Haberler

Makedonya'da Türkçe Bayramı Coşkusu

Güncelleme:

Makedonya'da bulunan Ahmet Davutoğlu, ziyaretin sonunda "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı"na katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Çok gezdiğim söylenir. Sizden bugün burada duyduğum hissiyatla, aldığım enerjiyle emin olun ki dünyayı 40 kez daha dolaşmak gerekse Allah'ın izniyle dolaşırım" dedi.

Makedonya'daki temaslarını tamamlayan Davutoğlu, ziyaretin sonunda başkent Üsküp'te "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı" dolayısıyla düzenlenen programa iştirak etti. Üsküp'ün Universal Spor Salonu'nda yapılan programa, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Başbakan Nikola Gruevski, Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Devlet Bakanı Hadi Nezir ile binlerce vatandaş katıldı.

Davutoğlu, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmasına, "Bayramınız mübarek, başınız dik, dininiz, imanınız daim, onurunuz ve iffetiniz baki olsun" diyerek başladı.

"Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'den, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan, Edirne'den Kars'a, Ardahan'dan Muğla'ya, Mardin'den Çanakkale'ye kadar bütün Türkiye'den, 75 milyon kardeşinizden selam getirdim" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün için birçok kehanette bulunuldu. Denildi ki, bugün dünyanın son günü. Biz de dedik ki, kıyameti ancak Allah bilir. Ama eğer O'nun takdiriyle o gün dünyanın ve insanlığın son günü olacaksa onu sıla-i rahimle soydaşlarımızla Üsküp'te geçirelim dedik. Bugün bir Kıyamet Günü değil, bugün bizim bayramımız. Makedonya'daki soydaşlarımızın bayramı. Şeb-i Arus'u biliyorsunuz ki vuslat günüdür. Hazreti Mevlana'nın Rabbine vuslatının günüdür. İşte bugün de bizim, tarihimizle vuslatımızın günü, Üsküp'le vuslatımızın günü, soydaşlarımızla vuslatımızın günüdür. Allah bir daha bizi ayırmasın. Şunu da söyleyeyim, kıyamet Allah'ın takdiridir. Ama bilin ki, kıyamete kadar sizinle beraberiz. Kıyamete kadar Makedonya'nın yanındayız, kıyamete kadar soydaşlarımızın kalbinin ta içindeyiz."

-"Böyle bir topluma ancak ve ancak selam durulur"-

Bugünü bayram olarak nitelendirdiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün üç sebeple bayram: Birincisi bugün Makedonya'nın bayramı. Çünkü Makedonya bugün cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla burada bulunarak dünyaya şunu ispat ediyor ve diyor ki, Makedonya özgürlüklerin, müsamahanın, kültürlere saygının ülkesidir. Sizden bugün burada duyduğum hissiyatla, aldığım enerjiyle emin olun ki, çok gezdiğim söylenir, dünyayı 40 kez daha dolaşmak gerekse dolaşırım Allah'ın izniyle. Nerede bir mazlum varsa, nerede tarihte bir dakika bile bizimle beraberlik yapmış tek bir insan varsa onların yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz."

Bugün Makedonya'nın bayram günü olduğunu yineleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Makedonya'da, Makedonlar, Arnavutlar, Türkler, Yunanlar, Boşnaklar hep beraber huzur içinde yaşıyorlar. Makedonya bu özgürlüğü, bu müsamahayı, bu çok kültürlülüğü muhafaza ettikçe ebediyen Makedonya'yı her yerde savunacağız. Kim ne derse desin, Makedonya'yı adıyla anacağız. Bu bayram Makedonya'nın yanında, Makedonya'daki, hatta Makedonya ötesindeki Türklerin, Balkan Türkleri, Rumeli Türklerinin Bayramıdır. Onlar bu bayramı hak ediyor. Çünkü onlar bu topraklardan işgaller geçti, Nazi orduları geçti, faşist orduları geçti. Birçok baskılar gördüler, birçok zulümle karşılaştılar ama ne dillerini terk ettiler, ne dinlerini terk ettiler, ne kültür ne de örflerini terk ettiler. Böyle bir millete, böyle bir topluma ancak ve ancak selam durulur. Size ve sizi yetiştiren ecdadınıza, babalarınıza, annelerinize selam olsun."

-"Bir hatıra var ki zihnimden hiç silinmedi"-

Makedonya'da ailesiyle 2005 yılında uzun süre kaldığını, bütün köyleri dolaştığını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ama bir hatıra var ki zihnimden hiç silinmedi. Radovitsa'da bazı dağ köylerinde gittiğimde gördüm ki Konya'da giyilen elbise neyse, okunan dua neyse, konuşulan Türkçe neyse, aynı o kültür bu dağlarda yaşıyor. Hatta şunu da söylemeliyim ki bizlerde unutulan kültür buralarda yaşıyor, sizlere teşekkür borçluyuz. O gün o köylerde dolaşırken benim etrafımda toplanan ve benim gibi Türkçe konuşan kardeşlerime 'ne istersiniz' diye sordum. Karşıma yaşlı bir amca çıkıp 'Hiçbir şey istemiyoruz. Bizi 500-600 yıl önce getirip bu dağa bırakmışlar ve demişler ki bu dağları bekleyin. Biz de bugün hala bu dağları bekliyoruz.' Sizler bu toprakların asli çocuklarısınız, bu toprakların asli vatandaşlarısınız. Ülkenize sahip çıkın, toprağınıza sahip çıkın ama bilin ki yanınızda hep biz olacağız, yanınızda, arkanızda hep olmaya devam edeceğiz.

Üsküp'te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışında da söyledim. Biz Yunus Emre'yi Türkçeyi öğretmek, Türk kültürünü tanıtmak için açıyoruz. Ama haddimizi de biliriz. Yunus Emre'yi Üsküp'te kültürümüzü öğrenmek için açıyoruz. Bu bayram Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Devletinin ortak bayramıdır."

-"21 Aralık Türkçe Bayramı" büyük coşkuyla kutlandı-

Makedonya Türkleri bugün büyük bir coşku yaşadı. Makedonya'nın dört bir yanından gelen binlerce Türkün coşku ve heyecanı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da kutlamalara katılmasıyla doruk noktaya çıktı.

"Yeni Hayat" ve "Yeni Yol" halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle başlayan kutlama programı, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Lale Grubu'nun konseriyle devam etti.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de burada yaptığı konuşmada salondakileri Türkçe selamlarken büyük alkış aldı. Türkiye ile Makedonya ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Gruevski, bugün de Türkiye'de iki kültür bakanlığı arasında kültür merkezi için yerlerin tahsis edilmesinin bunun en iyi örneği olduğunu söyledi.

Programda eğitime yıllarca hizmet eden emekli öğretmenlere plaketler verilirken, organize edilen yarışmalarda birinci olan çocuklara Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Popovski tarafından ödül olarak birer dizüstü bilgisayar verildi.

Gece Yolcuları'nın konseriyle sona eren kutlama programına, milletvekilleri Kenan Hasip, Erdoğan Saraç, Behicuddin Şehabi, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile çok sayıda Türkiyeli ve Makedonyalı bürokrat, öğretmen, öğrenci ve her yaşta vatandaş katıldı.

-Davutoğlu, Makedonya'dan ayrıldı-

Makedonya'daki temaslarını dünden beri sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kalkandelen Devlet Üniversitesi tarafından kendisine verilen doktora unvanı töreni öncesinde de Demokratik Bütünleşme Birliği (DBB) Genel Başkanı Ali Ahmeti ile görüştü.

Bakan Davutoğlu, "21 Aralık Türkçe Bayramı" kutlamalarının ardından Makedonya'dan ayrılarak Türkiye'ye hareket etti.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Zlatan Kapiç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title