Haberler

Marmaris - Bozburun Deniz Hudut Kapısı Açıldı

Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi'ne 15 Nisan-5 Kasım 2010 Tarihleri Arasında Hizmet Verecek Deniz Hudut Kapısı Törenle Açıldı. İçişleri Bakanlığı'nın 25 Eylül 2009 Tarihli Oluru ile Sadece Turizm Sezonunda Açık Kalacak Olan Hudut Kapısından, Sadece Yatlara Hizmet Verilecek, Kapıdan Tarifeli Deniz Otobüsleri veya Çok Sayıda Yolcu Taşıyan Büyük Vapurlar ile Ticari Amaçlı Tekneler Giriş Çıkış Yapamayacak.

Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi'ne 15 Nisan-5 Kasım 2010 tarihleri arasında hizmet verecek Deniz Hudut Kapısı törenle açıldı. İçişleri Bakanlığı'nın 25 Eylül 2009 tarihli oluru ile sadece turizm sezonunda açık kalacak olan hudut kapısından, sadece yatlara hizmet verilecek, kapıdan tarifeli deniz otobüsleri veya çok sayıda yolcu taşıyan büyük vapurlar ile ticari amaçlı tekneler giriş çıkış yapamayacak.

Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'na 9 millik mesafe olan Bozburun Gümrük Kapısı'nın açılışı için düzenlenen törene Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naipoğlu, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, CHP'li Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, CHP Muğla Milletvekilleri Dr. Ali Arslan, Fevzi Topuz, AKP Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Muğla İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu üyeleri, İçmeler, Armutalan, Turunç belediye başkanları, çeşitli partilerin il ve Marmaris temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, Bozburunlular ve Yunanistan'ın Sömbeki Adası Belediye Başkanı Elefterias Papakalodoukas ve beraberindeki 10 kişilik heyet katıldı. Davul zurna eşliğindeki törende, Vali Ahmet Altıparmak, Bozburun Belediye Başkanı Şener ve Sömbeki Belediye Başkanı Papakalodoukas ile kurdelesini keserek, deniz hudut kapısını hizmete açtı. Kapından il geçen isim ise konuk Belediye Başkanı Papakalodoukas oldu.

''KAPININ ARALANMASINI SAĞLADIK'

Törende konuşan Vali Altıparmak, ''Yaradan hiçbir yere sınır koymamış. 'Gelip, geçin' demiş ama biz insanlar sınır kapıları koyduk. Bu kadar yakın iki komşu birbirine gidip gelemiyor. Birbirinden su içemiyor. İki komşunun binaları sırt sırta ama kapıları ayrı yönlerde ve birbirlerine gidip gelemiyorlar. Bunun çok yanlış olduğunu biliyoruz. Büyük uğraşılar vererek hiç değilse bu kapıların aralanmasını sağladık' dedi

Kaymakam Serdar Polat, 3 yıldan bu yana verilen uğraş sonunda deniz hudut kapının açıldığını belirterek ''Bozburun, Marmaris'e uzaklığı nedeniyle turizmden nasibini önemli ölçüde alamıyor. Açılan kapı ile deniz turizminin canlanacağına inanıyorum. 4 ay önce Sömbeki Adası'na giderken çıkışı Marmaris'ten, girişi de Datça'dan yaptık. Yurt içi ve dışı gezilerinde bu kapı çok önemli rol oynayacak' dedi.

Bozburun Belediye Başkanı Şener, yıllar önce 'az hizmet veriyor' denilerek kapatılan deniz hudut kapısının tekrar açıldığına dikkati çekerek, ''Kapının başta beldemiz olmak üzere Türk turizmine olumlu katkılar sağlayacağı kesin. 50 yıl önce Bozburun'a daha karayolu yokken dışarıdan gelen teknelerle sağlanıyordu. Şu an Bozburun halkının 120 guleti dünya turizmine hizmet veriyor. Beldemiz Ege ile Akdeniz'in kesiştiği yerde doğasını ve dokusunu bozmadan duran, Anadolu uygarlıkları ile taçlanmış koylara sahip. Yaptığımız ahşap guletler dünyanın her bir yanına satılıyor. Hudut kapısının açılışı beldemizi ekonomik yönden de güçlendirecektir' diye konuştu.

''ORTAK YÖNLERİMİZ ÇOK'

«MD-BO»Sömbeki Belediye Başkanı Papakalodoukas ise Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduklarını ifade ederek, ''Bugün iki ülke arasında yeni bir ilişki kapısı açıyoruz. İki halk olarak çok ortak yönümüz varken ayrı olan yönlerimiz çok az. 7.5 yıldır Simi Belediye Başkanı olarak iki ülke arasındaki dostluğun daha da ilerlemesi için elimden geleni yapıyorum. Datça ile de yakın komşuyuz ve karşılıklı gidip geliyoruz. Şimdi iki yer için de ilişkilerin çok daha iyi olması için elimden geleni yapacağım. İki ülke halkı arasındaki büyük dayanışmanın devam edeceğine de inanıyorum. Turist sayınının birden bire o kadar fazla artmasını beklemek biraz yanlış olur. Geliş gidişlerin yavaş yavaş artacağına inanıyorum. Datça'dan sonra buraya da çok sayıda Yunanlı geleceğine emin olun' diye konuştu.

Konuşmaların ardından müzik ve dans gösterisi sunuldu. Davetlilere daha topluca Bozburun Deniz Hudut kapısı gezdi. Törenin sonunda Sömbeki Adası Belediye Başkanı Elefterias Papakalodoukas ve bereberindeki heyet Selimiye Köyü'ne geçerek Muğla İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Erden'in verdiği öğle yemeğine katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title