Haberler

Madrid'de Türk dış politikası anlatıldı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İspanya'nın başkenti Madrid'de "Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Karşısında Türk Dış Politikası" başlıklı bir panel düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İspanya'nın başkenti Madrid'de "Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Karşısında Türk Dış Politikası" başlıklı bir panel düzenledi.

"Türkiye Konuşmaları" kapsamında İspanyol düşünce kuruluşu INCIPE'de gerçekleştirilen panele, uluslararası düşünce kuruluşları ve medya temsilcileri ile diplomatik misyonlar ilgi gösterdi. Panelin açılış konuşmasını Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Cihad Erginay yaptı.

"Türkiye ve KKTC'nin Akdeniz'deki yasal haklarını kullanmaları önlenmeye çalışılıyor"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, "Doğu Akdeniz'de Türk Dış ve Güvenlik Politikası" başlıklı sunumunda, Doğu Akdeniz'in bölgesel ve stratejik düzeylerde çeşitli aktörler arasında süregelen jeopolitik ve jeoekonomik ihtilaflarla ısındığını ifade etti.

Akdeniz'de en uzun sahile sahip ülkelerden Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) askeri ve deniz gücü düzeyinde meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu belirten Güney, Türkiye ve KKTC'nin Akdeniz'deki yasal haklarını kullanmalarının önlenmeye çalışıldığını dile getirdi.

Güney, batının ve ABD'nin Türkiye'yi ve KKTC'yi Akdeniz'deki mevcut güç denkleminin dışında tutmak için gruplaşması karşısında Türkiye'nin bu zorlu çerçevede bir yandan aktif diplomasi yürüttüğünü diğer yandan yasal haklarını korumak adına sismik arama ve sondaj gemileriyle hidrokarbon arama faaliyetlerini sürdürdüğünü aktardı.

Türkiye ve KKTC'yi dışarıda bırakan oluşumlar yerine Akdeniz havzasında ihtilafları önlemeye odaklanmanın daha faydalı olacağını vurgulayan Güney, aksi halde mevcut güç diplomasisinin Akdeniz jeopolitiğinin aktörleri arasında tansiyonu artıracağına işaret etti.

"AB mültecilerle ilgili taahhütlerini yerine getirmedi"

Daily Sabah Yayın Koordinatörü Meryem İlayda Atlas ise "Suriye ve İnsani Dış Politika" başlıklı sunumunda, Türkiye'de 5 yıldan fazla süredir Suriyeli mültecilerin yaşadığını belirterek, mülteci sorununun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını ve uluslararası bir sorun olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 4 milyon mülteciyi barındırması nedeniyle sorunlarla karşılaştığını ve bunları çözmeye yönelik Suriye'de "güvenli bölge" oluşturma çabalarının sekteye uğratıldığını vurgulayan Atlas, mültecilere ilişkin AB tarafından verilen sözlerin ve taahhütlerin yerine getirilmediğine işaret etti.

Benzer şekilde ABD'den de destek görmeyen Türkiye'nin Rusya ve İran'la Astana Süreci'ni başlattığını anlatan Atlas, diplomatik kanallar aracılığıyla tüm çözüm yollarını denemesine rağmen Suriye'ye ilişkin güvenlik endişelerini gideremeyen Türkiye'nin YPG ve DEAŞ tehdidine karşı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarını gerçekleştirmek zorunda kaldığını ifade etti.

"ABD, Türkiye'ye karşı ikircikli davranıyor"

SETA Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat ise "Transatlantik İlişkiler ve Türkiye" başlıklı sunumunda, ABD'de Başkan Trump ve belirli kurumlarının Türkiye'ye ilişkin söylemlerindeki farklılığın ve çelişkilerin kafalarda soru işaretleri yarattığına dikkati çekti.

Obama döneminde "model ortaklık" olarak adlandırılan Türkiye-ABD ilişkilerinin Trump'la birlikte "stratejik ortaklık" olarak nitelendirildiğini belirten Kanat, pratikte bu tanımlamaların uygulanmadığını ifade etti.

Kanat, Osaka'daki G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Trump'ın Patriot ve S-400'lere ilişkin Türkiye'nin haklı olduğunu dile getirmesine ve tezlerini destekler nitelikte değerlendirmeler yapmasına rağmen ABD Savunma Bakanlığı'nın tam tersi açıklamalar yaptığını kaydetti.

Türkiye-ABD ilişkilerinin ABD'deki yasama ve yürütme erkleri arasındaki güç mücadelesinin konusu haline geldiğini belirten Kanat, F-35 ve CAATSA yaptırımları dışında Türkiye-ABD ilişkilerinin sınandığı diğer konuların ABD'nin YPG'ye verdiği destek ile FETÖ konusundaki ikircikli tutumu olduğunu ifade etti.

Panel, Türkiye'nin ABD, Rusya ve İspanya ile ilişkileri, NATO, Doğu Akdeniz, göç ve güvenlik başlıklarından öne çıkan gelişmelere yönelik soruların cevaplanmasıyla sone erdi. - MADRİD

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Madrid Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title