Haberler

Milletvekillerinden İlginç 'Mortgage' Yorumları

Kamuoyunda 'Mortgage' Olarak Adlandırılan İpotekli Konut Finansmanı Sisteminin Dün Meclis'te Yasalaşmasının Ardından Gözler Milletvekillerine Çevrildi.

Kamuoyunda 'Mortgage' olarak adlandırılan ipotekli konut finansmanı sisteminin dün Meclis'te yasalaşmasının ardından gözler milletvekillerine çevrildi.

Evi olmayan milletvekilleri dört gözle Mortgage'ın hayata geçmesini bekliyor. Milletvekili maaşının yetersizliğinden yakınan vekiller, peşinatı borç alarak ödemeyi planlıyor. AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, "Milletvekili maaşımızla ev almak zor ama zammı bekleyeceğiz" yorumunu yaparken, Uşak Milletvekili Alim Tunç ise Mortgage'ın hayata geçmesi halinde ev sahibi olmayı planladığını ancak milletvekili maaşının sadece taksitlere yeteceğini söyledi. Tunç, peşinat için ya para biriktireceğini ya da borç alacağını ifade etti.

TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen 'Mortgage' sisteminin ardından milletvekillerinden ilginç yorumlar geldi. CHP'li vekillerin sistemin fakir fukarayı kapsamayacağını düşünürken, AK Parti milletvekilleri 'Dünyada mekan, ahirette iman' sözünü hayata geçirdiklerine inanıyor. Mevcut milletvekili maaşıyla ev sahibi olunamayacağını düşünen milletvekilleri de çoğunlukta. İşte bazı CHP ve AK Parti milletvekillerinin 'Mortgage' ile ilgili ilginç yorumları:

" - CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan: "Sistemden yararlanmayı şu an düşünmüyorum ama ileriye dönük düşünür müyüm bilmiyorum. Dağ fare doğurdu. Fakire fukaraya kira eder gibi konut edindirme denildi ama böyle bir olanağı yok. Bu sistemde fakirin fukaranın ev satın alma olanağı yok. Mortgage olmadan da ev alma olanağı vardı. Aynı şartlarda müteahhitler de veriyor

- AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu: "Türkiye için yeni bir açılım. Keşke daha önce böyle bir sistem başlasaydı. Hem inşaat sektörüne bir canlılık geleceğini düşünüyorum hem de konut edinmek isteyenler için böyle bir alternatif yoktu. Dünya bunu uygulamış. Ülkedeki ekonomik istikrara bağlı, inşallah bu istikrar devam edecek. Benim evim var bu yüzden bu sistemle ev sahibi olmayı düşünmüyorum. Allah evi olmayanlara da nasip etsin

- AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan: Uzun süre beklenilen bir yasaydı. Çok tartışıldı 2yıldır türkiyede. Nihayet yasalaştı. Keşke geçen sene çıksaydı daha verimli olacaktı. Türkiye'de inşaat patlaması geçen yıl oldu. Kanuni altyapısı ve kredilerdeki düzenleme olarak geçen sene çıksaydı dahafaydalıolacçaktı. Geç kalmış bir çalışma. İnşallah bundan sonraki inşaattaki kredilendirmeyi, inşaattaki kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alma açısından çok büyük faydası olacak. Biraz daha orta gelir grubuna yönelik bir çalışma oldu. Ama geniş bir kesimi ilgilendiren bir çalışma olduğu için hayırlı olsun. Benim evim var. Ama şu anda yeni bir ev sahibi olmak şu anki milletvekili maaşıyla zor. Yeni dönemde artış ne kadar olur bilmiyorum.Şu anki maaşlarla zor. Zammı bekleyeceğiz.

- AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu: Her ülkede uygulanan bir sistem değil. Öncelikle ülkenin ciddi manada ekonomik, siyasi, sosyal yönden istikrarlı ve güvenililir olması lazım. Geç kalmış bir çalışma. Halkımız inşallah en iyi şekilde değerlendirir ve ev sahibi olurlar. Benim bir tane evim vardı. Ben vekil olduktan sonra bir kooperatife girdim, onun ödemeleri devam ediyor.

Şanlıurfa Milletvekili Atilla Maraş: Her iki parti birlikte karar verdik. Çok kolay bir şekilde çıktı. Konut açığını kapatmış olacağız. Her ne kadar toplu konut inşa ediyorsak da bu yasayla konut edinme daha da kolaylaşacak. Çok düşük paralarla insanlarımız konut edinecek. Ben ev sahibiyim. Bir tane ev yeterli. Allah evi olmayanlara nasip etsin. İnşallah Türkiye'de evi olmayan kalmaz

- AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Özlek: 'Dünyada mekan, ahirette iman' demişler. AK Parti olarak biz bunu yaptık. Benim evim var ama başkasının olmadığı zaman ben de rahatsız olurum. Herkesin olmalı. Yeni bir ev almayı düşünmüyorum. Vatandaş asgari ücretle geçinirken biz milletvekili maaşıyla geçinmiyoruz dersek yanlış olur. Vatandaştan hicap etmek lazım

- AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç: Yıllardır vatandaşlarımızın uzun süreli taksitlerle ev sahibi olaçak.Bizim yapmak istediğimiz birşeydi. İnşallah vatandaşın gönlüne göre olur. Bazı eleştiriler olur. Önemli olan çıkmasıydı, zaman içinde iyileştirmeler yapılabilir. Benim evim Ankara'da yok. Uşak'ta var. Uygun olursa Ankara'dan bu sistemle ev almayı düşünüyorum. Biraz biriktiririz ondan sonra peşinatı öderiz. Sonra maaşımızla taksitleri öderiz. Maaşımız taksitlere yeter ama peşinata yeteceğini sanmıyorum. Onu da borç alırız".

(DA-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title