Haberler

Maliye Bakanlığı: "Bütçe Açığı Yüzde 25 Değil Yüzde 10.9"

Maliye Bakanlığı İsmmmo'nun Yayınladığı Raporun Gerçeği Yansıtmadığını Belirterek, Bütçe Giderlerinin Gsmh'ye Oranının 2006 Yılına Kıyasla Yüzde 25 Değil, Yüzde 10.9 Olduğunu Kaydetti.

Maliye Bakanlığı İSMMMO'nun yayınladığı raporun gerçeği yansıtmadığını belirterek, bütçe giderlerinin GSMH'ye oranının 2006 yılına kıyasla yüzde 25 değil, yüzde 10.9 olduğunu kaydetti. Belediyelere ayrılan denkleştirme ödeneğinin de aşılmadığını ifade eden Maliye Bakanlığı, 2007 yılının ilk beş ayında kamu personeli tedavi ve ilaç giderleri için yapılan harcama tutarının 1.065 milyon YTL olduğunu açıkladı.

Maliye Bakanlığı, İSMMMO tarafından hazırlanan "Mali İzleme Raporu-Ekonominin Güven ve Beklentiler Anketi'nde" Ocak-Mayıs 2007 döneminde seçim harcamaları nedeniyle bütçe giderlerinin GSMH'ye oranı açısından yüzde 25 arttığı, faiz dışı harcamalarda "makasın açıldığı" ve belediyelere kaynak aktarımının arttığı iddiaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 2007 yılının ilk beş aylık gerçekleşmelerinin seçimle ilişkilendirilmesinin, bunun üzerinden maksatlı ve gerçeğe uygun olmayan değerlendirmelerin yapılmış olmasının düşündürücü olduğu belirtildi. Son dört yılda bütçe performansında yakalanan başarının herkes tarafından taktir edildiği ifade edilen açıklamada, 2007 yılı bütçesinin hedefleri açısından mali disiplini kararlı bir şekilde sürdürme iradesini ortaya koyan bir bütçe olduğu vurgulandı.

BÜTÇE GİDERLERİNİN GSMH'YE ORANI YÜZDE 10.6

Geçmiş yılların ilk beş aylık bütçe gerçekleşmeleri ile karşılaştırıldığında 2007 yılı bütçe uygulamalarında seçim kaynaklı bir etkinin olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Raporda 2007 yılının ilk beş aylık dönemindeki bütçe giderlerinin GSMH'ye oranının 2006 yılına kıyasla yüzde 25 oranında arttığı iddiasının yer alıyor. 2006 yılı ilk beş aylık bütçe giderlerinin 68.533 milyon YTL, 2006 yılı GSMH'ye

oranı ise yüzde 11.9'dur. 2007 yılı ilk beş aylık döneminde 83.493 YTL olan bütçe giderlerinin 2007 yılı GSMH'ye oranı yüzde 13.2 olmaktadır. Bu durumda, bütçe giderlerinin GSMH'ye oranı sadece yüzde 10.9'dur."

Geçmiş yıllardaki dönemsel gerçekleşmeler dikkate alındığında 2007 yılının ilk beş aylık döneminde istisnai bir durum söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, bütçe gider gerçekleşmelerinde aylık hedeflerle uyumlu gidildiği belirtildi.

165 MİLYON YTL ÖDENEK MAHKUM VE ERLERİN SAĞLIK GİDERLERİ İÇİN

Açıklamada, 2007 yılı merkezi yönetim bütçesi içinde kamu personelinin tedavi ve ilaç giderleri ile yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderleri için ödenek öngörülmediği anımsatılarak, bunun temel nedeninin 2007 yılı başında Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesi olduğu belirtildi. Sözkonusu kişilerin tedavi ve ilaç giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinden karşılanacağı kaydedilen açıklamada, "Raporda memurların tedavisi için konulduğu ifade edilen 165 milyon YTL ödenek, belirtildiğinin aksine tutuklu ve hükümlüler ile er ve erbaşların sağlık giderleri için konulan ödenektir" denildi.

Bu çerçevede, 2007 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinden kamu personelinin tedavi ve ilaç giderleri için 2 milyar 667 milyon YTL, yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderleri için ise 3 milyar 270 milyon YTL ödenek öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmemesi nedeniyle, sözkonusu tedavi ve ilaç giderlerinin Sosyal Güvenlik Bütçesi yerine merkezi yönetim bütçesinden karşılanacağına dikkat çekildi. Açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

YEŞİL KARTLILARIN İLAÇ VE TEDAVİ HİZMETLERİ MERKEZİ BÜTÇEDEN KARŞILANACAK

"Meydana gelen bu gelişmenin sosyal güvenlik kurumu gider bütçesi açısından doğurduğu etki, kurum bütçesinden yukarıda belirtilen tutardan daha az gider yapılmasıdır. Buna karşılık, merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan söz konusu giderlerden kamu personelinin tedavi ve ilaç giderlerinin gerektirdiği ödenek ihtiyacı, kurum bütçelerinde yer alan sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri ödeneklerinin reformun ertelenmesi nedeniyle kullanılmasına ihtiyaç bulunmayan kısmından karşılanmaktadır. Yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderlerinin gerektirdiği ödenek ihtiyacı ise, merkezi yönetim bütçesinde yer alan sosyal güvenliği olmayanlara ayrılmış 2 milyar 607 milyon YTL sağlık primi ödeneğinden karşılanmaktadır."

KAMU PERSONELİNİN SAĞLIK GİDERLERİNE 1.6 MİLYAR YTL HARCANDI

2007 yılının ilk beş ayında kamu personeli tedavi ve ilaç giderleri için yapılan harcama tutarının 1 milyar 65 milyon YTL olduğunun altı çizilen açıklamada, yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderleri için ise 1 milyar 730 milyon YTL harcama yapıldığı belirtildi. Sağlık harcamaları için bütçede öngörülen ödeneklerin aşılmasının yada sağlık harcamaları nedeniyle ilave ödenek ihtiyacının doğması söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, yapılan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ifade edildi.

BELEDİYE YARDIM DENKLEŞTİRME ÖDENEĞİNİ AŞMADIK

Raporda yer alan belediyelere yardım denkleştirme ödeneğinin ilk beş ayda başlangıç ödeneğini aştığı iddialarının da doğru olmadığına işaret edilen açıklamada, "Merkezi yönetim bütçesinden her yıl belediyelere yardım yapılmaktadır. Söz konusu yardımların dağıtılmasında temel kriter yardım yapılan belediyenin nüfusu olup, bunun dışında başka hiçbir yardım kriteri bulunmamaktadır. Bu kapsamda, nüfusu az olan belediyelere yardım yapılmaya son yıllarda da devam edilmiştir" denildi.

Bu yardımların 2007 yılında seçim nedeniyle ilk beş ayda yapıldığı, dolayısıyla bir seçim yatırımı olduğu ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, önceki yıllarda olduğu gibi söz konusu yardımların büyük bir kısmının 2007 yılının mart ayında yapıldığı vurgulandı.

HANE HALKLARINA 425.6 MİLYON YTL KULLANDIRILDI

2007 yılı merkezi yönetim bütçesinde hane halklarına yapılan transferler için öngörülen başlangıç ödeneğinin 929.5 milyon YTL olduğu, ilk beş ayda bu ödeneğin 425.6 milyon YTL'sinin kullanıldığı ifade edilen açıklamada, bu ödeneklerin içinde öğrencilerin burs ve harçlıkları ile öğrencilere ve bakıma muhtaç kimselere yönelik sağlık, yiyecek ve barınma amaçlı diğer transferlerin de yer aldığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

OLAĞANDIŞI GELİŞME YOK

"Başlangıç ödeneğine göre gerçekleşme tutarı yüzde 45.8 olup, bütçe giderlerinin gerçekleşme oranları dikkate alındığında olağandışı bir gelişme söz konusu değildir. Ayrıca, bu gider grubunda yer alan harcamalar tamamen ilgili mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup, içinde bulunduğumuz seçim süreciyle hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title