Haberler

Merkez Bankası, Döviz Alım İhalelerinde Miktarı Yükseltti

Merkez Bankası, Döviz Alım İhalelerinde Alım Miktarını 15 Milyon Dolardan 40 Milyon Dolara, Opsiyon Miktarını 30 Milyon Dolardan 80 Milyon Dolara Çıkardı.

Merkez Bankası, döviz alım ihalelerinde alım miktarını 15 milyon dolardan 40 milyon dolara, opsiyon miktarını 30 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkardı.

Merkez Bankası'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 13 Aralık 2006 tarihli '2007 Yılında Para ve Kur Politikası' başlıklı duyurusu ile 2007 yılında uygulanması öngörülen kur politikasının genel çerçevesini ve döviz rezervi biriktirme amacıyla düzenlenen döviz alım ihalelerine 2007 yılında da devam edileceğini kamuoyuna açıklamıştır. Söz konusu duyuruda, 2007 yılı için günlük döviz alım ihale tutarı 15 milyon ABD doları ve opsiyon tutarı 30

milyon ABD doları olmak üzere en fazla 45 milyon ABD doları olarak belirlenmiş ve döviz likidite koşullarında olağanüstü farklılaşmalar görülmedikçe açıklanan program çerçevesinde döviz alım ihalelerine devam edileceği belirtilmiştir.

Merkez Bankasınca düzenlenen döviz alım ihalelerinin esas amacı dalgalı kur rejiminin temel ilkeleri ve işleyiş biçimi ile çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmaktır. Zira, dalgalı kur rejimi uyguluyor olsalar da Ülkemiz gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmak karşılaşılabilecek iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesinde ve ülkeye duyulan güvenin artırılmasında büyük katkı sağlamaktadır. Buna ek olarak, Hazine'nin dış borç ödemelerinin

gerçekleştirilmesi ve Ülkemize özgü bir durum olan Merkez Bankası bilançosunda yükümlülükler içinde önemli bir yer tutan işçi dövizi hesaplarının uzun vadede aşamalı olarak azaltılması gerekmektedir. Bu nedenle, Merkez Bankası döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemleri rezerv seviyesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirmektedir.

Ocak-Temmuz 2007 dönemi döviz arzındaki gelişmeler incelendiğinde, uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle Ülkemize yönelik sermaye girişlerinin oldukça güçlü seyrettiği ve bu döviz arzının önemli bir bölümünün yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında biriktiği görülmektedir. Önümüzdeki dönemde de uluslararası likidite koşullarında büyük bir değişim oluşmadığı durumda, genel seçim sürecinin sona ermesi ve makro ekonomik politikalara ilişkin olumlu beklentilerle Ülkemize yönelik sermaye

girişlerinin güçlü olmaya devam edeceği ve yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarını artırmada geçmiş dönem kadar istekli olmayabilecekleri, dolayısıyla döviz arzının döviz talebine kıyasla giderek artacağı düşünülmektedir. Bu çerçevede, 2007 yılı için yıllık bir ihale programı açıklanmış olmasına rağmen, döviz arzına ilişkin yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alınarak rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla, 25 Temmuz 2007 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın

günlük 40 milyon ABD doları ihale ve 80 milyon ABD doları opsiyon olmak üzere en fazla 120 milyon ABD doları olarak artırılmasına karar verilmiştir. İhale ile ilgili diğer koşullarda ise değişiklik yapılmamıştır.

Diğer taraftan, önümüzdeki dönemde döviz arzına ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecektir".

(LK-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title