Haberler

Mersin: Bakan Eker Anamur'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Muz Üretiminde Kalitenin Arttırılması Amacıyla 6 Ayrı Araştırma Yapıldığını Söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, muz üretiminde kalitenin arttırılması amacıyla 6 ayrı araştırma yapıldığını söyledi.

Bakan Eker, Mersin'in Anamur İlçesi'nde Mersin Muz Üreticileri Birliği hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mersin'in Türkiye'nin muz üretiminin yüzde 60'ını, narenciye üretiminin de yüzde 60'ını karşıladığına dikkat çekerek, "Mikroklima iklim özelliğiyle Anamur, Türkiye'de muz denince akla gelen ilk yerdir" dedi.

Tarımsal Üretici Birlikleri Yasası'nın 2004 Temmuz ayında kabul edilmesinden bu yana Türkiye'de 316, Mersin'de de 20 üretici birliği kurulduğunu kaydeden Eker, "Birlikler, üretim kalitesinin artması ve ürün standartlarının yakalanması açısından büyük önem taşımaktadır. Mersin Muz Üreticileri Birliği de 453 üyesi ve 2 bin dekar alanda 11 bin ton üretimle bölgede önemli bir yer teşkil etmektedir" diye konuştu.

Bölgede muz üretiminde kaliteyi arttırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Eker, Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü ve Alata Bitki Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa 6 ayrı araştırma yürüttüğünü ve bu araştırmaların üretimde büyük yenilikler getireceğini söyledi.

Üreticilerin daha karlı üretim yapmaları için Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesini hayat geçirdiklerini anlatan Eker, bölge çiftçilerinin hazırlayacakları projelerle sera ve muz sarartma tesisi yapımında yüzde 50 hibe alabileceklerini ifade etti.

Mersin Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsa Usta da Anamur muzunu ithal muzlarla rekabet edebilecek seviyeye getirmek ve uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla birliği kurduklarını belirterek hazırlayacakları projelerle bilimsel çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Bölgenin en önemli eksikliğinin tarım analiz laboratuarı olduğunu ifade eden Usta, Tarım Bakanı M. Mehdi Eker'den laboratuar açılması için destek istedi.

Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Mersin Vali Vekili Ahmet Büyükçevik ve Birlik Başkanı İsa Usta, birliğin hizmet binasının açılışını yaptı. Tarım Bakanı Eker'e plaket verildi.

Törene, AK Parti Mersin Milletvekilleri Mustafa Eyiceoğlu, Ömer İnan, Saffet Benli, Mersin Vali Vekili Ahmet Büyükçevik, Anamur Kaymakamı Haluk Şimşek, Bozyazı Kaymakamı Nusret Şahin, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title