Haberler

Mersin'de Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi'nin İhale Sözleşmesi İmzalandı

Mersin'de, Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi İhalesinin Sözleşmesi İmzalandı. İhaleyi Kazanan Sistem Yapı-emıt Konsorsiyumu ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Arasında İmzalanan Sözleşmeye Göre, 2 Ay Sonra Yapımına Başlanacak Olan Tesisin 2 Yılda Bitirilmesi Planlanıyor.

Mersin'de, Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi ihalesinin sözleşmesi imzalandı. İhaleyi kazanan Sistem Yapı-EMIT konsorsiyumu ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sözleşmeye göre, 2 ay sonra yapımına başlanacak olan tesisin 2 yılda bitirilmesi planlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi'nin ihale sözleşmesi, Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen törenle imzalandı. Törene ihaleyi kazanan Sistem Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dinçer ile İtalyan ortağı EMİT Genel Müdürü Vittorio Peruzzi katıldı.

İmza öncesi arıtma tesisinin iptal edilen ihalesiyle bugüne kadarki süreç hakkında ayrıntılı bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, bugünün Mersin için çok önemli ve mutlu bir gün olduğunu söyledi. "7 yıldır mücadele verdiğimiz Mersin tarihinin en büyük projesinin sonuna geldik" diyen Özcan, 2003 yılında yapılan ihalenin neden iptal edildiğini anlattı. Açılan zarflarda en düşük teklifin 95 milyon 400 bin Euro olarak sunulduğunu ifade eden Özcan, hem bu fiyatı çok yüksek buldukları için hem de 2004 yerel seçimlerini göz önüne alarak ihaleyi iptal ettiklerini kaydetti. "100 milyon Euro'nun üzerinde bir fiyatla karşılaştık. Çok pahalı olduğunu Avrupa Yatırım Bankası'na anlattık ve ihaleyi iptal ettik" diyen Özcan, geçen sürede, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yasayla sınırlarının genişlemesi sonucunda yeniden fizibilete çalışması yapıldığını ve ihaleye çıktıklarını söyledi. 24 Kasım 2006 tarihinde açılan zarflarda, Sistem Yapı-EMIT konsorsiyumunun 64 milyon 248 bin Euro ile en düşük teklifi verdiğini anımsatan Özcan, MESKİ Genel Kurulu'nun 15 Ocak 2007'de toplanarak ihaleyi bu Türk-İtalyan ortaklığına verdiğini dile getirdi.

Yapılan hesaplamalar sonucunda iptal edilen ilk ihaleden 31 milyon 152 bin Euro avantaj sağlandığına işaret eden Özcan, "2 yıl zaman kaybettik ama hem fizibilite yeniden yapıldı hem de 57 milyon 319 bin YTL tasarruf sağlamış olduk. Bu bizim ne kadar iyi niyetli ve dürüst bir işlem yaptığımızın da göstergesidir. 60 milyon Euro kredi Avrupa Yatırım Bankası'ndan 5 yıl önce temin edilmişti. Türkiye'de arıtma tesisi inşaatlarında tek kredi kullanılan belediye Mersin'dir. Bu para bankanın kasasında duruyor. Müteahhit firmalar iş yaptıkları sürece bu paralar Mersin'e gönderilecek, istihkak ödemeleri oradan yapılacak" dedi.

Kredinin vadesinin ilk 5 yılı ödemesiz olmak üzere 20 yıl, faiz oranının da yıllık yüzde 3 olduğunu belirten Özcan, "İnşaatın bitim süresi için 3 yıl koyduk. Ancak, müteahhit firmadan rica ettik, 'Para hazır, 2-2.5 seneye çekelim' dedik. Onlar daha erken bitireceklerini söylüyorlar" diye konuştu. Türkiye genelinde arıtma tesisi ihalesi yapan 9 ilden kişi başına düşen birim maliyeti rakamlarını da örnek veren Özcan, Mersin'deki ihalenin kişi başına 27.83 Euro'ya denk geldiğini bildirerek, "Türkiye ortalamasının altında ihale etmişiz. Kimse çıkıp da 'Pahalıya ihale ettiniz' diyemez" şeklinde konuştu.

Tesisin 1 milyon 50 bin nüfusa göre yapıldığına işaret eden Özcan, bunun Mersin için yeterli olmadığını, batıda da arıtma tesisi yapmayı düşündüklerini kaydetti. Bunun için Mezitli Belediyesi'nin yıllar önce Dünya Bankası desteğiyle ihale ettiği ön arıtma tesisini normal arıtmaya çevireceklerini, böylece kimyasal ve biyolojik arıtma yapılacağını anlatan Özcan, çökertme havuzları için inşaatı yarım kalan Mezitli Stadyumu ve çevresindeki alanı kullanacaklarını, 2 yıllık sürede burayı da bitireceklerini söyledi.

Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi inşaatının müşavirlik ve kontrollük işlerini de ihaleyi kazanan Tempo firmasının yapacağını anlatan Özcan, "Her şey hazır, 2 ay içinde tesisin temelini atacağız. Mersin'e hayırlı olsun" dedi.

Daha sonra Başkan Macit Özcan ile Sistem Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dinçer ve EMIT Genel Müdürü Vittorio Peruzzi arasında ihale sözleşmesi imzalandı. Uğur Dinçer, tesisi 24 ayda bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

(HK-MT-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title