Haberler

Milletvekili Kayıtları Sürüyor

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Türkiye'nin melez sistemden kurtulmak için başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Buna uygun fiili durumu, hukuki duruma getirmek için gayret göstermek gerekir" dedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Türkiye'nin melez sistemden kurtulmak için başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Buna uygun fiili durumu, hukuki duruma getirmek için gayret göstermek gerekir" dedi.

26. Dönem milletvekilleri kayıt yaptırmaya devam ediyor.  Elitaş, parti tüzüğü gereği 7 Haziran seçiminde aday olamadığını anımsatarak, 1 Kasım'daki seçimle yeniden millete hizmet imkanı bulduklarını söyledi.

Yeni dönemde siyasi partiler arasındaki tartışmaların daha uygun bir dille yapılmasını ümit ettiklerini belirten Elitaş, "1 Kasım seçimleri artık gerilimin değil uzlaşmanın, kucaklaşmanın bir dönemi olduğunu gösterdi. Halk arasında istikrarla ilgili bir konsensüs sağlanmışsa halkın temsilcisi olan milletvekillerinin de TBMM'de istikrar ve huzur için konsensüs sağlaması gerekir" diye konuştu.

Elitaş, başkanlık sistemiyle ilgili bir soru üzerine, "7 Haziran'da değişik bir karar veren halk 1 Kasım'da farklı bir noktaya gidebiliyorsa halkın iradesine güvenmek gerekir" ifadesini kullandı.

Siyasi partilerin Türkiye'ye en uygun sistemi kabul ya da reddedebileceğini dile getiren Elitaş, "Halkın huzuruna çıkarılmışsa ve halk 'tamam bu başkanlık sistemini kabul ediyorum' derse zaten o sisteme geçmiş oluruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle Türkiye'de farklı bir yönetim tarzına gidildiği apaçık ortada. Buna uygun, fiili durumu hukuki duruma getirmek için gayret göstermek gerekir. Türkiye'nin melez sisteminden kurtulması için yapılması gereken en önemli işlerden birinin bu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Türkeş bizim gündemimizde yok"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şefkat Çetin de kaydını yaptırdıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çetin, Çözüm Süreci'ne ismi değiştirilerek devam edileceğinin sorulması üzerine, "Hepsinin ortaya çıkaracağı ürün, üniter devlet yapılanmasından vazgeçmektir. Buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.

1 Kasım seçimlerinde kaybedilen milletvekillerinin sorulması üzerine Çetin, "Bunu kurullar kendi bünyesinde oturur, değerlendirir, eksiklik varsa alınması gereken kararları alır. 1 Kasım seçimlerine hangi ortamda girildiğini milletimiz biliyor" ifadesini kullandı.

Çetin, Tuğrul Türkeş'in gündemlerinde olmadığını ve Türkeş'in AK Parti mensubu olduğunu belirterek, "Kurumumuzdan yapılan açıklamalar hukuki süreçlerle ilgilidir. Tuğrul Türkeş ile ilgili bundan sonraki süreç kendi partisinin bünyesinde değerlendirilir. Bizim gündemimizde yoktur" dedi.

Olağanüstü kongre yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Çetin, "MHP 47 yıllık bir kurumdur. Tüzüğü ve teamülleri var. Eğer MHP mensupları böyle bir arzu talep ederse bu kurumun kendi işleyişi içerisinde olur. Şu anda MHP bünyesinde kurumumuzun işleyişiyle ilgili hiçbir mensubumuz bu yapıdan etkilenmiş değildir" diye konuştu.

"Başkanlık sistemi gelecek için yararlı"

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler ise kayıt işleminin ardından yaptığı açıklamada, 26. Dönem'in hayırlı olmasını diledi.

Milletin yeniden güçlü bir iktidar istediğinin altını çizen İşler, "Önümüzde 4 altın yıl var. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Türkiye'nin birinci meselesi sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasadır. Bütün siyasi partilerin bu konuda halka açıklamaları ve vaatleri var" dedi.

İşler, AK Parti'nin milletvekili sayısının yeni bir Anayasa yapmaya veya referanduma götürmeye yetmediğini hatırlatarak, milletin sandıkta bütün partilere yeni Anayasa konusunda "artık uzlaşın" mesajı verdiğini söyledi.

Emrullah İşler, başkanlık sistemi tartışmalarının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"AK Parti'nin görüşünde bir değişiklik söz konusu değil. Özellikle Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçmesiyle birlikte artık Türkiye fiili bir durum yaşamaktadır. Bundan dolayı başkanlık sistemine geçilmesinin Türkiye'nin geleceği açısından çok daha yararlı olduğunu düşünüyoruz ve bu sistemi savunuyoruz. Gerek Anayasa konusunda gerekse Başkanlık konusunda tek başımıza bir karar alma durumunda değiliz. MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in de Başkanlık sistemini savunduğunu biliyoruz. Belki bu dönem partilerden Başkanlık sistemini isteyen de olabilir. Böyle bir durum olduğunda yeni Anayasa ile birlikte Başkanlık sistemi de geçirilebilir. Nihai kararı milletimiz verecektir."

"CHP'de kurultay süreçleri olağan süreçtir"

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök ise kayıt işleminin ardından gündemdeki konuları değerlendirdi.

Muharrem İnce'nin açıklamalarının ve olağanüstü kurultay çağrısının sorulması üzerine Gök, "CHP'de kurultay süreçleri olağan bir süreçtir. Bu tartışmalar CHP'ye zenginlik verir. Partiyi kamuoyunda tartıştırmadan her türlü düşüncenin ifade edilebileceği bir ortamı zaten genel başkanımız açıkladı" ifadesini kullandı.

CHP'de lider değişimine ihtiyacın olup olmadığının sorulması üzerine Gök, "Bu elbette delegelerin takdiri olan bir konudur. Kişisel olarak bana sorarsanız. Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığının devamından yanayım" dedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ve CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da kayıt işlemlerini yaptırdı.

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti Kayseri Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title