Haberler

Mardin Kalesi Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalan Tarihi Mardin Kalesi'nin Kurtarılması Çağrısında Bulundu.

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi Mardin Kalesi'nin kurtarılması çağrısında bulundu.

Mardin Kalesi'nin önemli bir kültürel miras olduğunu ifade eden Altındağ, "Mardin Kalesi'yle ilgili şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Mimarlar Odası olarak bu eşsiz kültürel mirasımızın korunması ve tehlikenin farkına varılması için kaleyi sürekli gündemde tutacağız. Konuyla ilgili başta valilik olmak üzere ilgili kurumlara rapor hazırlayıp sunduk. Kalenin özellikle ovaya bakan güney kısmındaki kaya parçalarının kontrol altına alınması için hiç zaman kaybetmeden çalışma başlatılmalıdır" dedi.

Kaleyle ilgili geniş bir araştırma yaptıklarını söyleyen Altındağ, "1970'li yıllarda kalenin özellikle eteklerinin afet bölgesi ilan edilmesi ve boşaltılması için çalışmalar yapılmış. O bölgede yaşayan yaklaşık 210 aile tespit edilmiş ve bu aileler için istasyon bölgesinde alternatif konutlar yapılmış. Ancak 210 aileden sadece bir aile bahsedilen konutlara yerleşmiş, geri kalanlar halen o riskli ve tehlikeli bölgede yaşamlarına devam ediyor. Kalenin yapısı tipik Midyat sarı kalkerden olduğu için zaman

içinde iklim şartlarının uygunsuzluğu ve taşın yapısından ve yıpranmasından dolayı uç kesimlerinde büyük kırılmalar ve şişmeler ortaya çıkmış. Yağan yağmur ve karın etkisiyle çatlaklar oluşmuş. Özellikle güneye bakan ve ovayı gören bölüm, yani kale kapısının üstünde blok olarak büyük bir parça var. O da büyük bir tehlike yaratıyor. Bu blok parçanın düşme ihtimalini düşünmek bile istemiyoruz. Bununla ilgili mutlaka ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor" diye konuştu.

(MNG-AŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title