Haberler

Meclis Komisyonunun Danimarka ve İsveç'teki Temasları

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu, Danimarka ve İsveç'te temaslarda bulundu.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu, Danimarka ve İsveç'te temaslarda bulundu.Komisyon Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığındaki heyette, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu ile uzmanlar yer aldı. Heyet, Danimarka ve İsveç'te yaşayan vatandaşların aile bütünlüğünün korunması açısından yaşadıkları sorunların yerinde tespit edilmesi, gençlik dairesinin uygulamaları, kültür, dil, iş ve aile yaşamı uyumlaştırması gibi konuların araştırılması amacıyla Danimarka ve İsveç'teki muhatap kişi ve kurum temsilcileriyle bir araya geldi.Heyet, dört gün süren temasların sonunda İsveç'in başkenti Stockholm'de, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Cami'de, vatandaşlarla yapılan toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.Aile bütünlüğünün ve çocukların korunması ile boşanmaların nedenleri üzerine Türkiye'de hazırladıkları rapor kapsamında, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da görüşlerini almak, Danimarka ve İsveç'teki uygulamaları öğrenmek amacıyla Kopenhag ve Stockholm'e ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Keşir, toplantılarda çifte velayet, koruyucu aile ve ayrımcılık gibi konuları ele aldıklarını kaydetti.Temaslarında velayet konusunda farklı uygulamalar öğrendiklerini kaydeden Keşir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de aile bütünlüğünü tartışmaya açtığımızda boşanmalarda birinci sorun velayet sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir konu da süresiz yoksulluk nafakası. Özellikle ülkemizde velayet sorununda çocuğun velayeti alınan kişi tarafından velayeti almayan ebeveyne gösterilmesi hususunda çok hoş olmayan, çocuğa travma yaşatacak süreçler yaşanıyordu. Bu noktada, seyahat ettiğimiz ülkelerde yeni mekanizmalar nasıldır, uygulamaları nelerdir şeklinde incelemelerde bulunduk. Geçen ay Hollanda ve Almanya'daydık. Orada da farklı şeyler öğrendik."

"Çifte velayet, Türkiye'de aradığımız çözüme yakın"Keşir, İsveç'te uygulanan çifte velayetin Türkiye'deki aranan çözüme yakın olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Keza bugün İsveç'te hem parlamentoda hem de aile ilgili kurumların temsilcileri ile yaptığımız toplantılarda, çifte velayetin Türkiye'de aradığımız çözüme çok yakın bir noktada olduğunu gördük. Biz İsveç'te önemli olarak çifte velayeti gördük. Bunu tanımış olmak önemli. Tabii şu da bir gerçek: Sosyal konularla ilgili olaylarda hemen bir günlük seyahatte, 'Bütün uygulamaları gördük, cevapları aldık' diyemeyiz. Çifte velayet uygulamasını raporumuza ülke örneği olarak alacağız. Biz bu uygulamayı İsveç örneği adı altında rapor edeceğiz."Keşir, Danimarka ve İsveç'te yaşayan Türk vatandaşların sorunlarını da raporda yansıtacaklarını kaydetti.

Danimarka'da internet üzerinden boşanma

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da temasları sırasında, Danimarka'da boşanma işlemlerinin elektronik imzayla internet üzerinden yapılabilmesinin dikkatini çektiğini söyledi. Bu yöntemde aile hukukuna ilişkin durumların belediyedeki sosyal hizmetler komisyonunda çözümlendiğini anlatan Özkaya, Türkiye'de bunun boşanma olarak değil de boşanma öncesindeki bazı sorunların çözümü noktasında kullanılabileceğine yönelik görüşünü die getirdi. Özkaya, "Mahkemelerimize gelen dosyaların bir çoğunu burada eleyerek, daha nitelikli, daha zor kısımlarla ilgili bir çözüm önerimiz olabilir. Mahkemelere giden işi ne kadar azaltabilirsek, farklı ortamlarda sorunları çözebilirsek, hakimler ve mahkemelerimizi ciddi biçimde rahatlatabiliriz. Bunu gördüm, güzel bir uygulama." diye konuştu.

Çocuğu elinden alınan Öztürk ailesi

Danimarka'da doğar doğmaz çocuğu elinden alınan Öztürk ailesinin sorunlarını da dinlediklerini belirten Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güzel uygulamaların yanında anlamakta zorlandığımız, çocukların çok küçük yaşlarda ailelerinden alınarak koruyucu ailelere verilmesi ile ilgili yanlış değerlendirmeler ve uygulamalar olduğunu tespit ettik. Öztürk ailesi ile bir ebenin raporu ile aynı gün annenin çocuğunun alınmış olması kabul edilebilecek bir davranış değil. O anne ki Türkiye'den gelmiş, Danca'yı bilmiyor. Hamileliğin en son döneminde psikoloji olarak çok zor desteğe ihtiyacı varken, sizden 'Çocuğunuz engelli doğacak.' ve bu 'Çocuğunuz elinizden alınacak.' diyerek baskının altında sunulan testte başarısız olan anneden hemen çocuğun alınması, hakikaten zor bir süreç. İnşallah, bu anne de çocuğuna kavuşur."

-"Yanlış buluyorum"

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu da Öztürk ailesinin çocuğunun elinden alınmasının büyük bir yanlış ve haksızlık olduğunu söyledi.

Depboylu, "Farklı bir milletten anneye yapılan testte, farklı bir ülkede yabancı bir dille yapılan testin geçerliliği olmayacağı gibi, Öztürk ailesine yapılan test de yarıda bırakılmıştır. Uygulayıcının uyguladığı testte, uygulanan anne 'Kabul etmiyorum.' diyerek testi yarıda bırakmış. Danimarka'da bu konuda görüşmelerimiz oldu. Bunların doğru olmadığından bahsettik." dedi.Danimarka'da internet üzerinden boşanma uygulamasının Türkiye'de çocuğu olmayan aileler için düşünülebileceğini aktaran Depboylu, şöyle konuştu:

"İsveç'te çocuğu olan ailelere, boşanma aşamasına geldiğinde altı aylık bir düşünme zamanı verildiği ifade edildi. Bu iyi bir uygulama. Aile danışmanlığı, ebeveyn eğitiminde güzel bir yol almışlar. Konuyu belediyelere devretmişler. Yapılan uygulamalar güzel ama eksik yanları var. Burada yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımızın bunlardan yararlanma oranı düşük. Dil sorunu var, çekinme, utanma var. Türk kökenli aileler ve başka kökenli ailelerden alınan çocukların aynı kültürden ailelere verilmemesini, yabancı ailelere verilmesini çok doğru bulmuyorum. Önce kültürü gözetilmeli, önce akrabalarına sonra kendi kültüründen bir aileye verilmeli. Bu etik açıdan uluslararası anlaşmalarda da böyledir."

Kaynak: AA / Güncel

Ali Özkaya Danimarka Türkiye İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title