Haberler

Kütanya: Başbakan Erdoğan Kütahya'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişiyle bağlarını koparmış milletlerin geleceğinin de olamayacağını belirterek, "Medeniyetimizin mayası öyle güçlü ki, bizi öyle bir birimize bağlamış ki, bu birlik ve beraberliği yaşattığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir zorluk, aşamayacağımız hiç bir engel yoktur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişiyle bağlarını koparmış milletlerin geleceğinin de olamayacağını belirterek, "Medeniyetimizin mayası öyle güçlü ki, bizi öyle bir birimize bağlamış ki, bu birlik ve beraberliği yaşattığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir zorluk, aşamayacağımız hiç bir engel yoktur" dedi.

Kütahya'nın Domaniç İlçesi'nde düzenlenen Hayme Anayı Anma ve Göç Şenlikleri'ne iştirak eden Başbakan Erdoğan, bugünü ve geleceği şekillendirebilmek için tarihi çok iyi değerlendirmek gerektiğine, geçmişiyle bağlarını koparmış milletlerin geleceğinin de olmayacağına dikkati çekti. Geçmişimizle geleceğimiz arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştırabilmek, bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkmak için tarih şuurumuzu canlı tutmak zorunda olduğumuzu ifade eden Erdoğan, bu yıldan itibaren Domaniç'te Hayme Ana'yı anma törenlerini en üst seviyede devam ettirme kararında olduklarını bildirdi.

Hayme Ana'ya Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, "Zira o, bize obadan devlete geçmeyi öğretti. Tarihimize yön veren Osmanlı Devleti'nin kurucuları Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'yi yetiştiren bu gönül zenginliğini, bu devlet büyüklüğünü, bu şefkat büyüklüğünü çok iyi kavramaya, ufkumuzu genişletmeye, her zaman ihtiyacımız var. Yarın daha fazla ihtiyacımız olacak. Elbette sadece geçmişi anmakla kalmayacağız. Tarihte farklı inanç ve kültürden pek çok kimseyi şefkatle kucakladığımız gibi, bugün de adaletin, barışın bayrağını yükseltmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki Hayme Anaların evlatları olarak her birimiz bir Ertuğrul Gazi, Osman Gazi olma gayretindeyiz. Bu sorumluluk duygusuyla hareket edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında, Hayme Ana'nın oğlu Ertuğrul Gazi'ye verdiği şu öğütleri okudu:

"İnsanlara adil davran. Adaletten ayrılma ki insanların birlik ve dirlik kazansın. Yurdunda, obanda herkes gezsin. Ululuk isteyen töreden ayrılmasın. Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan, ancak ıslah edebilirsin. Yüreğinden imanı, dilinden duayı, davranışından fazileti hiç eksik etme. Bir de sabırlı ol. Ekşi koruk sabırla tatlı üzüm olur."

"Sevgili vatandaşlarım. İşte bu bilgelik ve hikmet dolu sözlerden de anlıyoruz ki, Hayme Ana'ya aynı zamanda 'Devlet Ana' denilmesi boşuna değil" diyen Erdoğan, "Hayme Ana, Kocası Gündüz Alp'in ölümünden sonra Kayı boyunun dağılmasını önlemiş, sağlık ve selamet içinde göç etmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'ye obadan devlet olmaya giden yolu göstermiştir. Bizim medeniyetimiz, cenneti anaların ayakları altına koymuştur. Oonların hakkını kolay kolay ödeyemeyiz. Bu topraklarda, Hayme Anaların temsil ettiği değerlerle, adaletle, sevgiyle inşa edilen medeniyetin mirasçıları olarak, bizler bu sorumluluğun büyüklüğüne kesinlikle inanıyor ve bunun farkındayız. Ülkemizin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, özellikle kadınlara aciz noktasındaki yaklaşımları lanetliyoruz" açıklamasında bulundu.

"El ele, omuz omuza, bir bütün olarak, medeniyetimizi geleceğe çok daha güçlü şekilde taşıyacağız" diyen Erdoğan, "Değerlerimizi anlamaya çalıştıkça, medeniyetimizin ilim, adalet ve kardeşlik ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Medeniyetimizin mayası öyle güçlü ki, bizi öyle bir birimize bağlamış ki, bu birlik ve beraberliği yaşattığımız sürece, üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir zorluk, aşamayacağımız hiç bir engel yoktur. Bu inanç ve bu şuurla, başta Hayme Ana olmak üzere, büyük kahramanlar yetiştiren, medeniyet değerlerimizi nesilden nesle aktararak bizi kültür köklerimize bağlayan bütün analarımızı rahmetle anıyorum. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Şükranlarımı arz ediyorum" diye konuştu.

Güçlü bir tarihe sahip olduğumuzu, gelecek nesillerin bunu iyi anlaması lazım geldiğini ifade eden Erdoğan, "Buradan sevgi fışkıracaktır, buradan birlik ve beraberlik, devlet-millet kaynaşması fışkıracaktır. Domaniç bunun yeridir" diyerek sözlerini tamamladı.

Hayme Ana'nın kabrini ziyaret eden Erdoğan, Yörük çadırlarını da gezerek vatandaşlarla görüştü. 30 bin kişinin katıldığı Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri'ne katılanları mehter takımı söylediği marşlarla coştururken, cirit oyunları nefes kesti. Her yıl Eylül ayının ilk Pazar günü Kütahya'nın Domaniç İlçesi'nde yapılan Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri Osmanoğulları'nın yayladan kışlak olan Bilecik'in Söğüt İlçesi'ne göç etmelerini temsilen düzenleniyor. Her yıl Eylül ayının 2. Pazarı'nda ise Yörükler Söğüt'te Ertuğrul Gazi'yi Anma Şenlikleri düzenliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title