallerle İlgili Samsun Barosu'nun Açtığı Dava Kapsamında Ankara 10. İdaresi Mahkemesi, 'Teminat Aranmaksızın Yürütmeyi Durdurma' Kararı Verdi.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan mobil santrallerle ilgili Samsun Barosu'nun açtığı dava kapsamında Ankara 10. İdaresi Mahkemesi, 'teminat aranmaksızın yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Samsun Baro Başkanlığı, mobil santrallerin çalışmalarının durdurulması için Çevre ve Orman Bakanlığı ve mobil santrallerin sahibi olan Cengiz İnşaat A.Ş. ve Aksa Enerji Üretim A.Ş. hakkında Ankara 10 İdari Mahkemesi'ne, 'yürütmenin durdurulması' istemiyle dava açtı. Baro Başkanlığı'nca mahkemeye sunulan istemde şu ifadelere yer verildi:

"Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 23.08.2006 gün ve 6876 sayılı yazısı ile verilmiş bulunan nihai çevresel durum değerlendirme raporundaki taahhütlere uyulması kaydıyla sakınca olmadığına ilişkin karar ile söz konusu projeler hakkında bakanlıkça sakınca olmadığına dair verilen kararın 'ÇED olumlu kararı' veya 'ÇED gerekli değildir kararı' ile eşdeğer karar olduğuna ilişkin 9.9.2006 gün ve 7411 sayılı işlemin; mobil santrallerin sabit olduğu, mobil santral teknolojisinin dünyada eskidiği ve ekonomik

katkısının önemsiz olduğu, Çevre Kanunu'nun 10. maddesine aykırı olarak ÇED raporunun terk edilerek çevreyi kirletecek artık ve atıkların ne şekilde zararsız hale getirileceğinin belirsiz hale getirildiği, söz konusu tesisin şehir içinde meskun mahallin içinde çalıştığı, yakıt olarak kullanılan 6 nolu fuel-oilin kalorifer yakıtı olarak bile kullanılmasının yasak olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması ile 2872 sayılı Çevre Kanunu'na 5491 sayılı kanunla eklenen geçici 2. ve 3.

maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurularak, iş bu davanın bekletici meselesi yapılması istenmektedir."

Ankara 10. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dava devam ederken, 22.01.2008 günü ara karar kapsamında 'tedbiren yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Bu karara göre nihai karar verilene kadar mobil santrallerde çalışmaların durdurulması gerektiği ifade edildi. Mahkeme ayrıca, 2577 sayılı Yasa'nın 27. maddesinde aranılan koşullar birlikte gerçekleştiğinden, davacının yürütmenin durdurulması isteminin teminat aranmaksızın kabulüne oy birliğiyle karar verdi.

Mobil santrallerin faaliyetlerinin durdurulması için Samsun Baro Başkanlığı tarafından Samsun İdare Mahkemesi'ne 11 Mart 2002 tarihinde açılan davada, Samsun İdare Mahkemesi açılan yürütmeyi durdurma talepli iptal davasında yetkili olmadıklarını belirterek, dosyayı Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne göndermişti. Danıştay 10. Dairesi de, dava konusu uyuşmazlığın görüm ve çözümünde Ankara İdare Mahkemesi'nin yetkili olduğuna oy birliğiyle karar vermişti. Bunun üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi, dava dosyasının

2003/130 sayılı esasına kaydederek 20 Şubat 2003 tarihinde oy birliğiyle 'görevlilik kararı' verirken, mahkemenin kararı kapsamında mobil santrallerin çalışması durdurulmuştu. Her iki mobil santrale Ekim 2003-Temmuz 2007 döneminde faaliyetleri durdurulduğu için devlet tarafından karşılıksız olarak toplam 128 milyon 199 bin 310 dolar ödenirken, daha sonra mobil santraller 1 Ağustos 2007 tarihinde tekrar faaliyete geçirilmişti.

(MAY-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title